用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院 vs 大坑真光 vs 蘇浙
go

培僑書院 vs 大坑真光 vs 蘇浙

女仔較活潑,都算受教。地點不系問題。大家會點揀?

回覆樓主:

大坑真光 同 蘇浙一樣都係傳統學校,咁一間就有中學部,一間冇,兩間叻人都有覓得高層次學校,咁呢個自己考慮邊間更適合。蘇浙英文用自己教材,坑真用 Oxford Living English 但就冇讀深一級,默書次數一定少過蘇浙。

咁你諗掂以上邊間適合自己的話,就諗下同培僑比較。明顯兩者唔同,你先知道邊間最適合女女同自己。

回覆樓主:

以下有詳盡蘇浙分享供參考

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3822233

回覆樓主

坑真咁傳統,而你女兒活潑,要諗清楚啱唔啱

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝分析!請問對於培僑了唔了解呢?

Poyau 發表於 20-5-26 14:34
以下有詳盡蘇浙分享供參考

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3822233
Thanks!真係好詳盡!

Poyau    發表於 20-5-26 17:09

cheechi 發表於 20-5-26 16:26
坑真咁傳統,而你女兒活潑,要諗清楚啱唔啱
請問有幾傳統呢?阿女中意講野,但對於有興趣gei野都可以聽得進去。。。坑真應該都有可以表達的機會?

回覆樓主:

培僑適合d

1998Ruby1998 發表於 20-5-26 14:24
大坑真光 同 蘇浙一樣都係傳統學校,咁一間就有中學部,一間冇,兩間叻人都有覓得高層次學校,咁呢個自己考 ...

坑真兩年前已改左用oxford living English

wnwater 發表於 20-5-26 17:01
回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝分析!請問對於培僑了唔了解呢?

培僑自己寫教材,同傳統學校學習課程會唔同。的確學生係活躍啲但我唔話覺得活躍一定唔可以讀坑真/蘇浙 or 文靜會唔適合培僑。最主要係個小朋友能夠有自控同知道咩時候需要坐得定。坑真亦有活躍學生,培僑都有文靜學生,知道幾時需要 “邊種能量” 即可。

WinnieCatCat 發表於 20-5-26 18:03
坑真兩年前已改左用oxford living English

thanks 已更正。

wnwater 發表於 20-5-26 17:06
請問有幾傳統呢?阿女中意講野,但對於有興趣gei野都可以聽得進去。。。坑真應該都有可以表達的機會? ...

唔知點解外界常說坑真傳統,可能是種感覺吧,因坑真歷史耐,又要學生紥孖辮。教學上唔覺得很傳統,初小分組上堂,有小組討論,常識會讓同學做小實驗,有些堂會用iPad教學。我不了解其他大家認為唔傳統的學校教學是怎樣,但坑真一定不是我們讀書時那種只要學生坐定定的學校。近來Zoom上堂,同學們都吱吱渣渣好多野講,唔少女生都很活潑的

WinnieCatCat 發表於 20-5-26 18:13
唔知點解外界常說坑真傳統,可能是種感覺吧,因坑真歷史耐,又要學生紥孖辮。教學上唔覺得很傳統,初小分 ...

多謝分享!請問坑真對於個邊科目超前或者落後的學生有拔尖或補底安排嗎?學校教學有無話某點科目特別擅長呢?

wnwater 發表於 20-5-26 18:21
多謝分享!請問坑真對於個邊科目超前或者落後的學生有拔尖或補底安排嗎?學校教學有無話某點科目特別擅長 ...

去到高小會有補底。做得最好的是中文科,除了課本,有好多其他工作紙

wnwater 發表於 20-5-26 13:56
女仔較活潑,都算受教。地點不系問題。大家會點揀?
兩間有中學既學校,中學部係咪自己心水先?
如果唔係就無謂諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-26 19:09
兩間有中學既學校,中學部係咪自己心水先?
如果唔係就無謂諗

我其實覺得兩間有中學ge小學本身都不錯。中學的話,覺得都係要睇小朋友到時能力去到邊度先可以決定最後方向。請問你意思系不考慮升中而淨系睇小學部分的話,蘇浙較好嗎?謝謝!

WinnieCatCat 發表於 20-5-26 18:28
去到高小會有補底。做得最好的是中文科,除了課本,有好多其他工作紙

Thank you!

其實你抽獎咩區呀? 蘇小可以比你搏多次wor

ruudi82 發表於 20-5-26 21:25

放棄左抽獎了

ruudi82 發表於 20-5-26 21:25

見您有系其他post分享蘇浙情況,請問蘇浙對於小朋友閱讀興趣ge培養有無咩特別方法,或者是否重視呢?