用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選擇: APS vs SFA
樓主: RWKT
go

小一選擇: APS vs SFA   [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-9-1 20:07
aps db 15, qc 2, spcc 1, lsc 3 唔夠sfa 好。同埋好友在aps 讀唔到畢業,kts 都係, 所以對這兩間印象麻麻 ...
可能我見到的"sample"唔同
朋友子女讀APS的唔係入DBS/DGS,就係co ed.
而讀SFA的,抽b1c 。

當然每個小朋友能力唔同,可能sampling bias, 令我覺得APS好叻。

b3410 發表於 20-9-1 21:38

其實SFA, APS, KTS 三間學校的畢業生去向不嬲各有特色。KTS 今年只有3班但升中都不錯,女仔今年幾出色,不少入了4大女直!

creambun 發表於 20-9-1 22:08
其實SFA, APS, KTS 三間學校的畢業生去向不嬲各有特色。KTS 今年只有3班但升中都不錯,女仔今年幾出色,不 ...
唔知今年3間嘅入b1 率係點呢,我見之前都有師兄/師姐幫手計哂出黎,有無類似數據?

break_it 發表於 20-9-1 22:12
唔知今年3間嘅入b1 率係點呢,我見之前都有師兄/師姐幫手計哂出黎,有無類似數據? ...

可以搵一搵網友Poyau 的post, 有好多有用升中資料。不過B1 內有B1A - B1C, 我對B1 率興趣不大因其實當中有些B1 中學不是升學目標。例如我對4大女直有興趣所以我只集中比較3間學校升4大女直學生分佈及人數。

唔知今年3間嘅入b1 率係點呢,我見之前都有師兄/師姐幫手計哂出黎,有無類似數據? ...

又例如如果你目標中學是DB, 咁你應該選APS>SFA>KTS

我都鐘意APS 多過 SFA 多啲。起碼九龍城校網比較多選擇。

我circle 就冇sfa 神童,有中途放棄,捱過6年入唔到,心儀(其實都唔差)。at the end of the day, 學校課程只是其中一個因素,學生資質和父母培養方法play a significant role。若是中游,校網策略都要諗下

如果要係SFA考頭十名,真係要各科都勁既!
但睇返升中派位,其實級頭五十名都入到唔錯既學校,邊使有咁多“神童".(一定要入神校另計)

APS竟然有人升讀"大光德萃書院".....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-2 09:11
APS竟然有人升讀"大光德萃書院".....
有IB課程,都有一定的賣座能力。希望真係開到IB課程。

mimi222shi 發表於 20-9-2 08:55
如果要係SFA考頭十名,真係要各科都勁既!
但睇返升中派位,其實級頭五十名都入到唔錯既學校,邊使有咁多“神 ...
呢幾間入神校,已經比其他學校多好多啦!
屬於神校第二梯隊

b3410 發表於 20-9-2 09:47
好似係考A-level?

APS 2020年升中參考以下分享

《APS升中 2020》
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3842661

SFA 2020年男生升中結果如下

Band* 官津+直資
B1 官津 52 (59.77%)
B1 直資 22 (25.29%)
-
B1 52+22=74 (85.06%)
B2A-1C 8+3=11 (12.64%)
-
B1+近B1 60+25=85 (97.70%)
B2 0+1=1 (1.15%)
NR 1+0=1 (1.15%)
-
本地 87 (100.00%)
國際 1
-
總數: 88人

B1 52+22=74
SJC 14 九華 8 長天 6 SFXC 5 |
喇沙 1 聖言 1 林護 1 曾肇添 1
黃棣珊 2 銘賢 1
迦密 2 旅港 2 銀禧 1 黃笏南 1 華英 1
沙官 2 觀瑪 1 PLK83 1 沙循 1
直資: DBS 11 SPC 3 YWC 3 |
SPCC 2 香島 1 顏寶鈴 1 滙基KE 1

B2A-1C 8+3=11
瑪神 7 陳兆民 1
直資: 羅氏基金 2 李國寶 1

B2 0+1=1
直資: 基崇 1

NR 1+0=1
唐乃勤 1

國際 1
CAIS 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/SSPA2019-e1.htm

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/2019-2020_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

SFA 2020年女生升中結果如下

Band* 官津+直資
B1 官津 17 (60.71%)
B1 直資 10 (35.71%)
-
B1 17+10=27 (96.43%)
B2A-1C 1+0=1 (3.57%)
-
B1+近B1 18+10=28 (100.00%)
B2 0+0=0 (0.00%)
NR 0+0=0 (0.00%)
-
本地 28 (100.00%)
國際 0
-
總數: 28人

B1 17+10=27
上智 13 MCS 1 聖母玫瑰 1 |
沙崇 1 黃笏南 1
直資: HYS 4 SPCS 2 DGS 1 |
SPCC 1 顏寶鈴 2

B2A-1C 1+0=1
瑪神 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/SSPA2019-e1.htm

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/2019-2020_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

KTS 2020年升中參考以下分享#99

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48670142

TSL 2020年升中參考以下分享#136

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48687966

b3410 發表於 20-9-2 09:47

人生總要有"希望", 如果唔係同或咸魚無乜分別

不過讀書既"希望"係有限期, 唔通攪到要用mature student既資格先去入U咩!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 20-9-2 09:49
好似係考A-level?

IBO名單未見其名

https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/

Poyau 發表於 20-9-2 10:34
TSL 2020年升中參考以下分享#136

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pt ...
有冇四小龍懶人包?
整合埋一起?
‹ 上一主題|下一主題