用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校? ...
樓主: Kikobaby
go

高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校?  

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 20-5-31 17:56
回覆 小艾比 的帖子

其實考級50內,離巢機會高唔高?

以我所知唔高,因為出面考唔到

pauljr 發表於 20-6-1 03:06
以我所知唔高,因為出面考唔到
咁睇下考邊間,NPL,滙基東九呢D咪大機會囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-6-1 08:51
但係1個都無,代表乜呢?

bobbob 發表於 20-6-1 11:06

RC現時嘅定位係有啲進退失據,比佢強嘅未必睇佢,比佢弱嘅又未必認為佢哋會報到~~~

WinnieCatCat 發表於 20-5-31 22:19
高記黎緊轉校長,傳聞是副校上,但這副校評價不太好,看來未來一段日子高記未必翻到身
...
呢個先係值得擔心既因素。

mcl203 發表於 20-6-1 11:13
RC現時嘅定位係有啲進退失據,比佢強嘅未必睇佢,比佢弱嘅又未必認為佢哋會報到~~~
...
呢個問題一直困擾住高記,唔上唔落。

王家爸爸 發表於 20-6-1 11:21
呢個問題一直困擾住高記,唔上唔落。

去到1C呢啲位,前面流失嘭嘭聲,越嘭嘭聲,流失率越高,唔易扭轉。情況出現於各直中,只係程度如何,1A仲可以頂住一兩下嘅~

bobbob 發表於 20-6-1 11:06

實況如何呢?我不知道。

可能級50內不少人當自己係B1A咁去報學校,唔係4大​直,2大男直同港島個2間co-ed直資不報,咁失敗率自然高。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

知道有人上年考到中基、NPL,但最後無要留返高主教

回覆 pauljr 的帖子

今年有人考到ssc 會轉會,睇中大球場。

PTL_L 發表於 20-6-1 12:33

SSC未必高得過RC~~~

hkpapa852 發表於 20-6-1 11:49
實況如何呢?我不知道。

可能級50內不少人當自己係B1A咁去報學校,唔係4大​直,2大男直同港島個2間co-ed ...

若我小朋友讀RC,都可能係只報2直,報吓啫,又未必當自己1A嘅~~~

BTW,填申請表好煩,好多野填又要印~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-6-1 11:13
...
但對rc真係無乜信心,如果係我我寧願要1線尾直資,除非唔想俾錢

醒目開學勳章

高記家長又點會考慮呢兩間?

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 20-6-1 12:33

SSC要近$8000 per month, 唔多人考到真係讀,多數用黎測banding同練interview

醒目開學勳章

pauljr 發表於 20-6-1 13:30
自視過高?

佢哋爸爸應該係公務員,又住附近,不過讀書成績好一般,應該係有一技能而入。

bobbob 發表於 20-6-1 13:28
但對rc真係無乜信心,如果係我我寧願要1線尾直資,除非唔想俾錢

1線尾係咪同RC同級~~~

pauljr 發表於 20-6-1 13:30
其實NPL 同UKCCE 兩間 DSE 成績都唔太差, 是 1C - B 的英中, 校風都幾好.

IYY 發表於 20-6-1 13:44
其實NPL 同UKCCE 兩間 DSE 成績都唔太差, 是 1C - B 的英中, 校風都幾好.

NPL/UCCKE始終可以全部自己揀人,都仲有啲啲分別,雖然佢哋都應該有收2仔,但2仔都有分先後~