用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考到 GSIS,掙扎中
樓主: WFsmart
go

[其他] 考到 GSIS,掙扎中  

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
cris01 發表於 20-6-29 10:47
我都同意. 講真, 中文咁好,令到啲英文麻麻哋, 最後入唔到好嘅外國大學, 攞住咁多中文冇乜用. 個個人都知IS ...

請問中文半桶水是什麼意思?

FattyDaddy 發表於 20-6-29 12:46
No comment on whether 呀旦大女 would feel inadequate or awkward not knowing Chinese, that is entirel ...

看工作範疇吧,例如係雜誌編輯,老總搵你去做中國文化專題。例如學習文學/考古,教授或會同你去討論研究中國文化,始終我地孩子係香港出生成長,跟外國長大的華人有『一點點』不同。我盡量都唔想去排除孩子將來發展的可能性。但說來慚愧,我小朋友讀障完全無辦法學懂中文,孩子總有他適合的路要走吧。所以有機會去學好,一定唔係咩壞事。

章太郎 發表於 20-6-29 13:19
我盡量都唔想去排除孩子將來發展的可能性 ...
Not knowing Spanish will probably preclude opportunities in South America, not knowing Japanese will not go too far in Japan etc, but there are only 24 hours in a day, so in the end we have to forego something, and that decision largely depends on where in the world our children will most likely be spending most of their lives in. If it is going to be in the greater China area, then we better not drop Chinese.
However, if we foresee our children will be spending most of their lives in a western country, then we need not worry about them looking Chinese but not knowing Chinese, because in western countries this is a non-issue.

章太郎 發表於 20-6-29 13:19
看工作範疇吧,例如係雜誌編輯,老總搵你去做中國文化專題。例如學習文學/考古,教授或會同你去討論研究中 ...

我不會太擔心,有人數學叻,有人中文叻,有人英文叻,有人音樂叻....
世界很大,每個人總會按自己長處找到位置,我們在香港有語境,起碼會聽會講,起步已經不錯。總之我現在比足機會佢學,後果自負,與人無尤。

章太郎    發表於 3 天前

964000 發表於 20-6-29 15:47
我不會太擔心,有人數學叻,有人中文叻,有人英文叻,有人音樂叻....
世界很大,每個人總會按自己長處找到 ...

係呀,好同意,人人都唔同,每人都有自己的長處。
最重要係父母唔好輸入了自己的想法,阻礙了孩子的發展,年代唔同,需要都或有不同。

FattyDaddy 發表於 20-6-29 14:22
Not knowing Spanish will probably preclude opportunities in South America, not knowing Japanese will ...

我明呀,無worry呀,只係我地既然仲係身處香港,有機會去學也不是壞事。

但要foresee孩子的將來就可能有點難。

不過唔緊要啦,每個家庭每對父母都有唔同想法,教育孩子也沒有絶對正確/絶對錯的事。共勉之~

發表於 前天 12:24 |顯示全部帖子
章太郎 發表於 20-6-29 16:06
老板因為唔識中文miss咗 ...
That is the price he has to pay for moving to Hongkong.
Similarly I don't know Japanese, and if for some reason I must go to Japan to live and work then I will probably miss some opportunities there too. However I would not go out of my way to learn Japanese (or for that matter any language) unless I have some plan to live and work in that place. Learning a language is not like stamp collecting, it requires time and effort, and it would be unwise to invest time and effort in things which one is not likely to use.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊