用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考到 GSIS,掙扎中
樓主: WFsmart
go

[其他] 考到 GSIS,掙扎中  

其實揀唔揀讀IS主要取決於你想小朋友喺邊個學習模式學習,並不是因為邊間名氣大,樓主有點本末倒置左,你再諗深一層,LS同IS學習模式根本兩回事,你要從呢方面諗

v369234 發表於 20-5-25 23:43
只能怪報名費收得唔夠貴..

Agree所以不要鬧學校報名費貴

如果重視中文, 可能讀完local小學再轉國際學校會比較好啲,太早入國際學校中文會好難掌握。我仔都係讀完中一先至在轉去GSIS讀九年班。其實DSE, A-Level 和IB嘅書方法係好唔同,我個仔Yr12都幾多同學放喺IB去英國讀A-Level。 如果純粹IB成績,GSIS 真係幾好。

F15X5 發表於 20-5-26 10:34
如果重視中文, 可能讀完local小學再轉國際學校會比較好啲,太早入國際學校中文會好難掌握。我仔都係讀完中 ...
請問通常因為什麼原因,要放棄IB,轉A level?

IB要讀六科加TOK / EE; 六科一定要讀文科理科,TOK/EE 要寫1600/4000字paper; 簡單啲講要求學生文理、英文、....等等要全面。A-Level相對可以比較focus,可以跟孩子強項選擇全理或全文科。所以真係要睇孩子的學習能力如強項選擇。

你其實都唔知你自己想要乜同你小朋友想要乜,你想入DBS,SPCC同ISF係因為佢哋有IB,咁GSIS唔會差過佢哋囉;如果你讀LS先係為慳錢,大家又唔知你經濟狀況;如果你係為咗名氣想入,其實你只想威,但可能會苦了孩子,入唔到其實唔駛後悔,因為讀書係自己,唔係讀學校個名,你咁努力其實最後去唔到DBS,SPCC定ISF,你小朋友去的學校都唔會差,一樣會讀出頭同成功,希望你明白呢一個道理。如果GSIS收又讀得起,唔去一定後悔,做生意的人都揀有把握的錢去揾,除非你覺得自己小朋友DBS同SPCC入硬,唔係只係你自己空想.........

A-level要求考3科,好多人會考4科。不用寫essay。 如果 A-Level 和IB 比較, A-Level相對 more specific subject knowledge , IB 相對well-rounded. 我的看法是 DSE, AL 和IB 是各有特色,沒有好或不好,不管讀那課程,要有好成績都一定要努力。孩子有自己的特質、長處和弱點。總點是那學習方法更適合孩子的成長,讓他/她有正面的學習態度和建立自信,我覺得這樣可能更重要。

b3410    發表於 20-5-26 17:22
章太郎    發表於 20-5-26 16:01

樓主的情形,小朋友細個時都有考慮過,我的結論到現在都係一樣, 視乎你對中文的要求,因為小學是學中文的黃金時期,見過好多家庭,連國語家庭, 小朋友都會掙扎中,主要原因係在大部份國際學校英文才是主菜,中文弱,是大家可以接受,甚至乎讀法文,西班牙文,德文,去取替。要在英文環境,培養對中文興趣,難道非常高,唔係冇成功例子,只是很少部份學生能夠做得到。學校是好,但你亦都要問自己,可否接受佢將來中文水平低,如果可以,咁就揀gsis。我孩子的同學就是在5歲的時候轉去gsis, 我小朋友就一直在有注重中文課程的國際學校,佢個小朋友讀咗兩年已經keep唔到中文,所以睇得出環境好重要

我不太想離樓主的提問太多。A-level讀什麼科目主要考慮大學想讀什麼:我朋友的孩子A-level 讀 Phy, Chen, Bio 加Math; 4A*入港大醫科,如果讀IB:6科一定要在language, language acquisition, individuals and societies, Sciences, maths, arts 這六大項選六科(最小要在包括5大項。

whitesky 發表於 20-5-26 15:28
樓主的情形,小朋友細個時都有考慮過,我的結論到現在都係一樣, 視乎你對中文的要求,因為小學是學中文的黃 ...

我的看法和你很相似,我覺得中文非常重要,所以我堅持一定在LS小學打好基本中文底子,完成中一才去GSIS,他現在還喜歡看中文小說,看中國劇集。

大家都話中文重要?其實咩重要?我覺得有聽寫讀講的能力ok,基本上國際學校或出面外補可以滿足到,讀大學基本上零中文,屋企父母都係香港人點會唔識中文??

F15X5 發表於 20-5-26 15:41
我的看法和你很相似,我覺得中文非常重要,所以我堅持一定在LS小學打好基本中文底子,完成中一才去GSIS,他 ...

現在他畢業了嗎?讀大學期間,有沒有覺得不同學習體系培養出來的同學,在大學的學習有什麼強弱?

都係果句,有得必有失,冇可能兩者兼得

moiselle2015 發表於 20-5-25 18:12
I guess your child is studying at BH now?

Follow your heart, reject GSIS and go to LS first.

Follow your heart.
不得不承認考LS名校更加困難,不過如果這是你們一直以來的計劃,不需要為了一個吸引而改變目標。畢竟全部規劃都要重新來過。

jane__411 發表於 20-5-26 17:20
大家都話中文重要?其實咩重要?我覺得有聽寫讀講的能力ok,基本上國際學校或出面外補可以滿足到,讀大學基 ...

我也只是要求讀寫聽ok,夠用就可以。原來這也有難度,我看到很多從小讀IS,他們聽和講可以,但不太懂看文件和寫,IB 選語文選西班牙或者法文都唔讀中文。

jane__411 發表於 20-5-26 17:20
大家都話中文重要?其實咩重要?我覺得有聽寫讀講的能力ok,基本上國際學校或出面外補可以滿足到,讀大學基 ...
I agree with you

b3410 發表於 20-5-26 17:28
現在他畢業了嗎?讀大學期間,有沒有覺得不同學習體系培養出來的同學,在大學的學習有什麼強弱?
...

答唔到,因為他今年剛完成IB, 九月入大學。