用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二中文閱讀報告
go

中二中文閱讀報告 [複製鏈接]

學校冇推介作者或書,
大家有冇好書介紹?

謝謝!
   12    0    0    0

Jasmine-4711 發表於 20-5-26 10:28
學校冇推介作者或書,
大家有冇好書介紹?

阿女最近睇呢本,關於外星人,有點似衛斯理嘅故事。

goodmama2003 發表於 20-5-26 12:57
我剛淘咗本簡體字版本畀我仔睇。

goodmama2003    發表於 20-5-26 17:56

gigayan 發表於 20-5-26 10:40
阿女最近睇呢本,關於外星人,有點似衛斯理嘅故事。

點解佢唔睇英文版?英文係咪原著?

little_yolky 發表於 20-5-29 16:45
點解佢唔睇英文版?英文係咪原著?

原著係英文版,翻譯成中文版係有故事的,中文版序有講「濤」同意再講多一點點俾中文版譯者聽..... 阿女話唔知英文版會唔會欠呢一點點

Jasmine-4711 發表於 20-5-26 10:28
學校冇推介作者或書,
大家有冇好書介紹?

鍾意乜類型?島田洋七個阿嬤系列好好睇,又唔厚,笑中有淚,發人心省。

如果嫌低B,可以睇下季羨林牛棚雜記,好好睇,講佢文革經歷,但沒有沉重既感覺。

如果再想文青D,睇徐志摩、郁達夫文集都好。

學校冇推介作者或書,
大家有冇好書介紹?

身邊好朋友DD嘅同學仔有無夾埋一齊睇某系列書籍呀?!阿女中一二嘅時候好鍾意撩幾個死黨一齊睇金痛或倪匡等名作家嘅系列書籍,唔係睇同一本書唔係一齊抄讀後感,而係睇同一作家同一系列不同書籍嘅書,可以大家開心分享下,聽到有趣嘅就可以响下一次做閱讀報告時容易DD揀書睇。亦可參考下列資料。

參考資料:中學生好書龍虎榜
https://www.hkreadingcity.net/channel/secondarystudentschoice

little_yolky 發表於 20-5-29 20:25
鍾意乜類型?島田洋七個阿嬤系列好好睇,又唔厚,笑中有淚,發人心省。

如果嫌低B,可以睇下季羨林牛棚雜 ...

喺博客來買咗佐賀的超級阿嫲,好睇。
好推介

回覆樓主:

其實我一直有個問題,點解睇散文會令文筆好啲?

例如 點解個個都會推介阿濃, 從利益角度睇,睇得多真係會對中學、甚至DSE寫作有幫助? 因為我覺得睇散文同作文類型好似完全唔同咁。

S-Kwok 發表於 20-6-9 20:31

例如 點解個個都會推介阿濃, 從利益角度睇,睇得多真係會 ...

自己唔攞起支筆,作文唔會好的。

睇散文呢,唔同小說,有個文章結構見到,而且睇多D唔同類型既散文咪學到嘢囉!唔好咁功利啦!文章睇多D,理解能力係好D既。

little_yolky 發表於 20-6-9 22:00

睇散文呢,唔同小說,有個文章結構見到,而且睇多D唔同類型既散文咪學到 ...
阿女話,佢自己中文寫作的文風,無論如何也夾唔到散文,所以決定放棄抒情類記敘文,主攻議論文。因為學校作文考試,有的揀不同題材來寫。
唔知DSE是否也可以揀議論文寫?

b3410 發表於 20-6-9 23:26
阿女話,佢自己中文寫作的文風,無論如何也夾唔到散文,所以決定放棄抒情類記敘文,主攻議論文。因為學校作 ...

每年DSE作文都係三選一,一題記敍抒情,一題半開放式題目,一題議論。

little_yolky 發表於 20-6-9 22:00

睇散文呢,唔同小說,有個文章結構見到,而且睇多D唔同類型既散文咪學到 ...

我仔每個星期都有攞起支筆㗎。不過,可能仔有言語表達問題,再加上本身少睇中文書,寫嚟寫去,支筆都未得。 不單止結構有問題 (不是文章結構,而是每段嘅内容),往往詞不達意,好似嗰腦好混亂咁,書面語都缺乏。

例如 點解個個都會推介阿濃, 從利益角度睇,睇得多真係會 ...
我有另一問題,睇開故事性強的小說會對這些散文有興趣嗎?

S-Kwok 發表於 20-6-10 04:36
我仔每個星期都有攞起支筆㗎。不過,可能仔有言語表達問題,再加上本身少睇中文書,寫嚟寫去,支筆都未得 ...
我覺得就只閲讀成效不大,若可以試下朗讀,不可以就退而求其次,audio book

個人覺得散文作家有水準高低之分,但多看高手佳作也不一定提升寫作能力,看書水過鴨背,不用心細味,就如入寶山空手回。看書時要問怎樣才是好?好在哪裡?為什麼好?
散文容易寫,寫得好卻難。

Cheeselover 發表於 20-6-10 07:27
個人覺得散文作家有水準高低之分,但多看高手佳作也不一定提升寫作能力,看書水過鴨背,不用心細味,就如 ...

認同呀!阿女話"散文"字數少過一本厚厚的書,要寫得好和吸引人看不簡單。故,要响散文中學會作家的寫作技巧係十分困難。找找"佳句佳詞"還可以。

echoooo 發表於 20-6-10 01:11
每年DSE作文都係三選一,一題記敍抒情,一題半開放式題目,一題議論。
多謝!有的揀,真係好好
‹ 上一主題|下一主題