用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選科困難
樓主: I'mHappy
go

中四選科困難

想讀醫療 律師 語言 就揀econ ,
通常用 6 科計分, 大多數大學揀科讀,m2同maths 只揀一科計。

回覆樓主:

我校可以讀4C+3X+m2. 所有讀m2 的同學讀同一班。 而m2 是跟maths 同一位亞sir 教。 所以堂數可以自行分配。基本上讀得m2, 數都ok, 可教快一點

大家好今年疫情關係學校一D資訊都冇得聽, 只能自求! 其實依家大學學課有冇必收課先入到,  我囡B1學校, 喜歡 VA . PHY . HIST , 而佢大學想讀 Architecture / design / Engineering , 而CHAM 唔太差, 不過M2 / BIO / Econ 就講明唔中意, 請問依家入大學係唔係只講求分高就係優惠, 固然之只選有把握學課就得?  

0819 發表於 20-6-3 17:10
大家好今年疫情關係學校一D資訊都冇得聽, 只能自求! 其實依家大學學課有冇必收課先入到,  我囡B1學校, 喜歡 ...
學校中4有得揀 phy + Hist ?

大家好今年疫情關係學校一D資訊都冇得聽, 只能自求! 其實依家大學學課有冇必收課先入到,  我囡B1學校, 喜歡 ...

唔喜歡m2就唔好打算第時讀Engineering了
我是護書簿

我囡都係所謂B1女校讀,佢修physics + Hist + M2。大學大部分嘅文理商佢都可以揀,只要佢夠分。

其實Jupas and 大學webpage都有收生要求,邊啲科有subject weighting。

如果你囡鐘意CU Archit, 佢哋好似prefer applicant 有M1/2 plus 有Arts底。如果唔讀M2,其實已經差不多同Engineering bye bye 。

Anniemun 發表於 20-6-3 15:43
學校中4有得揀 phy + Hist ?
有呀, 不過依2科對佢選建築系有冇幫助?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊