用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考到 GSIS,掙扎中
樓主: WFsmart
go

[其他] 考到 GSIS,掙扎中   [複製鏈接]

回覆 jane__411 的帖子

莫講話讀大學0中文,依家出嚟做嘢10幾年,中文字一啲都未用過
如果睇將來,求其一個國內學生中文都應該比我哋好多多聲,佔唔到什麼優勢,我只求識聽識講識睇

jane__411 發表於 20-5-26 17:20
大家都話中文重要?其實咩重要?我覺得有聽寫讀講的能力ok,基本上國際學校或出面外補可以滿足到,讀大學基 ...

我都係要求我囡有基本的聽講讀就可以,寫我已半放棄
魚與熊掌,二者不可兼得時,還原基本步,任何語言都係用來溝通only,咁就揀佢鐘意的語言吧  
其實佢又唔抗拒中文,佢睇相聲都笑到咔咔聲(佢聽得明我都好驚訝!),去廣州玩冇YouTube轉睇youku全普通話卡通都一樣睇得開心架
下一步就係認多d字,我就已經好安慰了!  
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

將來嘅世界 都未必需要識寫字

就算依家 我自己平時打中文用國語拼音

bighang 發表於 20-5-26 18:42
回覆 jane__411 的帖子

莫講話讀大學0中文,依家出嚟做嘢10幾年,中文字一啲都未用過

你和我想法一樣,要中文好中國有十幾億同胞,大把人中文好過你吧!

回覆樓主:

我工作上基本用英文,但有時客人文件合約用中文寫,自己都要睇得明㗎,近年多了用中文回覆客人email, 我唔識打中文,Google translate 再修改都ok。中文唔需要好似國內人咁叻,內地用語跟我們不同,但基本溝通到。在香港有機會學中文,唔學就浪費。培養对中文興趣一定是中學前,我孩子在IB school, 係 private independent school, 小學中英並用,聽台灣流行曲,看台湾綜藝節目,都能掌握基本聽同講,一上中學除中文科全用英文,叫他們看中文課外書係好難。最初選校不選IS, 因希望孩子學多D中文。

annie40    發表於 20-5-27 18:01

讀國際,少功課和無謂嘢,小朋友有興趣的話,其實有餘力學三種語言。香港有學中文語境,無需要話揀得國際學校條路,就半放棄中文。

樓主,沒有一種餐飲可以滿足所有人,重要是點左餐就用lu心食,開心食,如果怕營養不足,就去加些supplement,覺得英文唔夠,就加些英文學習,中文太差,就加點中文薰陶,數學差就做點練習。

請記住這些是額外營養補充,每個人吸收力不同,不用強求。重要是用心吃正餐,無論唐餐、西餐,照樣可以吃得精采。

回覆 annie40 的帖子

每個人嘅諗法都唔同,想食乜嘢餐,點樣吸收營養,自己身體自己揀

WFsmart 發表於 20-5-24 16:22
本身唸住過兩年先唸小朋友讀local定IS好,不過都想早d攞下經驗想知IS學校會點面試所以都報左GSIS,無唸過小 ...
How did they inform you? Via email or by mail?

Thank you

Youweird 發表於 20-5-28 12:51
How did they inform you? Via email or by mail?

Thank you

By mail

如果現在選GSIS, 有90%將來小朋友的中文程度不能達到普通香港人程度(eg 睇吾明純中文餐牌)。
認識一純香港家庭的小孩在GSIS由k1開始讀,小孩聰明獨立無庸置疑,小孩聽得明廣東話,但基本上一句廣東話都不肯說,不願說。

回覆 GreenMaDad 的帖子

每間傳統國際學校都有這樣的孩子,不是GSIS獨有。GSIS能說流利廣東話和普通話的孩子亦不少。
國際學校的學生學習中文閱讀和寫作,像學習一門外語,先要培養興趣,維持語境,鼓勵認識中國文化,通常認識愈多,學習熱誠愈多。

- deleted -

bonbon1106 發表於 20-5-25 11:44
回覆 WFsmart 的帖子

都比較幾難,香港人就算讀中文比較深的國際如ISF , Kcis , cis . 仍然英文行先。因為 ...

仲要唸埋簡體字中文和繁體字的中文的分別

heebo 發表於 20-5-24 23:43
SPCC大約中二左右便有一半學生轉走,有去IS、也有出國,目的是為升讀外國大學作準備。不知其他傳統名校情 ...

Spcc 中二一半學生轉走? 以我所知就完全唔係喎。
我記得四年前中二只收十個插班生,
中三插班只得幾個人。
主要係小學嗰班人去外國boarding schools,好少數先轉去國際學校。最多 1/4 學生走,不會是 1/2。有部份問題真係讀唔掂,中一入的學生大部份都好叻。

言歸正傳,有冇聽過鄭丹瑞和張堅庭的子女分享?
作為年青人,亦去外國跌跌碰碰過,佢哋話覺得中文非常重要。

上youtube看看鄭丹瑞大女兒的分享。
她在GSIS大,英文比外國人更好,她說可惜不懂中文。

我女兒也讀過國際學校year 1 才轉去local school,
因為我原先揀的國際學校selling point 係學到中文,
可惜也事與願違。

我個人都喜歡國際學校的教法,討厭傳統學校的多功課和死板,可否考慮VSA之類?
我都傾向中學才入GSIS.

chingyu 發表於 20-6-28 09:11
中三插班只得幾個人 ...

不過GSIS小學真係好好,比中學更更好。
唯一番半天的IS小學,相對輕鬆多時間玩和發展興趣,沒有測考卻直上一條龍中學又唔趕人走,人少少同學之間好close,student mix可接觸外國文化,對培養性格, 社交和興趣發展,學習態度,學術等各方面都算平衡到, 相信LS比唔到這種童年生活,有幾多個可以8點幾瞓?
不過我都讚成如果對中文要求高的留在LS比較好,因為學習語言始終以第一語言學最好,IS點學中文都是second language.
正如呀旦大女在GSIS才可以英文好到去Ivy讀Eng Lit, 在外國做英文雜誌編輯,在LS出身就算名校都比較難吧,總有取捨。不過以佢咁聰明,如果自細父母督促下應該學得到一些中文的,不過要做中文文膽就點都輪不到她了。

chingyu 發表於 20-6-28 09:11
中三插班只得幾個人 ...

964000 發表於 20-6-28 10:39

不過GSIS小學真係好好,比中學更更好。

jane__411 發表於 20-5-26 17:20
大家都話中文重要?其實咩重要?我覺得有聽寫讀講的能力ok,基本上國際學校或出面外補可以滿足到,讀大學基 ...

我都同意. 講真, 中文咁好,令到啲英文麻麻哋, 最後入唔到好嘅外國大學, 攞住咁多中文冇乜用. 個個人都知ISF的學生中文好不過英文最後追唔上. 所以好多人讀到三年級就會轉國際. 到嗰陣時中文都係半桶水. 咁我寧願一早就會揀真正嘅IS 學校, GSIS etc..英文底打得超好中文出去外補, 已足夠用.

章太郎 發表於 20-6-28 10:46
我諗叻的一群好似呀旦大女,會覺得自己身為華人唔認識中國文化/文字,生活在外國人圈子,外國人眼中會有點匪夷所思 ...
No comment on whether 呀旦大女 would feel inadequate or awkward not knowing Chinese, that is entirely her own personal experience.
As to 外國人眼中有點匪夷所思, that is only a speculation we need not worry about, there are many people in the US or UK with Italian names who don't speak a word of Italian, or with Indian names who don't speak any of the Indian languages, no one thinks of that as strange.

‹ 上一主題|下一主題