用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選擇: APS vs SFA
go

小一選擇: APS vs SFA  

大家好.

就以上兩間學校, 很快就要作出決定 及 辦理小一入學事宜.

我的小朋友: 男, 文靜型, 谷得, 暫時只學琴. 中學aim B1英中.

原意選擇APS, 但最近從朋友聽到他的小朋友讀了一年APS就轉校了. 原因是覺得學校未能配合家長需要, 再加上APS會轉新校長.

想請教以上學校用家 能否分享下 ?謝謝大家

當年女兒都有這兩間OFFER
最後選了APS

1) 我首先想如果打算跳船, 兩間都OK
2) 然後到地點, 九龍塘感覺上比石硤尾好, 我要想埋走唔到, 到6年級,阿女始終會有自行放學的機會!
3) 九龍城網點都比深水埗網有優勢!雖然兩間的同學好多都考直資, 但萬一考唔到, 都有個九龍城網頂一頂.
4) APS近我多D
5) APS升上成績冇得挑剔

*你朋友係咪覺得APS小一冇傳聞中咁谷? 其實小一,二除了數學, 我都會覺得學校教得淺, 但英文我會建議外補
*APS用作跳板都好得! 我細女都跳走了
*我兩都是好學校, 兩間最終都係要讀書既, 搵間可以訓多小小既

回覆 九龍塘陳太 的帖子

不過, 換新校長就始終有隱憂, 是好是壞都係一個未知數!

回覆 九龍塘陳太 的帖子

謝謝你詳細回答!

主要考慮是 SFA教授英文科可能相對出色, 而且返學較近.
同時也欣賞 APS的平衡發展學術與體藝的教學模式.
是的, 只是怕在 APS要付出很多外補時間.

Thanks.

怕在 APS 要付出很多外補時間<你如果系對學業成績有追求,你去 SFA 都一樣會外補,甚至去邊間都會。

轉校好多原因,年年都有 SFA、APS 轉校,好多都轉去直屬/龍校/當區大熱中嘅大熱,唔一定系因為間學校差/換校長。APS 一直都係學術升中為其中賣點之一,10 個家長 9 個入 APS 都係鍾意佢升中好,新入職校長、老師亦知,相信校長唔會做出影響學業升中嘅政策。
自己衡量下返學距離、活動、升中表現。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我當年未考前係咁rank
KTS>SFA>APS

結果KTS無回音,SFA有offer,之後無去APS面試

原因,我仔嘅資優特質好出,SFA係資優經驗最長歷史嘅學校之一
APS排得最後,而KTS排得最前,原因係戶外操場,我係相信靚靚校園有助孩子學習同成長

交通同派位/校網等,唔係我考慮,因為3間交通差唔多,可能SFA仲近MTR添,而校網,我可以用住址網,仔亦唔會係邊沿人
其實,樓主,你搵張紙寫低你覺得硬件上,地理/校網等因素,或有乜因素係你覺得重要嘅,因為A覺得重要,唔等於同你一樣!

另,男仔响SFA出路唔錯架,如果目標係津校,應該SFA好過APS,相反,如果目標係直資,咁APS好d
不過,SFA係咁玩嘅,如果你想校長寫信俾你去直資,就一定唔可以放棄個位,但d細路未必同家長諗法一樣,佢地可能鍾意成班同學一齊去SJC,唔一定非DB不取

恐龍家

轉校長間間學校都會...所以好難避免....aps 重音樂...如果仔仔吾太好音樂呢點都要考慮

謝謝大家的討論及寶貴回覆. :)

RWKT 發表於 20-5-26 17:59
大家好.

就以上兩間學校, 很快就要作出決定 及 辦理小一入學事宜.

SFA  

好犀利,請問小朋友係邊間kg?

回覆 elbar 的帖子

是呀. 也決定了選擇 SFA :)

Poyau    發表於 20-6-2 17:25

回覆 lcmyk 的帖子

KM :)

九龍塘陳太 發表於 20-5-26 23:18
當年女兒都有這兩間OFFER
最後選了APS
睇吓男定女同埋鍾唔鍾意女校啦, 係嘅話好似深水埗網好啲, 話哂有三間女校。另外地點問題, 只要唔向深水埗方向行又唔算雜嘅, 交通又方便, 行兩步就到地鐵站

利申: 住SFA隔離

醒目開學勳章 貢獻勳章

RWKT 發表於 20-6-1 09:15

小師弟!
恐龍家

回覆樓主:

當年選了SFA,孩子成績不錯,有跳船能力但冇跳船,因想孩子打好基礎,一直冇後悔。
SFA課外活動很多,不會迫你參加,但會出紙邀請你入各個team,當然報了名會計出席率,成績表才有名份。

SFA D 小朋友好純品

RWKT 發表於 20-6-1 09:15

今年km 衰左,Waiting 我當無啦呢間係我最想小朋友嗰間

回覆 RWKT 的帖子

APS
提提SFA 來年轉校長, 是否仍然KEEP 到SJC仍然是未知數, 但今年自行放榜得個位數字入SJC

HM168 發表於 20-6-2 10:26
回覆 RWKT 的帖子

APS

今年少咗sfa人報SJC? 咁dbs收咗幾多個sfa?thanks

HM168 發表於 20-6-2 10:26
回覆 RWKT 的帖子

APS

有家長報料講9個,有人講11個自行入SJC。

據聞SJC程校長亦將退休。