用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選科困難
樓主: I'mHappy
go

中四選科困難  

YmOra 發表於 21-1-3 15:17
初選順利成功選到的,是否好大機會最後也可以揀到?
學校開嘅位如果多,果科競爭又唔太大唔算太熱門的話,基本上都應該可以派到。
不過我大仔當年就真係臨門撻q,當年佢揀 phy 好多人揀,冇諗過初選成功臨到派時先話冇得讀,结果學校求其派一科比佢,攪到極徬徨,幸好天無绝人之路,最终佢都成功揾到自己嘅目標。不過相信我仔都係個别例子,大部份初選到派彩應該都相同嘅。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-3 23:31
學校開嘅位如果多,果科競爭又唔太大唔算太熱門的話,基本上都應該可以派到。
不過我大仔當年就真係臨門撻q ...

估計你囝囝間中學只有1班Phy班,過去自己和jm們的中學裏只有開設一班的選修科都會是十分緊張,我校都係只得1班Phy班和1班M2,其他科皆有兩班,故我女只怕入唔到Phy和M2,都知好少中學會開兩班Phy班。不過,你囝囝都順利入到U,結果最緊要,找到另一興趣也無壞,因為人人都不會只得一種"興趣和長處"。咁!Phy是否你兒子當年最心儀的選修科嗎?

YmOra 發表於 21-1-4 09:06
估計你囝囝間中學只有1班Phy班,過去自己和jm們的中學裏只有開設一班的選修科都會是十分緊張,我校 ...
我們相反, PHY, CHEM, ECON 都各開2班, 其他科 (包括M1, M2) 都只開一班, 所以阿女都驚GEOG, 入唔到

妹妹頭 發表於 21-1-4 09:55
我們相反, PHY, CHEM, ECON 都各開2班, 其他科 (包括M1, M2) 都只開一班, 所以阿女都驚GEOG, 入唔到
...

係囉!只開一班嘅係會有DD驚,其實Geog文、理、商人都有機會揀,其實競爭未必細,所以對自己感興趣的選修科要响初中時期點都要响嗰科中達到30名以內,20名就最最最安全,當然如果總成績已經達至級30至50名內,對想入任何邊科都會大機會。我校Geog試過有人考級50名以後已經入唔到地理科,迫住要揀ICT。

YmOra 發表於 21-1-4 09:06
估計你囝囝間中學只有1班Phy班,過去自己和jm們的中學裏只有開設一班的選修科都會是十分緊張,我校 ...

又唔可以話 Phy 係最心儀,始終當年揀科時仍未有方向,不過男仔普遍會揀理科,而且我仔當時 phy 成績係级2x,好可惜最终總成績唔夠高所以冇得揀。
因為佢學校行套餐,為咗要㨂phy 果班最後所有理科都派唔到,佢係理科人冇理科讀等同將佢斬手斬腳,我仔又唔肯轉校,當年真係極度徬徨,幸好塞翁失馬焉知非福,佢响 ICT 呢科越讀越好,可能真係整定。

妹妹頭    發表於 21-1-4 10:50

YmOra 發表於 21-1-4 10:39
係囉!只開一班嘅係會有DD驚,其實Geog文、理、商人都有機會揀,其實競爭未必細,所以對自己感興趣 ...
我都明白, 佢晌GEOG唔係排名好前, 只屬級前1/3 (大約級40), 全體總排名都係大約前1/3, 所以都有D危

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-4 10:42
又唔可以話 Phy 係最心儀,始終當年揀科時仍未有方向,不過男仔普遍會揀理科,而且我仔當時 phy 成績係级2 ...

你囝囝Phy有2X名,真係好適合讀Phy,理解你當年的徬徨,理科人的男孩子尤其擔心,因為他們好似一出世就係為咗讀"PhyChemBio"咁!一下子要轉讀第二科係有DD迷網,不過放心,我增遇過這類例子,也是勸jm試試揀ICT,因為你都知啦,Phy與M2十分匹配,而哩兩科了得的人其實"邏輯性"極強",若然轉揀ICT一樣可以,其ICT學習所得的滿足感同樣興奮,尤其係ICT中的"編程"部份,故十分明白你囝囝去咗ICT嗰邊發展仍然開心。記得你分享過,兒子有計劃攞完個學士後打算去外國繼續進修,能夠看見兒女有如此的成熟,做阿媽嘅真係老懷安慰。

妹妹頭 發表於 21-1-4 10:52
我都明白, 佢晌GEOG唔係排名好前, 只屬級前1/3 (大約級40), 全體總排名都係大約前1/3, 所以都有D危
...

級排名有得前三分一即40名左右機會都很大,因為大約估算前50名多數會"塞滿"全理科學生,全理科學生已經用晒3X限額揀晒PhyChemBio,即大約50名中有30人會入PhyChemBio,咁剩下的20人就算揀晒Geog,咁你的孩子應該也可以順利入讀呢!若然,响餘下的期考中能夠進前幾名就更加有保障了。努力加油呀!

妹妹頭    發表於 21-1-4 11:35

YmOra 發表於 21-1-4 11:04
你囝囝Phy有2X名,真係好適合讀Phy,理解你當年的徬徨,理科人的男孩子尤其擔心,因為他們好似一 ...

多謝你,其實當年我仔係自己㨂ICT .佢當年揀 Phy.Econ.Ict ,派唔到 Phy 學校求其派科 Bafs 比佢,當年 Bafs syllabus 未改仲好多,佢完全冇興趣捱咗一年S5就 drop ,真係嘥時間。

佢已經決定大學畢業後會出國發展找尋機會,會出國讀 master .外國比香港較重視 IT 人才,出國機會始終比香港好得多。不過當然我都會唔捨得,但問心我都唔太睇好香港未來,出國對年青一代長遠來说較有利。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-4 11:20
多謝你,其實當年我仔係自己㨂ICT .佢當年揀 Phy.Econ.Ict ,派唔到 Phy 學校求其派科 Bafs 比佢,當年 Ba ...

係呀!十分認同,讀無興趣的選修科真係捱住嚟過,按當年選科牌面咁睇,好明顯ICT才可以滿足到他,跟你話齋,可能成條路一早已經慢慢地顯現出來,讀ICT行電腦條路,至到將來打算去外國繼續讀碩士再留底工作等等的人生路,回望番轉頭,其實係"完美"係適合你兒子走的"成長路"。我估你有定心理準備,阿子一旦出國可能無乜機會再可以多見面,不過,e+網絡發達隨時隨地都可以Zoom見面嘅!始終見到子女有美好的將來就開心

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-4 11:20
多謝你,其實當年我仔係自己㨂ICT .佢當年揀 Phy.Econ.Ict ,派唔到 Phy 學校求其派科 Bafs 比佢,當年 Ba ...
只選3科? 我女佢地係排次序, 由1-12, 即係最想讀既就填1, 次選就2.... 如此類推, 阿女依家都係排次序.... 1. GEOG, 2. ECON, 3. BAFS, 4. PHY, 5. CHEM, 6. BIO....

即係如果真係GEOG唔夠人爭, 估計學校會比第4志願頂上, 因為PHY開2班, 入到既機會都會好大

YmOra 發表於 21-1-4 11:48
係呀!十分認同,讀無興趣的選修科真係捱住嚟過,按當年選科牌面咁睇,好明顯ICT才可以滿足到他,跟你 ...

仔大仔世界,我都有晒心理準備,啲仔出國安頓後可能真係未必再返嚟,我都睇得好開,或者將來退咗休得閒就去佢哋度住幾個月囉
有人話如果仔女係生性嘅,就算唔响身邊都會記掛住父母,相反唔孝順嘅,响你身邊都可以不聞不問,我都認同㗎  

YmOra    發表於 21-1-4 21:26

妹妹頭 發表於 21-1-4 11:51
只選3科? 我女佢地係排次序, 由1-12, 即係最想讀既就填1, 次選就2.... 如此類推, 阿女依家都係排次序.... 1 ...

當年阿仔間學校好鬼麻煩,只可以揀套餐 A.B.C.D ,你揀B餐只可以揀入面组合,冇得揀其他,所以好陰功

P1001S 發表於 20-10-26 00:38
回覆 happyfamilybaby 的帖子

或者用這角度回應你, 我主要看资料是醫護, 理科。看到的DSE electives 對大 ...
謝謝分享
https://www.jupas.edu.hk/en/programme/hku/
看了港大全部四十二個本科聯招課程科目要求
確實有了phy chem bio m1/m2 幾乎全部學位都可以報
phy 工程類需要
chem bio 醫科理科需要
m1/m2 數學類需要

[size=13.013px]牙醫學士
[size=13.013px]教育學士及理學士 (雙學位課程)
[size=13.013px]理學士(言語及聽覺科學)
[size=13.013px]文理學士(應用人工智能)
[size=13.013px]內外全科醫學士
[size=13.013px]中醫全科學士
[size=13.013px]藥劑學學士
[size=13.013px]科研專才啟導課程
[size=13.013px]理學士(精算學)
[size=13.013px]工商管理學學士(資訊系統)
[size=13.013px]理學士(計量金融)
[size=13.013px]理學士
[size=13.013px]工學學士(生物醫學工程)
[size=13.013px]環球工程與商業課程
[size=13.013px]生物醫學學士
[size=13.013px]工學學士(工程科學)
[size=13.013px]工學學士