用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【DSE英文科】記生字對現今嘅英文科考試有用嗎? ...
go

【DSE英文科】記生字對現今嘅英文科考試有用嗎?

jm送來的分享,現在與大家分享下。

分享資料:「星之子」黃深銘最怕英文科 死記牛津三千字合格過關升中大
https://www.hk01.com/社會新聞/114596/星之子-黃深銘最怕英文科-死記牛津三千字合格過關升中大

現在嘅DSE英文科還需要像以往般牢記大量嘅"生字"嗎?

但見黃同學的成功又似乎好有用喎?!

當然有用啦,學識多啲生字就即係增強咗vocab power,對理解文章內容及寫作,絕對有幫助。我以前中一、二英文都唔合格的,之後知衰就讀英文報章、背生字。經過一番努力之後,會考都攞到B,算係咁吧~

YmOra    發表於 20-5-24 09:02

有用, 除了記單字, 仲會記phrase。就算學生英文底子唔好, 肯去記同理解係咩情況下用, 起碼可以寫作合格。

記得多生字當然有用, 對寫作也有幫助。不過唔應該盲目死記深字, 要同時學識用法。我而家畢咗業十幾年, 英文水平一定比讀書時高, 睇SCMP見到唔識/好用的字都會記低佢。學英文唔係只為考試, 第二日出黎做野都要用。

bbforever    發表於 20-6-19 00:08
2jkidsfather    發表於 20-5-28 08:10

回覆 youngoldboy 的帖子

絕對贊同! 我的英文也是從報紙中學來的