用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考到 GSIS,掙扎中
樓主: WFsmart
go

[其他] 考到 GSIS,掙扎中   [複製鏈接]

回覆 964000 的帖子

Oh great! Thanks😊

入得揀得國際學校,我就唔會再執著中文了

回覆樓主:

我想講,好多名校生讀到中學再轉去is,D中文基礎已經好好,英文也不差,去is只不過係叫去浸下D英文,準備去外國名牌大學讀,同樓主的情況相差什遠。中文係好緊要,除非你肯花錢去請好好嘅中文老師,我唔覺得讀is有特別好處。小朋友的思維同修養,都係家庭影響多。我見宜家係香港立足到嘅國際學生,好多都由細到大有私人谷中文。我自己都係香港band 1a中學同外國讀過書,有很深感受

回覆 celinechan117 的帖子

請問你很深感受是指學習中文的重要性?

celinechan117 發表於 21-5-5 23:12
我想講,好多名校生讀到中學再轉去is,D中文基礎已經好好,英文也不差,去is只不過係叫去浸下D英文,準備去 ...
呢個講法好似對本地學校又好...國際學校又好...都唔太公平....讀本地學校淨係為左學中文 ... 讀國際學校就淨係為左學英文?? 教育就係咁簡單??細個讀本地學校...大個讀國際學校...就係為左入名牌大學?? 本地學校學生就等如入唔到名牌大學?? 入到名牌大學就等如人生滿足...大功告成?? 係香港立足到係指做份需要中文既文職穩穩定定每個月穩定收入??

回覆 gavroche915 的帖子

我都不認同.其實意即IS系浪費金錢(因為冇特別).

lui 發表於 21-5-6 09:47

請問你很深感受是指學習中文的重要性?

係。假設,如果你想第時小朋友出路廣...真係中文好緊要。當然,if u want best of both worlds, than go for IS and find ur kid a good chinese private tutor. or study in local school and go overseas after ur kid is grade 8 or 9.

當然我明日很多人讀國際學校係有好多其他原因。這個只係我個人感受。我明白呢到係IS 版。

Sorry I can't agree with you.I am a parent with kids studying/studied in local and international school.
I think I am capable to judge your view and understanding of local school and international school is not comprehensive.

lui 發表於 21-5-6 14:04

相信有唔少家長覺得浪費金錢就係因為好狹窄咁認為本地學校等如學中文...國際學校等如學英文...所以好自然覺得貴左果啲學費夠比小朋友學英文學到會飛有突...又或者最多大不了第時大學去外國讀...
又以為小朋友中文又識..英文又識就等如出路廣...但無諗過中文同英文好唔好其實係要多方面配合...根本唔關讀咩學校事...難道大家身邊無啲人係由細到大讀本地學校但中文差到連寫封email都寫到唔知講乜?又亦都有由細到大讀國際學校但啲英文只限口語交談..文筆亦完全唔得...

家長左度右度...以為又本地又國際就等如留左條完美嘅路比子女...政府工又得..律師又做得...其實到頭來可能子女想去沖咖啡...就覺得子女無用...立足唔到...讀咁多書走去沖咖啡...但其實自己每朝都願意用60蚊買一杯黎飲..

celinechan117 發表於 21-5-6 14:11

係。假設,如果你想第時小朋友出路廣...真係中文好緊 ...
相信討論區本地版又好...國際版又好...都歡迎大家理性討論...每個家長走上黎...都係想拎 d 意見...再自己決定...或者你可以分享一下你既經歷...
你都有提及細個係讀本地學校...大個先去外國讀...其實呢個都係一個關鍵....因為有好多性格思想都係由細個開始建立

lui 發表於 21-5-6 14:04

我都唔認同。上面留言其實局限左係「在香港立足」,已經設定左要「在香港立足」

Bearmanie 發表於 21-5-6 15:03
我都唔認同。上面留言其實局限左係「在香港立足」,已經設定左要「在香港立足」 ...
同埋直情設定左"立足" 等如做啲好多家長幫子女"安排"做嘅工作

成功定義每個人都唔同,我最希望學習環境培養到小朋友可以繼續追尋夢想/理想/知識,對生命充滿熱誠,對人同社會有責任感,足巳

回覆 bighang 的帖子

https://topick.hket.com/article/2760264/【星二代】鄭丹瑞孻女由讀考古變鋼管舞導師%E3%80%80鄭珉感激開通爸爸支持女兒追夢
貼番個主題,好似佢都係GSIS畢業,咁佢叫做立唔立足到呢?係我定義,佢嘅人生一定好美麗圓滿

回覆樓主:

唔同意唔緊要,大家都係討論下,交流吓咁:)

lui 發表於 21-5-6 14:18

Sorry I can't agree with you.I am a parent with kids studying/studied in  ...

我好明白她的想法,我都曾是b1A畢業,身邊好多人名校神校畢業,中學出國回來又有,我都曾覺得LS名校無敵,中英雙絕(現在才知英文),當年也覺得IS沒有好處,眼尾都不會望。

不過接觸IS的世界後,想法不同了,我想自己小朋友有不同的經歷,她在IS幾年,我自己都眼界開了,不會把教育的目標定為只為學習語文和找工作,這樣目光比較狹窄,而且我覺得過程亦都重要。

回覆 964000 的帖子

所以沒有子女讀過國際學校的父母,真係唔好隨便下一個好行貨,以自身經歷only (自己,冇孑女讀過IS)的結論。

回覆 lui 的帖子

我正是自己沒有讀過國際學校, 讀過 b1a 中學後升讀本地大學,又沒有子女讀過國際學校的父母,所以帶著戰戰兢兢、好擔心自己揀錯嘅心情黎國際學校版學下野。心中嘅掙扎都係同樓主差唔多,就係應唔應該咁早開始讀國際學校,究竟應該係幼稚園階段開始讀國際學校,定係先讀本地學校,在初小或者高小先至轉國際學校。 我都知道呢個冇一個絕對嘅答案,其實都係睇返家長想栽培小朋友邊方面, 同埋願唔願意畀較貴學費。

964000 發表於 21-5-6 18:00
我好明白她的想法,我都曾是b1A畢業,身邊好多人名校神校畢業,中學出國回來又有,我都曾經覺得LS名校無敵 ...

可否分享你點解突然會研究 is 同埋決定俾小朋友讀is?是由幼稚園開始讀嗎?

honeymelonkids 發表於 21-5-6 23:21
回覆 lui 的帖子

我正是自己沒有讀過國際學校, 讀過 b1a 中學後升讀本地大學,又沒有子女讀過國際學校的 ...

小學LS中學IS的考慮,你可以看看我的舊帖有討論過。
都係睇吓自己的expectation.
‹ 上一主題|下一主題