用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選科困難
樓主: I'mHappy
go

中四選科困難  

想讀醫療 律師 語言 就揀econ ,
通常用 6 科計分, 大多數大學揀科讀,m2同maths 只揀一科計。

回覆樓主:

我校可以讀4C+3X+m2. 所有讀m2 的同學讀同一班。 而m2 是跟maths 同一位亞sir 教。 所以堂數可以自行分配。基本上讀得m2, 數都ok, 可教快一點

大家好今年疫情關係學校一D資訊都冇得聽, 只能自求! 其實依家大學學課有冇必收課先入到,  我囡B1學校, 喜歡 VA . PHY . HIST , 而佢大學想讀 Architecture / design / Engineering , 而CHAM 唔太差, 不過M2 / BIO / Econ 就講明唔中意, 請問依家入大學係唔係只講求分高就係優惠, 固然之只選有把握學課就得?  

0819 發表於 20-6-3 17:10
大家好今年疫情關係學校一D資訊都冇得聽, 只能自求! 其實依家大學學課有冇必收課先入到,  我囡B1學校, 喜歡 ...
學校中4有得揀 phy + Hist ?

大家好今年疫情關係學校一D資訊都冇得聽, 只能自求! 其實依家大學學課有冇必收課先入到,  我囡B1學校, 喜歡 ...

唔喜歡m2就唔好打算第時讀Engineering了
我是護書簿

我囡都係所謂B1女校讀,佢修physics + Hist + M2。大學大部分嘅文理商佢都可以揀,只要佢夠分。

其實Jupas and 大學webpage都有收生要求,邊啲科有subject weighting。

如果你囡鐘意CU Archit, 佢哋好似prefer applicant 有M1/2 plus 有Arts底。如果唔讀M2,其實已經差不多同Engineering bye bye 。

Anniemun 發表於 20-6-3 15:43
學校中4有得揀 phy + Hist ?
有呀, 不過依2科對佢選建築系有冇幫助?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-26 15:10
若冇興趣讀 phy 就唔好揀,現今入大學係鬥高分,冇須要讀纯理,揀有興趣同有能力嘅科就夠。數學強可以修M2 ...

我小朋友就係揀咗Chem+Bio+Econ,問老師讀Econ揀M1定M2,老師話應該揀M1,但見你建議揀M2,究竟M1定M2先啱?thx

ANNA222 發表於 20-7-12 23:22
我小朋友就係揀咗Chem+Bio+Econ,問老師讀Econ揀M1定M2,老師話應該揀M1,但見你建議揀M2,究竟M1定M2先啱 ...

有冇諗住大學讀咩?其實你小朋友冇選修 Phy 即是唔會讀工程,就唔一定要選M2,除非佢數學能力好強,否則可以揀科冇咁難嘅M1。
我前面係回覆緊樓主問題 .
佢問 Chem Bio M2 定 Chem Bio Econ,因佢冇話有M1。

我仔B1A中學 (中上成績) , 佢選修PHY,  ECON & BAFS。其實我想問PHYSICS 出路多唔多?

kaiyui_BB 發表於 20-7-15 15:03
我仔B1A中學 (中上成績) , 佢選修PHY,  ECON & BAFS。其實我想問PHYSICS 出路多唔多?  ...

如果,你當phy係取分嘅工具,出路與否不影響你心儀嘅大學課程。見你選科組合以商科為主,那麼phy便成為取分工具的機會應該比較大。

YmOra 發表於 20-7-15 16:14
如果,你當phy係取分嘅工具,出路與否不影響你心儀嘅大學課程。見你選科組合以商科為主,那麼phy便 ...
說出重點來,, PHYSIC 只不過攞黎取分, 亞仔想係金融方面發展, 但我又唔睇好香港金融, 除非係GLOBAL BUSINESS, 佢又五時花六時變, 一時想做IT, 一時想做金融, 讀一科理科穏陣D

學生要自己去大學每科收生要求度刨, 比如讀Econ 其實中學修Econ 無分加,讀醫就一定要讀Chem 不是Biology,更多科是沒有限定科目單單鬥高分(但某些科可能比重➕分),學生興趣/能力/大學選科考慮/學校教學水平通通都是考慮點。

kaiyui_BB 發表於 20-7-16 10:48
說出重點來,, PHYSIC 只不過攞黎取分, 亞仔想係金融方面發展, 但我又唔睇好香港金融, 除非係GLOBAL BUSINES ...

好多嘢都想讀對一些男孩子係好正常,個人認為由得佢,去到緊要關頭一定有決定。以你仔仔的排名,應該好多組合都可以選擇,e+慢慢了解下自己先,將來要行條咩路真的需要慢慢諗清楚。我識得一個男孩子,對電腦、天文、計量金融、和環保都大感興趣,最後還是向著大數據條路走。未到最後未駛咁快決定呢!努力加油!

其實如果亞仔唔讀醫, 咁唔讀CHEM都無所謂吧?

學校公佈左亞仔可以揀3科讀, 佢最終決定讀ECON, BAFS, PHYSICS希望佢無揀錯啦

kaiyui_BB 發表於 20-7-21 09:32
學校公佈左亞仔可以揀3科讀, 佢最終決定讀ECON, BAFS, PHYSICS希望佢無揀錯啦 ...

恭喜讀到心儀科目,沒修數延嗎?

YmOra 發表於 20-7-21 10:56
恭喜讀到心儀科目,沒修數延嗎?
佢有資格讀埋呢科, 佢話無興趣喎

kaiyui_BB 發表於 20-7-22 16:22
佢有資格讀埋呢科, 佢話無興趣喎

明白