用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 第一次英國 留學
樓主: kingandi888
go

[英國] 第一次英國 留學

回覆 kingandi888 的帖子

去英國讀極度建議貴公子讀埋香港中二/三先走英國果邊通常係(等同香港)中三/四先開始讀GCSE/IGCSE,中一去到冇乜大作用,仲會冇左香港讀中學既珍貴回憶
自己過來人,唔想再有人咁就冇左香港中學回憶......

我小朋友個間係自己搵本人較鐘意自己搵, agent只介紹佢想介紹D學校, 除非你没有preference, 否則可以自己攪自己跟, 如約school tour, 面試等, 完全没有問題

kingandi888 發表於 20-5-23 22:44
小朋友13歲去英國留學,住boarding,請問如果我自己搞唔經agent  可以嗎? 有乜嘢要注意或者需要做的? ...

我小孩都係十三歲去寄宿,佢好鍾意讀得好開心。當初自己選左一堆學校岩自己要求先,例如位置,學費,成績,寄宿生人數,活動,之後聯絡四間agent分開考不同學校,又去展覽會,見多幾個agent就會聽到佢哋分析嘅分別、可信性,收哂offer之後由小孩自己選擇,佢自己選甘心命抵幸運地讀得開心,同學相處融洽老師好nice。同不同嘅agent傾吓啦,反正唔收費

cfs 發表於 20-6-2 22:38
我小孩都係十三歲去寄宿,佢好鍾意讀得好開心。當初自己選左一堆學校岩自己要求先,例如位置,學費,成績 ...
請問有冇學校推介?英國中部或以南,北部不考慮。要男女校。唔刻。

kingandi888 發表於 20-6-3 01:26
請問有冇學校推介?英國中部或以南,北部不考慮。要男女校。唔刻。

沒有推介,我係根據自己孩子喜好成績經濟能力宗教嚟選擇的。逐間睇,自己孩子自己最清楚需要

kingandi888 發表於 20-6-3 01:26

其實英國咁多學校,地區、$、自己仔女成績、課程、設施,你應該自己做下功課先!我諗你咁樣無咩人會答你

kingandi888 發表於 20-5-23 22:44
小朋友13歲去英國留學,住boarding,請問如果我自己搞唔經agent  可以嗎? 有乜嘢要注意或者需要做的? ...

其實經agent 都係幾舊水考試費我情願經agent