用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選科困難
go

中四選科困難  

小女B1校,數理成績級頭15%,請問以下哪個配搭較好?目前未知大學想修讀什麼系。

1.Chem Bio M2
2.Chem Bio Econ

麻煩大家比意見

I'mHappy 發表於 20-5-25 00:10
小女B1校,數理成績級頭15%,請問以下哪個配搭較好?目前未知大學想修讀什麼系。

M2 只當半科,數理成績頭15,會否考慮揀埋 phy ?

Anniemun 發表於 20-5-25 08:08
M2 只當半科,數理成績頭15,會否考慮揀埋 phy ?

我有建議過佢選Phy,但佢話完全無興趣

I'mHappy 發表於 20-5-25 09:16

可以 chem + Econ + M2

建議睇吓校內Econ DSE之前成績.多人讀,多人考,
但係唔代表容易考好成績.

冇興趣就冇計,我仔b1A 學校,所有讀M2 的都有讀 phy chem bio, 這組合大學選科好多選擇。

醒目開學勳章 王國長老

如有打算讀工程(或者講,不排除讀工程),揀m2較大出路
不過亦要留意1 學生興趣專長 2 過去學校教學成效

如果無估計將來讀大學是那樣起碼的取向,是不能給意見了。請三思。

Phy 無興趣 M2 都未必適合

Charlotte_mom 發表於 20-5-25 13:16
如有打算讀工程(或者講,不排除讀工程),揀m2較大出路
不過亦要留意1 學生興趣專長 2 過去學校教學成效
...

佢無打算讀工程,但佢鍾意同專長數學,經濟數學成績都好好,所以比較難選擇

TwinWong 發表於 20-5-25 18:40
Phy 無興趣 M2 都未必適合

請問可以比多少少資料嗎?因目前Phy成績也不錯,奈何佢話無興趣,老師意見係M2佢一定有能力應付

stillgood20 發表於 20-5-25 11:57
建議睇吓校內Econ DSE之前成績.多人讀,多人考,
但係唔代表容易考好成績.
...

有睇過學校之前DSE成績,Econ每年40-50人報考,35%左右有5以上成績,請問這個成績是否不算好?

I'mHappy 發表於 20-5-25 21:08

有睇過學校之前DSE成績,Econ每年40-50人報考,35%左右有5 ...
很好、

I'mHappy 發表於 20-5-25 21:00

佢無打算讀工程,但佢鍾意同專長數學,經濟數學成績都好好 ...
選擇:1=2X + M2
2=3X
兩個讀法不同,M2 一般放學後上堂,報大學有些學科不計一科,要睇清楚心儀學科要求。在B1 學校成績頭15,應該有能力修3X + M2 的,
可以再睇下有什麼組合學科。

I'mHappy 發表於 20-5-25 21:04
請問可以比多少少資料嗎?因目前Phy成績也不錯,奈何佢話無興趣,老師意見係M2佢一定有能力應付
...

女仔对數熱愛程度唔夠
應付唔到好快會drop
加上只當半科更易放棄

Anniemun 發表於 20-5-25 21:28
選擇:1=2X + M2
2=3X
兩個讀法不同,M2 一般放學後上堂,報大學有些學科不計一科,要睇清楚心儀學科要求。 ...

入本地U major Econ的話
讀過m1/m2會有exemption

話時話
一間所謂band 1中學
連最top的一班(我當120人分4班,即頭25%)
都冇主動offer 3x+m1/m2是不合理的短視

起碼都應可在中四讀一年
真的不合才drop吧
我是護書簿

I'mHappy 發表於 20-5-25 21:04
...
若不抗拒理科, Phy + Bio + Chem + M2 一定係最佳 配搭,

我女本來對 Phy 都話無興趣, 但愈讀就愈有興趣. (成績好, 自然有興趣 )

losoco 發表於 20-5-25 23:07
入本地U major Econ的話
讀過m1/m2會有exemption
totally agree. offering 3x+m1/m2 is a basic for top students.

目前未知大學想修讀什麼,但可以先剔除不會揀的科,加上估計大約DSE分數範圍(用學校每科往績),再睇下剔剩的科係M2定Econ著數D。

我會揀M2,因為我2個女都有揀M2無揀Econ

若冇興趣讀 phy 就唔好揀,現今入大學係鬥高分,冇須要讀纯理,揀有興趣同有能力嘅科就夠。數學強可以修M2,如果學校比揀可以 Chem + Bio + Econ + M2. 讀唔掂先 drop . 如果冇就 Chem + Bio + M2 .