用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校? ...
樓主: Kikobaby
go

高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校?  

paintmom 發表於 20-6-2 06:51
回覆 bobbob 的帖子

高小一向出名谷, 被谷足六年 ,而又大約有2/3高小學生上中學部,但出來的DSE成績仍然 ...
呢點我都唔太明,理論上谷既話,成績會好啲。如果唔直升既比例少,而DSE成績未如理想,最可能既解釋就係高小唔係想像中咁多B1學生。

paintmom 發表於 20-6-3 19:12
回覆 PTL_L 的帖子

我明白! 但是考全級頭35至90大部分同學都上了中學, 為何中學的DSE的成績仍是不好呢!因 ...

有些考級三十的,非St paul coedu, dbs, qc and st jo 不去,所以加埋呢d上番去Rc college, 都有約7x 人

王家爸爸 發表於 20-6-3 19:47
呢點我都唔太明,理論上谷既話,成績會好啲。如果唔直升既比例少,而DSE成績未如理想,最可能既解釋就係高 ...

我最唔明係英文科的dse成績....

cmchang0927 發表於 20-6-3 21:13
有些考級三十的,非St paul coedu, dbs, qc and st jo 不去,所以加埋呢d上番去Rc college, 都有約7x 人
...

咁男校又真係選擇唔多,尤其係偏向港島~~~

cmchang0927 發表於 20-6-3 21:13
...

有咁多排名唔差嘅高小上,但DSE成績都係咁...只能分析高小生並唔係咁fit? 定書院負增值?

回覆 triceramum 的帖子

戴定頭盔先,我聽到小六師兄媽媽話,中學部之前起疫情前同佢哋講,叫佢哋睇埋今年dse成績先作準,唔明點解咁講?第一年小班教學,睇成效?我冇刻意偏幫呀,又冇特意抬高自己間直中,只係有果句講果句,不過真心想高記吐氣揚眉,好似之前另一前輩話齋,下下只講果幾間港島區學校,好悶。但今年情況咁特別,又可以作準咩?

PTL_L 發表於 20-6-3 22:26
回覆 triceramum 的帖子

戴定頭盔先,我聽到小六師兄媽媽話,中學部之前起疫情前同佢哋講,叫佢哋睇埋今年 ...

今年DSE,係第一屆小學轉男女校嘅大改制,可能即係某些學校粉絲所指嘅親生仔論,之前嘅唔計數囉!

回覆 mcl203 的帖子

Really?咁真係要拭目以待喇但今年疫情問題喎?都作準到?

PTL_L 發表於 20-6-3 22:49

Really?咁真係要拭目以待喇但今年疫情問題喎?都作準到? ...

咪出年囉!~~~

希望啦

mcl203 發表於 20-6-3 22:36
今年DSE,係第一屆小學轉男女校嘅大改制,可能即係某些學校粉絲所指嘅親生仔論,之前嘅唔計數囉!
...
咁今年都唔計得住,要再推多幾年,由再開幼稚園計起先得喎!

王家爸爸    發表於 20-6-4 21:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-4 08:25
咁今年都唔計得住,要再推多幾年,由再開幼稚園計起先得喎!

其實學生入左去有六年時間.....

mcl203 發表於 20-6-3 22:54
咪出年囉!~~~

我之前都睇左三年

cmchang0927 發表於 20-6-4 11:15
我之前都睇左三年

你直情係專家啦~~~

回覆樓主:

唔知關唔關津校同直資課程問題,身邊有人仔讀RC,阿仔同高記仔考試出來溫習數學,阿仔講返佢同間學校課程,題目程度有差成一大截

奇奇媽媽 發表於 20-6-4 13:51
唔知關唔關津校同直資課程問題,身邊有人仔讀RC,阿仔同高記仔考試出來溫習數學,阿仔講返佢同間學校課程, ...

這個亦有去了不同學校的提過

奇奇媽媽 發表於 20-6-4 13:51
唔知關唔關津校同直資課程問題,身邊有人仔讀RC,阿仔同高記仔考試出來溫習數學,阿仔講返佢同間學校課程, ...

高記太淺

lcyesther 發表於 20-6-4 14:37
高記太淺

我前上司仔都是高記仔,前年DSE 學校成績一向top 10,佢臨考有去補現代,話同其他一線名校實力都有距離,佢最終聯招只得City offer,所以好失落。
BTW, 朋友是高記廿年前畢業生,那時好像只得3大年代,那時成績好好多。我覺得而家高記只靠個別叻仔叻女成績叫糊,但整體表現卻下跌中

親友囝今年高記 DSE, 小學親生仔. 聽佢講老師有好有唔好啦. 學校成績上唔到去, 睇落似是中學唔夠"谷", 無針對考公開試策略, 比較遲開戰 DSE, 我朋友囝讀地區勁津, 學校中一已開始部署. 識讀書唔等如識考試.

不過校風不錯, 學生都好純品好乖.

回覆樓主:

個人認為高主教係比較二線嘅band 1, 如果小朋友係band 1尾同band 2頭嘅邊緣人,值得考慮放乙二。高主教學生其實都好乖好純,老師對學生都好好,相信今屆DSE成績會有所提升,大家係7月尾時可以上校網參考吓,每年成績都公開透明。