用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校? ...
樓主: Kikobaby
go

高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校?  

回覆 bobbob 的帖子

呢個係18-19喇,我都唔知,都係copy ek

醒目開學勳章

小艾比 發表於 20-5-31 17:05
今年P6 自行都已經收左幾個, 佢地係前30名內的. 的而且確係有D 學生講自己流緊高記的血, 要做返高記人.  但 ...
識人前2年畢業,話其實唔係咁想上rc,不過無著落所以。。

bobbob 發表於 20-5-31 17:45
果D 我估應該係考4-50名內果班學生.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

lcyesther 發表於 20-5-31 17:15
請問知不知道大約共收左幾多個?
上ZOOM LIVE LESSON 堂時, 班主任有問學生, 但好似話有D 家長夾實學生把口, 響堂上面無人敢講.
應該復課返學時啦, D 學生就會互相過料.

回覆 小艾比 的帖子

其實考級50內,離巢機會高唔高?

所以呢個就係自己小朋友能力問題。

原來負評就係因為成績轉弱,樓主問嘅係校風,是否校風好與壞只係同成績掛勾呢?~~~

王家爸爸    發表於 20-6-1 11:13

醒目開學勳章

小艾比 發表於 20-5-31 17:52
果D 我估應該係考4-50名內果班學生.
無問考第幾,但印象中唔差

PTL_L 發表於 20-5-31 17:56
回覆 小艾比 的帖子

其實考級50內,離巢機會高唔高?

我就係識個家長佢仔考級4-50名內, 覺得離巢試其他更好的學校機會係唔夠班, 費事大家辛苦, 不如照上返高記算.
前年識個女仔考級90-100名內, 佢考到中華基金.

要離巢都要睇你揀咩中學囉.

回覆 小艾比 的帖子

謝謝你資訊但高記真係好似坊間講咁差嗎?

PTL_L 發表於 20-5-31 21:32
回覆 小艾比 的帖子

謝謝你資訊但高記真係好似坊間講咁差嗎?

高記2019 DSE成績,真係幾差下

回覆 WinnieCatCat 的帖子

好似一年比一年差

PTL_L 發表於 20-5-31 22:13

好似一年比一年差

高記黎緊轉校長,傳聞是副校上,但這副校評價不太好,看來未來一段日子高記未必翻到身

回覆 PTL_L 的帖子

就咁, 阿琴姨個仔都高記畢業都入U讀工商管理學系, 咁即係都有精英出啦.

好多野都係比較, 用高記同D神校比,一定無得比架,
我覺得高記中學又唔係差到咁掛? 前年都有個級二O既女仔入返高記啦,

佢文又得, 武又得, 我親口問佢, 佢都係話鍾意高記, 只考過co-ed一間, 考唔到就算, 一心一意讀高記.

當然, 如果響高小有更好的名次, 就一定會出外走走, 如果都係1C -2A位置左右, 又唔想煩, 米輕輕鬆鬆入返高記囉.

咁呢度D 前輩都講過QC都存在好多BAND 2仔架.  可能果班BAND 2仔無高記班1C 仔程度咁高TIM.

P.S. 以上係我個人觀感, 可能我論點有錯嫁.

Really?高記媽退休喇?好似有2個男副校長,都係高記仔,邊個上呀?

PTL_L 發表於 20-5-31 22:46

Really?高記媽退休喇?好似有2個男副校長,都係高記仔,邊個上呀? ...

傳聞姓楊那個上

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 20-5-31 17:16

呢個係18-19喇,我都唔知,都係copy ek
如果reference to 派位比例,likely 係 132人
http://rcps.raimondi.edu.hk/wordpress/our-excellence-2/sspa/

咁rc應該收唔少band 2生

王家爸爸    發表於 20-6-1 11:16

呢個就係直中最大問題,收好多直小band 2生,又要keep靚成績,仲要成日攞出嚟同盡收band 1生、直資既傳統學校做比較,不過我諗唔只一間有直屬關連既學校係咁。

bobbob 發表於 20-6-1 00:25
如果reference to 派位比例,likely 係 132人
http://rcps.raimondi.edu.hk/wordpress/our-excellence-2/ss ...

本區B2生,可能仍還是全港B1組別,始終受限於英中資格~~~

除非,英中資格已經失效~~~

醒目開學勳章

bobbob 發表於 20-5-31 17:45

其實唔少高小學生係咁...  乙一會揀rc ,入返rc, 即自行兩間都食白果