用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 基督教信仰的國際學校
樓主: icloud
go

[其他] 基督教信仰的國際學校

回覆 木子兔媽媽 的帖子

剛剛睇倒耀中電視廣告,個女仔話佢由幼稚園到中學都係讀耀中,唔好意思問但有D好奇,佢英文唔係太好,係個別例子?playground language 係咩?

回覆 bighang 的帖子

我應該改下,唔係英文唔好,係唔太似國際學校學生講嘢

bighang 發表於 20-6-1 11:13
回覆 木子兔媽媽 的帖子

剛剛睇倒耀中電視廣告,個女仔話佢由幼稚園到中學都係讀耀中,唔好意思問但有D好 ...

我也有朋友孩子讀耀中是不說中文,只說英語。他們全家同親戚也是説英語。你是在那裏看到廣告?

回覆 gfkwong 的帖子

我偶爾喺無線睇個節目,佢係介紹耀宗學校,所以先有啲好奇,點解會揀佢代表學校,我都唔知叫咩節目,等我search下

bighang 發表於 20-6-1 15:25
回覆 gfkwong 的帖子

我偶爾喺無線睇個節目,佢係介紹耀宗學校,所以先有啲好奇,點解會揀佢代表學校,我 ...

https://m.youtube.com/watch?v=Teu1qJ-c4GA

This one?

回覆 964000 的帖子

你post果個D口音都係怪怪地
我睇個無線節目叫 “三歲定八十,幼兒教育“

bighang 發表於 20-6-1 22:23

你post果個D口音都係怪怪地

有少少香港口音。英文都好流利。

gfkwong 發表於 20-6-2 10:09
有少少香港口音。英文都好流利。

語言雖然唔係選學校的首要,不過這樣的英文其實唔係IS的水平。

icloud 發表於 20-6-1 10:45
弱弱一問,咁佢哋係咪即是用基督教信仰去教小朋友

YCIS adopts a multicultural and bilingual learning mode in the context of a Christian framework. The multicultural aspect aims to produce global citizens while the bilingual learning mode puts equal emphasis on the teaching of Chinese and English.

https://www.ycis-hk.com/en/about-ycis/message-from-school-leadership-team

Jane1983 發表於 20-6-2 11:49

語言雖然唔係選學校的首要,不過這樣的英文其實唔係IS的水 ...

可能之前LS大個先轉IS, 不過起碼都好過何副局長了

何副局長又點同?之前有個 try my breast 仲嚇親

不過,一個學生亦唔代表所有學生的水平。

LS 轉去 IS可以理解,但係個無線節目嗰個係由幼稚園讀到中學,就令我有少少好奇

回覆樓主:

我識幾位喺 YCIS 小學部畢業嘅學生,英文都不錯
但一講起 YCIS 中學部,我只諗到 William Chan
https://youtu.be/ANZphXXMgzc

JanetCMC 發表於 20-6-2 18:22
我識幾位喺 YCIS 小學部畢業嘅學生,英文都不錯
但一講起 YCIS 中學部,我只諗到 William Chan
https://you ...

陳小學是LS, 中學才去YC

bighang 發表於 20-6-2 18:11

LS 轉去 IS可以理解,但係個無線節目嗰個係由幼稚園讀到中學,就令我有少少好奇 ...

未睇過唔知點,不過YC幼稚園是bilingual school, 中文是以廣東話為主,可能佢當時在學校相對用中文多英文少,因為要oral native level, 要六歲前有足夠的native exposure,而且人人language acquisition 能力不同。

964000 發表於 20-6-2 18:31
陳小學是LS, 中學才去YC

點解以佢嘅流利英文都可以考到入 YCIS 嘅?

新手想了解多少少,呢幾間學校的宗教教育比重有幾多?係隔離post見ICS好着重聖經,唔知有冇其他學校都一樣咁注重的?