用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點樣鼓勵小朋友開口講英文?
go

點樣鼓勵小朋友開口講英文?

小朋友聽得明英文, 但唔係幾願意開口講,
可能同屋企語景問題有關。
可以點樣鼓勵佢開口講英文??

回覆樓主:

屋企同學校語景係點?

回覆 hamstar 的帖子

學校係中英,  屋企係中

回覆樓主:

係咪學校會講, 屋企就唔講? 可能覺得冇需要就唔講。 我囡3 歲之前從來唔會同我講英文, 一講佢就叫我唔好講。但自從同佢伴讀英文書(加聽audio) 之後, 就肯同我講英文, 初初都係hahaha 咁,跟住講下情節,感受, 慢慢佢就會開始朗讀。 後來同佢一齊睇英文節目, 佢都會比較接受, 用英文講下情節。

我係屋企用英文同佢講故事, 佢就用中文答返我.

回覆樓主:

我囡初初都係咁, 但你要堅持睇英文書同電視時你自己只會講英文, 佢講中文你就用英文重覆佢講的野。 習慣咗就有時用英文扮講錯, 或者讀錯本書, 等佢有機會用英文講。

等我都堅持用英文同佢講野先~

回覆樓主:

加油呀! 語言係溝通工具, 需要溝通就會用(開口講),  所以要製造多d運用的機會。有固定對象係最好, 一係屋企有人講英文(父/母/工人), 一係學校要同老師/同學講。 冇就唯有固定時間, 好似出上英文會話/英文summer camp, 或者自己同佢陪讀/睇電視。

hamstar 發表於 20-5-26 14:36
我囡初初都係咁, 但你要堅持睇英文書同電視時你自己只會講英文, 佢講中文你就用英文重覆佢講的野。 習慣 ...

有時講英文,佢唔明,你會用中文解釋嗎?

hellolulululu 發表於 20-5-27 22:12
有時講英文,佢唔明,你會用中文解釋嗎?

如果佢開口話唔明,可以先用英文解釋, 再用中文解釋, 但剛開次時多數講d簡單d英文,等佢接受咗先。

回覆樓主:

可參考呢度

想囡囡放膽d講英文
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3813009

thanks !!

hamstar 發表於 20-5-26 14:21
係咪學校會講, 屋企就唔講? 可能覺得冇需要就唔講。 我囡3 歲之前從來唔會同我講英文, 一講佢就叫我唔好 ...
你好,請問囡囡三歲後先開始聽audio book?佢一開始會唔會好抗拒?你最初係用咩Audio book?

ada100525 發表於 20-6-9 18:35
你好,請問囡囡三歲後先開始聽audio book?佢一開始會唔會好抗拒?你最初係用咩Audio book? ...

ort.

反而係一開始我就咁伴讀佢好抗拒, 聽住audio佢先肯睇住本書。 所以一開始我只係坐係側邊幫佢翻書聽ort audio, 唔洗出聲。 聽咗3 個月, 佢先俾我讀, 開始伴讀

hamstar 發表於 20-6-9 19:38
ort.

反而係一開始我就咁伴讀佢好抗拒, 聽住audio佢先肯睇住本書。 所以一開始我只係坐係側邊幫佢翻書聽 ...
我都有用ORT, 你係用點讀?除咗ort audio, 仲有無用其他Audio book? 我想搵多啲Audio book 但好多都係for 5-8歲小朋友,如果小朋友太細,就會覺得深,無興趣。

ada100525 發表於 20-6-10 18:34
我都有用ORT, 你係用點讀?除咗ort audio, 仲有無用其他Audio book? 我想搵多啲Audio book 但好多都係for 5 ...

係呀, 太細未必啱,細個就 聽下英文兒歌或者中文故事先啦。

冇用點讀筆, 買咗呢d 機, 32g 版包埋ort mp3, https://m.tb.cn/h.Vng7tv8?sm=905690

主要都係ort,  level 1&2 都百幾本,3歲開始聽同伴讀, 但比較少用其他audio book. 佢係4 歲後先睇/伴讀其他書。

一個講中文 , 一個講英文 , 我小朋友同你倒轉 , 好鍾意講英文 , 但問佢中文點解又唔識答

如果她能朗讀,先朗讀. 如果可能,中文和英文之間取得平衡。中文在小學更難