用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 取消SAT 及ACT對準備去美國讀書有什麼影響 ...
樓主: idachen
go

[美國] 取消SAT 及ACT對準備去美國讀書有什麼影響 [複製鏈接]

回覆 Radiomama 的帖子

Thank you

回覆 ckh689 的帖子

Thank you.

報加州大學不用提交SAT/ACT成績,咁要交邊類資料呢?
報其他大學又如何?有些大學有early decision的政策,香港學生適合用嗎?

Radiomama 發表於 21-6-13 09:16
報其他大學又如何?有些大學有early decision的政策, ...

有些大學在EA/REA和ED(binding). 國際學生和本地生都可以申請。

barque 發表於 21-6-14 07:35
有些大學在EA/REA和ED(binding). 國際學生和本地生都可以申請。

申請ED呢啲,要留意什麼?

Radiomama 發表於 21-6-14 10:00
申請ED呢啲,要留意什麼?

因為ED係binding的,收到取錄後一定要去讀。所以通常都係ED自己的dream school. 決定ED前亦都要考慮清楚自己放棄左什麼。

美國好多大學都採用Holistic Admission,收生唔單睇公開試成績,會參考埋學生各方面條件。個人認為取消SAT/ACT要求,對海外學生未必係好事,因為代表學生其他方面比重增加,而香港學生一向考試成績取勝,其他方面如課外活動等方面較弱。

What Does “Holistic” College Admission Really Mean?
https://www.collegetransitions.c ... ission-really-mean/

我細女會考生8月28日的SAT,有考好過無考。

ckh689 發表於 21-6-18 10:10
美國好多大學都採用Holistic Admission,收生唔單睇公開試成績,會參考埋學生各方面條件。個人認為取消SAT/ ...
謝謝你分享的連結,解釋咗好多具體嘅要求同收生方向。
就除消SAT subject test,我覺得都正常,因為有AP去分出較為“進取”的學生。 再考慮高中成績都想全面了。

而SAT或ACT,其實唔係話無用,只係院校而家話唔係“必需品”. 有能力考,令profile立體d突出d,都係holistic admission一籃子因素之一。即係influence細咗但都叫有influence嘛!

升學計劃方面,我家細孩子都有將美國作為其一選擇,都會追緊來緊幾年的政策改變有咩大變化。而家知多了holistic admission,或者要更加著眼4年校內“持續”進步或優秀應該都OK。

希望大家多多分享,謝謝

barque 發表於 21-6-14 07:35
我也有興趣知多些ED。 請問有無甚麼連結或網頁,我地可以了解多些?

Radiomama 發表於 21-6-13 09:16
報其他大學又如何?有些大學有early decision的政策, ...
我見higher education office有出過d notice係關於US admission early decision,多數係要求有sports achievements。

generousity 發表於 21-8-12 04:34
我細女會考生8月28日的SAT,有考好過無考。

請問你女兒在那裏考SAT? 我由3月開始一直想報SAT都話full咗冇試場(emoji)

Thx!

其實都唔一定係sport achievement,有學生會參加science fair 或者coding, robotic, chess competition 等等,最重要係如何將自己最突出嘅一面表現出來,令admission officer覺得個學生唔係只識死讀書,並 對你有印象。

chickchick 發表於 21-8-12 11:34
我也有興趣知多些ED。 請問有無甚麼連結或網頁,我地可以了解多些?

相對EA或REA來講ED會提高你入學的機會。但係ED是binding ,所以如果你申請ED而大學又有offer 比你。你就一定要入讀。所以好多人只會ED自己的dream school .

LikLik 發表於 21-8-12 12:11
請問你女兒在那裏考SAT? 我由3月開始一直想報SAT都話full咗冇試場(emoji)

Thx!

你試吓選唔同嘅試場,應該有位。

LikLik 發表於 21-8-12 12:11

Thx!

same here.
之前College board 話7月頭開始可報28/8 的SAT ,但原來6月尾已可報,知道時(未到7月)已full了。

barque 發表於 21-8-12 19:38
相對EA或REA來講ED會提高你入學的機會。但係ED是binding ,所以如果你申請ED而大學又有offer 比你。你就一 ...

SAT 個成績樣先send 到俾心儀的大學,是否在mysat account可以做?

https://collegereadiness.collegeboard.org/sat/scores/sending-scores/how-to-send

ckh689 發表於 21-8-16 01:59
https://collegereadiness.collegeboard.org/sat/scores/sending-scores/how-to-send

Thanks

ckh689 發表於 21-8-16 01:59

How to link your college board identity to common app account?
‹ 上一主題|下一主題