用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問你地啲仔女幾大先出去留學?
樓主: sailorkitty
go

[加拿大] 請問你地啲仔女幾大先出去留學?

vtc 發表於 20-6-7 10:36
我囡今年讀完F5過去讀G12, 再報加拿大的大學。

Vtc,

想問只過去讀 G12, 可以報到大學?
只用 G12成績報?

灝童媽咪 發表於 20-9-15 12:48
Vtc,

想問只過去讀 G12, 可以報到大學?

阿女去安省,要計學分,用G12的六個學分報大學(有些大學學系可能要求睇埋G11)。當然也要考IELTS.

vtc 發表於 20-9-15 13:14
阿女去安省,要計學分,用G12的六個學分報大學(有些大學學系可能要求睇埋G11)。當然也要考IELTS.
...

但係我想問下,剩係計g12的6個學分,夠分報大學?因為我上網睇過話要有60個credit以上才可報大學。

唔好意思,好多問題,因為想了解清楚,因我仔要明年2月才去到,讀 G11, 得返半個學期+G12.
好驚佢讀唔夠學分報大學。

無問題呀!大家交流下!
如果是安省,只需要30個credit 就可以拿到 OSSD Ontario Secondary School Diploma。 在香港讀完F5, 學校可以計最多23個 credit, 只需多7個credit 就夠,而這7個credit 入面有,6個要G12 standard 用作報大學。

如果你小朋友明年2月先可以開始G11, 我覺得有可能要遲一點才讀夠credit 畢業。所以你最好問返學校,會清楚啲。

vtc 發表於 20-9-17 21:46
無問題呀!大家交流下!
如果是安省,只需要30個credit 就可以拿到 OSSD Ontario Secondary School Diploma ...

Vtc, 明白了,咁你女好叻,加油!

vtc 發表於 20-9-17 21:48
如果你小朋友明年2月先可以開始G11, 我覺得有可能要遲一點才讀夠credit 畢業。所以你最好問返學校,會清楚 ...

係,所以我都係叫佢e+在香港也不要鬆懈,努力爭取好成績,希望可以爭取多D credit

灝童媽咪 發表於 20-9-17 23:32
係,所以我都係叫佢e+在香港也不要鬆懈,努力爭取好成績,希望可以爭取多D credit
...

大家也要努力加油(emoji)(emoji)

yy13 發表於 20-5-25 12:01
我仔S1 喺香港讀咗3個月多啲
之後去咗多倫多插G7 下學期
冇親戚幫手

請教下多倫多讀係咪比其他國家便宜?
我知加拿大都越來越貴了!
可以分享學費及生活費大概預多少錢嗎?
謝謝。

pigpet 發表於 20-9-18 16:45

加拿大國家內例如以下 2 省學費及寄宿家庭費用:

BC  省: e.g. 溫哥華 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3828057&extra=page%3D1&page=2 # 27 & #28

Ontario 省: e.g. 多倫多 / Mississauga https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3789614&extra=page%3D1&page=7 #131

pigpet 發表於 20-9-18 16:45

唔好意思
唔知ek 自動logout 咗

我冇同其他國家比較過
所以唔係好知喺多倫多讀書係平定貴
我仔之前係讀私校
G7/8 同公校差唔多
一上到high school 就差唔多double
至於生活費
因為我係陪讀
所以冇刻意計我仔1個人用幾錢
不過不外乎衣食住行
衣 - 通常減價或者去outlet 先買
食 - 自己煮就平啲,茶餐廳一般C$11-C$13@碟頭飯 + 凍飲C$1.5-$3 + 13%稅 + tips,茶餐廳/唐人餐館tips 最少10%,西餐廳最少18%
住 - 視乎住邊區,有朋仔個仔租近highway 人哋basement 其中一間房,唔包3餐但可自煮,差唔多C$1000@月
行 - 我自己揸車出入,唔係好知搭巴士/subway 幾錢
手機 - 早排有back to school 優惠,C$50/9G,之前C$45/4G

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

回覆樓主:

多謝小時了了,yy13寶貴資料。
見到D洗費,真係要考慮清楚

回覆 yy13 的帖子

請問你陪讀用咩visa?

pingfai 發表於 20-11-26 13:54
回覆 yy13 的帖子

請問你陪讀用咩visa?

冇陪讀visa
都係遊客身份用特區護照+eta
我每次只會陪大約1-2個月
全年陪大約半年
係今年特別啲
因為COVID-19
我老公過唔到來
之前加拿大政府又冇公佈留學生入境去向
怕唔知幾時先可以入境
我仔今年year 1
又唔知學校會點安排
我哋唔敢返香港
所以唯有申請延期居留

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

My son should also go to Ontario for G9 starting next sept. Initially I planned for him to go overseas at least after S3, but this year he initiated this idea himself, after further discussion on why he wished to go, then I've decided to let him go earlier.  actually G9 is the logical entry point, so that a student can be considered as local student there, and be like other students who also enter high school as new students.  The English level in Canada is not the same in HK, it may take some time to get used to it.  

回覆樓主:

完小學就過去讀中學

yy13 發表於 20-5-25 12:01
我仔S1 喺香港讀咗3個月多啲
之後去咗多倫多插G7 下學期
冇親戚幫手

deleted

daisy17772 發表於 20-12-21 04:41
My son should also go to Ontario for G9 starting next sept. Initially I planned for him to go overse ...

Which school have u applied? I am planning my daughter to study Grade 10 in Ontario next year. Private school or public school? any recommendations ?
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

回覆樓主:

vtc 發表於 20-9-17 21:46
無問題呀!大家交流下!
如果是安省,只需要30個credit 就可以拿到 OSSD Ontario Secondary School Diploma ...

請問如果在港讀了中五,是用在香港成績去計credit? Or 需要到加後做一些assessment才可以計credit?