用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外戶口
樓主: kittttty
go

[英國] 海外戶口 [複製鏈接]

mrs.3845 發表於 20-5-28 10:52
意思係香港匯豐開英國匯豐戶口而不須要英國地址?

用香港地址。

4月頭去左香港匯豐申請英國戶口 預約時職員有問到拿到學校offer/offer letter 未,但到去到申請時 只需要提供在英國讀書的學校名稱(連offer letter都唔需要提供) 同基本既個人資料 5月頭已經收到來自英國既銀行卡~~~~(寄來香港住址)
要提早打電話去中環匯豐總行預約 幾時都可以申請 對方只會問你幾時過去讀書同讀幾耐 唔需要CAS
希望幫到你

回覆 Spidermum 的帖子

上個月頭去左申請 唔需要CAS 職員會問有無收到學校offer letter 未,答有之後~ 到去申請都無提及過要出示學校封信 我再追問 負責我果位職員就話唔需要提供,臨近暑假應該好多人申請,建議打電話去預約左個時間 先 英國果邊寄信過來都要一個月

EMA102 發表於 20-5-28 16:20

上個月頭去左申請 唔需要CAS 職員會問有無收到學校offer letter 未,答有之後~ 到 ...
宜家要幾多錢開Account..?

回覆 Zsokol 的帖子

佢有幾種account, 我係開最普通果隻,戶口唔需要存指定金額 但開英國戶口時需要比800hkd手續費(for student account)普通ac壞處就係之後電匯錢去英國每次都要手續費~

請問各位, 點解好少聽見話開英國渣打, 渣打在英國應該都很方便的.

kittttty 發表於 20-5-28 17:12
請問各位, 點解好少聽見話開英國渣打, 渣打在英國應該都很方便的.

如果想在香港,透過本地銀行幫手開設英國銀行的戶口,只有匯豐和東亞兩間銀行。

TTEE1819 發表於 20-5-28 17:30
如果想在香港,透過本地銀行幫手開設英國銀行的戶口,只有匯豐和東亞兩間銀行。
...
原來渣打吾開得英國戶口架?! 一直以為可以...    謝謝

"Despite its UK base, it does not conduct retail banking in the UK, and around 90% of its profits come from Asia, Africa and the Middle East."

About Standard Chartered Bank in the UK (from Wikipedia).

EMA102 發表於 20-5-28 16:20

上個月頭去左申請 唔需要CAS 職員會問有無收到學校offer letter 未,答有之後~ 到 ...

請問係咪即係有unconditional offer 係手就可以開戶先?
我囡仍未選firm 同 insurance choice, 係咪要選左先可以收到U出既offer letter 架?
開戶時提供既英國學校名稱, 其實有可能同最後讀果間未必一樣, 咁係咪都應該冇問題架?

回覆 yiumama 的帖子

係,只要有offer係手就可以預約開戶。正路就係要firm左先可以有學校offer letter。
無問題,銀行只係需要知道你讀果間U係唔係on list(開英國戶口既學校list),

但係開戶時佢會幫你選擇英國開戶口既分行,通常都係幫你選擇番你報既學校附近匯豐
但我霖影響唔大,因為之後去到英國  無論邊間匯豐都可以辦理銀行手續

longlokma 發表於 20-5-26 21:50
我係東亞銀行開戶, 銀行冇話讀完書之後需要取消戶口, 我相信係可以繼續keep落去
...

戶口要有10磅以上就唔會被取消

戶口舊年開架,三月設返左香港。吾再返啦,請問戶口係未仲可以keep?因為開個時係叫學生戶口。而家動戶口仲有錢架,打算過美英國玩時先用,可吾可以呢?

EMA102 發表於 20-5-29 17:39
回覆 yiumama 的帖子

係,只要有offer係手就可以預約開戶。正路就係要firm左先可以有學校offer letter。

明白了 唔該晒!

學校幫忙開ACCOUNT, 亞女要準備咩文件去英國開ACCOUNT? 謝謝

unchu 發表於 20-6-1 09:57

學校幫忙開ACCOUNT, 亞女要準備咩文件去英國開ACCOUNT? 謝謝
基本無乜文件要準備, 好似兩樣嘢1.)要夠18歲, 2)住址證明.就可以.

謝謝

回覆樓主:

請問如果已經夠18歲,係咪香港定英國開戶都無分別?定最好係香港開?

Chocolate888 發表於 20-6-5 09:22
請問如果已經夠18歲,係咪香港定英國開戶都無分別?定最好係香港開?

建議香港先開戶。

我女舊年夠18歲香港開左先過英國,一去到就可以用非常方便。佢朋友遲約期趕唔切去英國前收卡,唯有過到去再開。

但英國hsbc要朝早去排隊,佢排唔到唯有開其他銀行。個人覺得如本身香港有hsbc戶口,開返英國hsbc會方便d。

在香港/英國開戶口都不是什麼問題,如HSBC在香港開英國戶口要存一球在戶口要不動.這個是最大問題. 現時有沒更改就不知道.
‹ 上一主題|下一主題