用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選科困難
樓主: I'mHappy
go

中四選科困難   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-12 23:38
有冇諗住大學讀咩?其實你小朋友冇選修 Phy 即是唔會讀工程,就唔一定要選M2,除非佢數學能力好強,否則可 ...

我小朋友未知大學想讀邊科,最後佢揀咗M1,因為佢話M2試學過小小,好難

I'mHappy 發表於 20-5-25 00:10
小女B1校,數理成績級頭15%,請問以下哪個配搭較好?目前未知大學想修讀什麼系。

1.Chem Bio M2

當然係1,如果學校可以比揀埋M2, 如不能數學能力佳,可考慮自修M2。M2有些科在Jupas是不計一科,但有很多可以加分。組合1應是大學科目選擇最闊的。

P1001S 發表於 20-9-15 16:45
當然係1,如果學校可以比揀埋M2, 如不能數學能力佳,可考慮自修M2。M2有些科在Jupas是不計一科,但有很多 ...

不好意思,是組合2才對。

P1001S 發表於 20-9-15 16:46
不好意思,是組合2才對。

其實,你可以按番嗰條分享訊息之"編輯鍵"修改內容。

YmOra 發表於 20-9-15 18:02
其實,你可以按番嗰條分享訊息之"編輯鍵"修改內容。

謝謝,最近才入會,還未習慣介面,後續會改善。

ANNA222 發表於 20-9-13 08:08
我小朋友未知大學想讀邊科,最後佢揀咗M1,因為佢話M2試學過小小,好難
...

如果試少少都覺得難就唔好揀啦,因中四課程都未算深,再讀上去實叫救命

Anniemun 發表於 20-5-25 12:13
冇興趣就冇計,我仔b1A 學校,所有讀M2 的都有讀 phy chem bio, 這組合大學選科好多選擇。 ...
可以詳細睇下點多選擇嗎?

回覆 happyfamilybaby 的帖子

或者用這角度回應你, 我主要看资料是醫護, 理科。看到的DSE electives 對大學選科限制:
醫護 : HKU medic 要必修Chem; CU medic 要必修Chem or Bio; Poly 語言聽覺科學就必修Bio; City U 獸醫就要必修Chem和Bio。

Science, Engineering, Social Science: 如港大精算除了Core Math之外, M1/M2也要有讀, 成績也要一定要求。科大的Science, Engineering, Social Science就常見要求有必修Phy, Chem, Bio, M1/M2之中的1-2科或對這4科有大幅加分加權, 普遍都有1.5甚至有些是2。E.g. JS5101 International Research Enrichment 就要求必修 Phy,Chem, Bio, Combined Science, M1/M2 其中兩科。JS5531 Bsc in Economics & Finance 就對Phy,Chem, Econ, M1/M2其中一科有1.5加權。

反觀其他文科和商科就很少見這類限制。E.g. 也是科大JS5316 BBA in Marketing就對DSE electives 無乜限制。

但我需強調我沒有看全8大所有科目的收生要求。

Anniemun 發表於 20-5-25 12:13
冇興趣就冇計,我仔b1A 學校,所有讀M2 的都有讀 phy chem bio, 這組合大學選科好多選擇。 ...
如果本身英文好,讀Economic,會不會有優勢過讀phy呢?

happyfamilybaby 發表於 20-12-12 11:12
如果本身英文好,讀Economic,會不會有優勢過讀phy呢?

唔會, 如果想修讀理科或工程,phy 係非常重要, 唔少系 phy 都會有加權 econ 就冇,就算大學讀 econ 中學唔修 econ都冇問題,所以係冇乜優勢,相反如果唔修 phy 幾乎可以同工程講 Bye Bye.

I'mHappy 發表於 20-5-25 00:10
小女B1校,數理成績級頭15%,請問以下哪個配搭較好?目前未知大學想修讀什麼系。

1.Chem Bio M2

你要女儿自己做功课,不要单单在这里收料。

她如果有心仪大学学科,看看收生的 weighting ,用吓 Calculator计一计,不要被误导M2只计半科,好多科目這幾年已经计不止当一科,因为乘1.5 / 2.0。乘完之后你仍然覺得係計半科,我無話可說。

我只係見醫科及個別神科才會計半科,但有些是可以豬羊變色!

選科多數係睇入學分數,這個無可厚非,因為香港教育制度一直係求學只係求分數。但你們都要諗諗,入到去她嘅同學是什麼質素?她有冇機會畢唔到業。

入學只係起奌,不是終奌!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

M2一定係計半科,肯定在UCAS!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-12-13 12:24
M2一定係計半科,肯定在UCAS!

如果想出國升學附加數都幾重要,無論UK甚至 加拿大。
最近我都睇緊,我仔學校老師會極推力薦有能力嘅同學最好選修, 唔好成日怕蝕底,好彩我仔都有修M2

回覆樓主:

多謝各位嘅留言和建議,同女兒商量後最終選了4C+3X+M2,現在小女已經開始了中四生活

希望疫情快過去,大家身體健康。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-2 11:51
YmOra    發表於 20-12-28 14:29

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-13 13:29
如果想出國升學附加數都幾重要,無論UK甚至 加拿大。
最近我都睇緊,我仔學校老師會極推力薦有能力嘅同學 ...
我女中三,學校12月初選,阿女成功選左geog,econ,bafs(a),M1,佢好開心,希望keep到成績,到6月final都可選到依幾科啦!
想問,讀依幾科,大學有咩系可以揀?

妹妹頭 發表於 21-1-2 11:39
我女中三,學校12月初選,阿女成功選左geog,econ,bafs(a),M1,佢好開心,希望keep到成績,到6月final都 ...
除了醫療、工程之外,應該都好多選擇,唔少系都係 Best 5 or Best 6,最重要高分, 亦見多人會揀 BBA,到時等囡囡自己揀啦!我仔都係佢自己睇自己揀,S4開始可以留意下大學學系,又可以参觀下開放日,攞多啲資訊。加油

妹妹頭    發表於 21-1-2 11:56

ANChan59 發表於 20-12-13 12:22
你要女儿自己做功课,不要单单在这里收料。

她如果有心仪大学学科,看看收生的 weighting ,用吓 Calcula ...

妹妹頭 發表於 21-1-2 11:39
我女中三,學校12月初選,阿女成功選左geog,econ,bafs(a),M1,佢好開心,希望keep到成績,到6月final都 ...

初選順利成功選到的,是否好大機會最後也可以揀到?

YmOra 發表於 21-1-3 15:17
初選順利成功選到的,是否好大機會最後也可以揀到?
係呀!只要今年成績唔好太大退步,就應該冇問題。

YmOra    發表於 21-1-4 08:37
‹ 上一主題|下一主題