用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外戶口
樓主: kittttty
go

[英國] 海外戶口 [複製鏈接]

回覆 Zsokol 的帖子

上兩個月去開完 職員說現在已經不需要最低存款額

回覆樓主:

明白! 唔該晒兩位資訊

mrs.3845 發表於 20-5-28 10:52
意思係香港匯豐開英國匯豐戶口而不須要英國地址?

是的,不需要英國地址

回覆 EMA102 的帖子

HSBC? Need a school offer letter ? And no minimum deposit requirement?

回覆 kingandi888 的帖子

yes HSBC申請時職員會問你有無收到學校offer letter, 但無要求過出示
唔需要minimum deposit  (但我係申請最普通 果個戶口)其他類型戶口唔清楚

回覆 EMA102 的帖子

請問戶口是否小朋友/父母聯名?

EMA102 發表於 20-6-8 13:06

yes HSBC申請時職員會問你有無收到學校offer letter, 但無要求過出示

我週一打去總行問過,職員話最好有offer letter,否則獲批機會微,佢先幫我開著file,叫我盡外提供offer letter再同英國過邊申請,我都追緊學校過邊。

回覆 chriwily 的帖子

但我4月頭申請對方無要求過我提交offer letter 當然我已經有,但從沒有出示 過,英國果邊亦很快就批出了申請,可能呢家臨近開學季 嚴左?

不是父母,只是小朋友大學獨自開一個戶口。

回覆樓主:

有可能,對方話開戶申請預約好full,叫我快的firm日期,如果吾係到時的bank文件都寄吾切反來,但仲未收到letter,今日再去追。

係呀 呢家好FULL 所以我先提前到4月就去申請 申請第二日已經收到英國果邊話處理中 5月就收齊卡等等資料了。 good luck

EMA102 發表於 20-6-11 13:10

係呀 呢家好FULL 所以我先提前到4月就去申請 申請第二日已經收到英國果邊話處理中 5 ...

你就好拉!阿仔月頭先收曬所有offer,月頭先firm choice所以依家仲等緊offer leter!甘你TB test 做左沒,我預約6月尾去做,妄定有效期6個月,等到時做簽證都仲有效。
‹ 上一主題|下一主題