用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無停課期間一直無食藥?就快開學了
go

[過動] 有無停課期間一直無食藥?就快開學了 [複製鏈接]

呀女本身轉食緊專司達12小時無幾耐,就放新年假,呀女由新年假開始就無食。就快開學喇,約左開學前見返醫生,但因為返學都係返半日,諗緊食唔食返4個鐘或8個鐘果隻就算,因為太耐無食,一下子食12個鐘2xmg驚佢好唔舒服。有無家長都係咁呢?
   0    0    0    0

雪梨茶123 發表於 20-5-24 17:29
呀女本身轉食緊專司達12小時無幾耐,就放新年假,呀女由新年假開始就無食。就快開學喇,約左開學前見返醫生 ...

情況差唔多,但我阿女小六了,都唔知點。

另外,我發現藥效好似越嚟越低,不停加藥唔係件好事。
(註:阿女有個過動嫲嫲,70幾仍然係咁,完全無學習能力的人)

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

Manwah 發表於 20-5-31 13:32

多謝你回覆分享,咁你女女小六都係食緊12小時果隻?你有無同佢約返見醫生返學前?聽人講話唔想增加藥量,可以係學校放比較長小小假期停一停藥,返學再食返果個份量,會可以keep到個mg數。不過都係聽返黎,唔知真唔真。係呀,我女都係學習能力好低,所以先想用藥物幫幫佢,佢食左半年好似好點(我女小四先開始食),主要都係返學先食 ,因為高年班喇,唔想老師有老師講,佢有佢發晒夢,但佢又唔係話搞住同學,唔同老師合作,只係唔專注多

雪梨茶123 發表於 20-5-31 14:55
多謝你回覆分享,咁你女女小六都係食緊12小時果隻?你有無同佢約返見醫生返學前?聽人講話唔想增加藥量, ...

情況完全相同

小四食,老師話成日攪文具,但同學好愛護,可能是她是和平使者,唔攪人,同學會提她吃藥,關係良好。

然而學翟能力弱,健忘。但又不覺她是蠢。只是不集中,無記性。

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

Manwah 發表於 20-5-31 13:32

我家有個疑似過動老人家,感覺好有活力,但其實係坐唔定。
你家那個會唔會咁?

‹ 上一主題|下一主題