用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國網購床上用品
樓主: ABTreasures
go

[英國] 英國網購床上用品

醒目開學勳章

kct18 發表於 20-5-25 23:05
小朋友要自己換床單定係學校會幫佢哋換?

每個星期自己換床單枕套和被袋, 自己攞衫去洗衣房, 有專人負責洗

醒目開學勳章

Isaacmommy 發表於 20-5-25 10:24
知唔知 boarding school 啲床是 3 尺或 2.5 尺闊?

阿仔學校大約3尺, 學校提供床單被袋枕頭等等, 但我們自己帶枕頭, 因為用慣了, 所以最好問下舍監需要帶什麼才買

Isaacmommy 發表於 20-5-25 10:24
知唔知 boarding school 啲床是 3 尺或 2.5 尺闊?
我估唔會2尺半甘苛刻掛!你預3尺啦,我仔學校系3尺,我仔帶左2套過去。

回覆 Edsie 的帖子

請問學校宿舍不是會提供被嗎?為什麼需要自己購買?

yuyueng 發表於 20-5-27 14:44
我估唔會2尺半甘苛刻掛!你預3尺啦,我仔學校系3尺,我仔帶左2套過去。

希望唔係啦!因為在相片裏見到張床好似好細,所以懷疑衹得兩尺半 (即 small single bed)。
真後悔當時無爭取 school visit 後才accept offer!依家驚 boarding house 設施麻麻,但無辦法。

Isaacmommy 發表於 20-5-27 18:52
希望唔係啦!因為在相片裏見到張床好似好細,所以懷疑衹得兩尺半 (即 small single bed)。
真後悔當時無爭 ...

宿舍環境唔好咪當寒窗苦讀羅,而家最怕系疫情無好轉返唔到學。

我見大家都會網購床單被套直接寄去學校, 但咁咪自己加唔到個name label上去囉?

如果我想縫晒name label的話係咪要自己帶過去?

BBcarrie 發表於 20-7-1 14:36
我見大家都會網購床單被套直接寄去學校, 但咁咪自己加唔到個name label上去囉?

如果我想縫晒name label的 ...

如果你喼有位,可以帶過去。如果無位,你試下教你孩子用手縫label上去,又或者在床單不顯眼的位置用不脫色的筆寫上去。無難度。

TTEE1819 發表於 20-7-1 15:51
如果你喼有位,可以帶過去。如果無位,你試下教你孩子用手縫label上去,又或者在床單不顯眼的位置用不脫色 ...

又或者請宿舍嘅工作人員代勞,只係收取少少費用。

Hopefulmom 發表於 20-5-25 07:19
當地好幾間百貨公司都可以網上訂購送去學校,例如 Marks  &  Spencer,John Lewis。被你亦都可以考慮買二合 ...
二合一係咪指2張被入埋同一被袋度?

回覆樓主:

1. 被和枕頭都可以在英國買,一般超市,m&s, 也可以在Amazon訂

2. 如果不怕凍,而房又有heat, 可以用10.5 tog, 如冇heat, 就一定一定耍買15 tog,或買2 in 1

3. 如瞓開健康枕(即有枕頭型裝個D),可以在hk帶去,或在Amazon 訂,因我見英國大部分是軟枕頭,類似酒店個D。

JazzStyle 發表於 20-7-1 18:15
二合一係咪指2張被入埋同一被袋度?

被上有鈕扣,可以將兩張被扣埋一齊。

Hopefulmom 發表於 20-7-1 19:29
被上有鈕扣,可以將兩張被扣埋一齊。
原來係咁, Thanks.

BBcarrie 發表於 20-7-1 14:36

如果我想縫晒name label的 ...
床單被套我自己各帶2套去,因為要縫名牌,我用壓縮袋帶去,其實都唔係好佔空間。