用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考到 GSIS,掙扎中
樓主: WFsmart
go

[其他] 考到 GSIS,掙扎中   [複製鏈接]

spjspj 發表於 20-5-25 10:07
我個小朋友考左入Y1的GSIS,但一樣係爭扎中!因為GSIS冇中文的!

其實GSIS有中文的,程度如ESF, 詳情請看我回答另一post GSIS Parents/Alumni。
不過通常由local school家長而”突然”跳去IS的,可能會比較適合bilingual /中國人多的IS一點。

WFsmart 發表於 20-5-25 11:33
如果希望小朋友日後工作能讀和寫中文、讀報、寫文章,自幼外補中文可以做到嗎,力度有多大?有沒有家長讓小 ...

作為參考,真的好難。
家人分別在小學及中學入GSIS, 但此前也是在int’l school就讀;他們的中文均是麻麻,但足夠符合本地對醫生的要求,所以pass。

钧熹 發表於 20-5-25 10:14
魚與熊掌.及早選定路線.心怡本地就唔好諗國際.我覺得不要用中文這個標準去選本地或者係國際.而是教學方式, ...
係啊!我覺得如果係IS同IS之間比較,中文可以係一個考慮的地方,但本地同IS,我覺得應該係睇父母認同邊一套理念,又或者簡單直白d,想小朋友將來大概係咩類型既人呢?咁樣去諗會易d去選擇!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

bonbon1106 發表於 20-5-25 11:44
回覆 WFsmart 的帖子

都比較幾難,香港人就算讀中文比較深的國際如ISF , Kcis , cis . 仍然英文行先。因為 ...
除了ISF, KCIS, CIS以外,那些IS的中文會較好呢?

回覆 WFsmart 的帖子

睇完你咁講,其實你個PLAN 唔係PREFER IS, 只係GSIS 名氣大,你覺得可惜。如你想中文好又想讀女拔果D,就按自己本來的PLAN (當初你讀得間名幼已經有諗法吧),冇存在后唔后悔,根本係兩個制度,你自已BUY 邊個吧....

Jane1983 發表於 20-5-24 20:52
睇你帖,你對本地名校相當心儀,其實答案好清楚。

我都覺,樓主如果好介意中文同紀律,GSIS唔係幾啱。

回覆 美美羊 的帖子

我覺得學校每日有中文堂,分到native stream,咁已經算係有個platform比小朋友正規學中文。學成點,達唔達到良好的聽講讀寫水平,呢點要睇屋企的栽培和幫助。簡單講,如果屋企都係全英文溝通,小朋友日常中文字都唔見多隻,中文書更唔睇,咁讀邊間都唔會好。

回覆 美美羊 的帖子

ISF基本上係Local school,中文強,英文唔會好
KCIS係中文as subject,中文唔會好

CIS真係 bilingual school, 中文應該最好

Bilingual 仲有VSA, SIS, IMS?

deco99 發表於 20-5-25 15:00
我都覺,樓主如果好介意中文同紀律,GSIS唔係幾啱。

係呀,不過佢又唔捨得唔要lor  

bighang 發表於 20-5-25 15:12
回覆 美美羊 的帖子

如果只是小康家庭,小孩係CIS會唔會好自卑,VSA, SIS, IMS會唔會好D?

回覆 美美羊 的帖子

CIS收你先再擔心啦,之前有升學專欄作者形容入CIS 難過入大學

bighang 發表於 20-5-25 15:12
回覆 美美羊 的帖子

其實CIS都係得20+%人考native stream 的Chi A, 我估都是LS 轉去的多,佢地必考Chi A冇得揀。
如果Chi B 程度,一般Local家庭自小在Eng Heavy IS加外補是應付到。
如果覺得中文是first priority 不如讀番LS算(到時好多人又會補英文)。
不過IS最正係幼稚園和小學,看法在我舊帖有share.

回覆 964000 的帖子

正確,cream of IS 係小朋友由細培養出嚟嘅獨立思考,中學先轉根本就學唔到,細個L S辛苦,大個先再轉去IS仲辛苦,成個童年就咁玩完

WFsmart 發表於 20-5-25 11:33
如果希望小朋友日後工作能讀和寫中文、讀報、寫文章,自幼外補中文可以做到嗎,力度有多大?有沒有家長讓小 ...

有的,我都見過,但一定不會是多數。
正如就算間學校有出狀元,但人地得又不代表自己會得呢。

bighang 發表於 20-5-25 15:41
回覆 964000 的帖子

正確,cream of IS 係小朋友由細培養出嚟嘅獨立思考,中學先轉根本就學唔到,細個L S ...

I guess your child is studying at BH now?

Follow your heart, reject GSIS and go to LS first.

回覆 yaijing 的帖子

之前都冇想清楚亂報的!因沒想過會收😅聽聞話要排幾年先得!禁我上年開始報!

回覆 章太郎 的帖子

認同讀國際家長,跟本對什麼DBS, DGS, SPCC, etc 完全冇興趣

只能怪報名費收得唔夠貴..

家中用的語言十分重要,如果家中用中文,可能有幫助孩子慢慢吸收,他們對自己住的地方感興趣,自然會看中文報紙,了解香港
‹ 上一主題|下一主題