用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院 vs 大坑真光 vs 蘇浙
樓主: wnwater
go

培僑書院 vs 大坑真光 vs 蘇浙

wnwater 發表於 20-5-26 17:06
請問有幾傳統呢?阿女中意講野,但對於有興趣gei野都可以聽得進去。。。坑真應該都有可以表達的機會? ...

坑真,穩陣嘅選擇,位處靚升中網,中學又非常唔錯,進可攻退可升~~~

甚麼教深唔教深,咪又係12年後DSE同步,完全可以無視,跟住學校走就得~~~

2jkidsfather    發表於 20-5-27 10:47

WinnieCatCat 發表於 20-5-26 18:13
唔知點解外界常說坑真傳統,可能是種感覺吧,因坑真歷史耐,又要學生紥孖辮。教學上唔覺得很傳統,初小分 ...

真正用家有幾多吖,咪又係來自EK啲分享~~~

2jkidsfather    發表於 20-5-27 10:48

wnwater 發表於 20-5-26 19:48
我其實覺得兩間有中學ge小學本身都不錯。中學的話,覺得都係要睇小朋友到時能力去到邊度先可以決定最後方 ...
選校應從高以下設想升學安排,唔應該見步行步。
由升大學選擇決定升中選擇,再決定升小選擇。

因為入咗個別類型小學就唔係咁易轉身走人。

見步行步最終只會 被安排。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-27 10:44
試問有多少人真的識這樣想?

2jkidsfather 發表於 20-5-27 10:49
試問有多少人真的識這樣想?
每個人都有自己既路,沒有人能保證那種方式一定成功。
主動提早計劃一樣未必會成功,但至少可減少日後埋怨自己準備不足既可能和少一些悔疚。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-27 10:44
但你另一個POST又叫人選龍校時唔應該睇DSE成績.....
即點? 選無龍咪又係見步行步.....

kimlam953 發表於 20-5-27 11:01
但你另一個POST又叫人選龍校時唔應該睇DSE成績.....
即點? 選無龍咪又係見步行步.....
...

選龍校,DSE係其中一個考慮因素,但更重要係自己接唔接受到該中學既學習模式同環境

選無龍既學校就預咗拼足6年。但拼搏唔係盲目,應該要瞭解目標中學想收邊類學生而加強訓練小朋友相關能力/技能。

如目標中學根本唔重視音樂,你叫小朋友去學多項樂器仲要到至少8級,其實只係嘥時間。

決定入唔入龍校更加唔可以見步行步,如果到去到小五先知升中條件咁困難,再發現想走亦困難既時候就感受到咩叫坎坷。

hkpapa852 發表於 20-5-27 11:14
選龍校,DSE係其中一個考慮因素,但更重要係自己接唔接受到該中學既學習模式同環境

選無龍既學校就預咗拼 ...
咁學樂器為升學係悲哀黎....

wnwater 發表於 20-5-26 21:33
見您有系其他post分享蘇浙情況,請問蘇浙對於小朋友閱讀興趣ge培養有無咩特別方法,或者是否重視呢?
...
叫學生去圖書館借下書算唔算特別? 我個仔都會借幾本返黎睇

WinnieCatCat 發表於 20-5-26 18:13
唔知點解外界常說坑真傳統,可能是種感覺吧,因坑真歷史耐,又要學生紥孖辮。教學上唔覺得很傳統,初小分 ...

大家都係憑感覺, 印象, 聽返嚟......! 通常有返咁上下歷史+教會學校+女校, 就=傳統架啦

ruudi82 發表於 20-5-27 11:52
叫學生去圖書館借下書算唔算特別? 我個仔都會借幾本返黎睇
哈哈明白。請問圖書館書多嗎,會經常更新嗎?

mcl203 發表於 20-5-26 22:55
坑真,穩陣嘅選擇,位處靚升中網,中學又非常唔錯,進可攻退可升~~~

甚麼教深唔教深,咪又係12年後DSE ...
多謝分析!

ok3 發表於 20-5-27 13:28
大家都係憑感覺, 印象, 聽返嚟......! 通常有返咁上下歷史+教會學校+女校, 就=傳統架啦
...

天主教女校,仲非常傳統管得嚴,幾十年不變,咁囉!全部都係源自網傳~~~

作為用家, 當初揀PKC係因為龍校, 除左小學中英文教育程度, 亦都重點考慮中學部成績同校風, 睇中中學部有LOCAL STREAM 同 INTERNATIONAL STREAM (NCUK IFY Program) 可選擇, 當然, 要讀國際班都要成績好先有得讀, 但起碼努力後希望到時有選擇.

回覆 wnwater 的帖子

我會培僑/真光二選一,雖然蘇浙都係好好的小學,但係另外兩個選擇感覺中學有保障啲。真光係傳統名校名氣大,培僑較新硬件配套環境好似好小小;一間女校一間男女,感覺以上兩點都已經好大唔同家長應該自己有喜好。

Raccch 發表於 20-5-29 12:57
回覆 wnwater 的帖子

我會培僑/真光二選一,雖然蘇浙都係好好的小學,但係另外兩個選擇感覺中學有保障啲。 ...

坑真小學係男女校,唔係女校。

wnwater 發表於 20-5-26 13:56
女仔較活潑,都算受教。地點不系問題。大家會點揀?

坑真  

hkpapa852 發表於 20-5-29 18:33
坑真小學係男女校,唔係女校。

不過一級130幾人得十個八個男仔(emoji)(emoji)

Mimimuel 發表於 20-5-30 15:47
不過一級130幾人得十個八個男仔(emoji)(emoji)

2019年小六123人 男生8 女生115

培僑上緊位,dse成績連續幾年1B,而且繼續上,話晒香港係共產黨天下,呢d紅色貴族學校日後可能更多機會