用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考到 GSIS,掙扎中
樓主: WFsmart
go

[其他] 考到 GSIS,掙扎中   [複製鏈接]

honeymelonkids 發表於 21-5-6 23:23
可否分享你點解突然會研究 is 同埋決定俾小朋友讀is?是由幼稚園開始讀嗎?
...

突然會研究IS, 好多機緣巧合:  
首先兄弟姊妹中的孩子大過我女,有讀IS有讀所謂神津,直接比較到。
另外接觸不少專業人士,原來都是自小讀IS的(但廣東話同我地一樣所以我都唔知),會向佢地了解下。
加上舊老闆仔女都係自小讀IS巳入大學,那時認識他孩子印象很好,所以又請教下。
另外我工作上有幫手培訓大學生,近來多了不少自幼讀IS的學生,又會了解下,感覺佢地冇咁拘謹。有次仲撞到我女的師兄,他自幼在IS, 說自己可以閲讀中文報紙和小說的,立刻向他請教。

親身體驗就係女一歲開始入了IS的playgroup ,接觸了真正IS的文化(不是雙語國際幼稚園),一試已覺得有種找到知音的感覺,所以就開始研究IS了,當時都好勤力,到處參加school tour,去了十幾個,有D學校仲年年去,校舍來説已經靚和先進好多,老實講,揀學校最後都係憑感覺的。

gavroche915 發表於 21-5-6 14:46
相信討論區本地版又好...國際版又好...都歡迎大家理性討論...每個家長走上黎...都係想拎 d 意見...再自己決 ...

對,mindset係自小建立,所以我冇考慮小學LS中學IS, 始終先入為主。

WFsmart 發表於 20-5-24 16:22
本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左GSIS,無唸過小 ...
建議樓主先諗清楚究竟點解想小朋友讀本地學校....又究竟點解想讀國際學校.....如果見人做我又做...只會兩頭唔到岸....因為你去LS 版問...自然就係得出 LS 係好....去IS 版問又係比較多撐 IS 果 d 家長答你...到頭來你都係決定唔到...跟住就索性把心一橫...小學讀 LS...中學讀 IS...就覺得實無執輸
其實呢個世界無 best of both worlds 呢樣野 ... 做任何事只有專注先可以將果樣野發揮到極致...周身刀...但係無張利...係永遠都差過一把劍..獨步天下

你想有一個全面 d 既理解就先要撇除本地學校只係學中文...國際學校只係學英文呢個既定思想.....中文同英文只係佔據選擇教育極少極少部分....如果咁單一就可以決定...小朋友根本唔需要番學...淨係請個 native mandarin 加個 native english private tutor 就搞掂

同樣地...當你諗得國際學校...即係證明你係負擔得到....負擔唔起既人根本完全唔會諗....好自然...呢一刻學費唔係你個考慮....淨番既只係你覺得值唔值...值唔值就只係睇你睇唔睇重果樣野....一個手袋幾萬蚊...論成本就點計都唔值...咁點解有人買? 又有人好不屑? 咪就係因為有人睇重有人唔睇重手袋背後既價值...

當然...手袋係身外物...今天覺得值...可以買 10個...他日唔鍾意...可以賣晒佢...但小朋友係一張白紙...一筆畫左落去就係畫左...果一筆都永遠係到....細個畫一筆紅色...大個畫一筆黃色...係會變左橙色...唔會變番張白紙....唔係要去講紅色係絕對抑或黃色係絕對...而係要帶出呢個世界魚與熊掌...係唔可以兼得...覺得可以兼得...係因為忽視左教育入面一 d好重要既元素

或者樓主試下撇除 1.中英文; 2.學費; 3.個個都讀所以我又讀呢 3 樣野...睇下會唔會搵到答案?

964000 發表於 21-5-7 06:58
小學LS中學IS的考慮,你可以看看我的舊帖有討論過。
都係睇吓自己的expectation.
...

謝謝分享! 請問點樣可以睇返你嘅舊帖?因為我click去你個名,見到你私隱受保護,所以看不到哪些是你的舊帖,對嗎?

WFsmart 發表於 20-5-25 11:33
如果希望小朋友日後工作能讀和寫中文、讀報、寫文章,自幼外補中文可以做到嗎,力度有多大?有沒有家長讓小 ...
話你知係事倍功半!基本上是拉牛上樹的感覺。

licpd 發表於 21-5-11 00:57
話你知係事倍功半!基本上是拉牛上樹的感覺。

其實教小朋友任何沒有興趣的東西,都會係拉牛上樹的。

回覆樓主

字裏行間感覺到你其實應該係心儀本地學校,只係咁岩試吓考IS ,又咁岩考到,所以又唔係好想放棄。
有 GSIS offer 你都仲要考慮的話,證明國際學校根本唔係你杯茶,勉強無幸福。

bighang 發表於 21-5-6 15:52
回覆 bighang 的帖子

https://topick.hket.com/article/2760264/【星二代】鄭丹瑞孻女由讀考古變鋼管舞導 ...

\\ 2016年,Amanda首次接觸了鋼管舞之後,亦如同上癮一樣,瘋狂地愛上這項舞蹈 \\

越早發現自己會瘋狂的東西,越少遺憾。

如果四十歲才發現,前二十年的人生算場夢?

回覆樓主:

你讀GSIS將來一樣可以報SPCC/DxS/CIS/ISF架

daijuju 發表於 21-5-26 18:03
你讀GSIS將來一樣可以報SPCC/DxS/CIS/ISF架
調轉頭由SPCC 轉GSIS唔知有冇可能?

回覆 钧熹 的帖子

Agree!
‹ 上一主題|下一主題