用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校? ...
樓主: Kikobaby
go

高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IYY 發表於 20-6-1 16:12
名校??  咁高記定港華, 邊間勁D ??

DSE 成績: RC vs WYHK vs UCCKE vs NPL, 邊間過去3 年好D ??
港華以前肯定有光輝歲月,rc就真係冇乜印象特別好過

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 20-6-1 19:25
回覆 bobbob 的帖子

咁我都識唔只一個畢業生大鬧我阿大間直中,但另一個又大讚但差異係大鬧果一 ...
嗰個都入到hku㗎,反而識另1個讀書唔成嘅讚學校有教無類

zitaeric 發表於 20-6-1 16:34
高小學生成繢好吾錯,佢地有資優課程,而且數學成績好好,拎好多學界獎,級頭三十出去都係spcc,cccs,QC級前 ...

請問高小學生數學成績好好的結論有什麼理據?學校特別注重整體學生的數學?或是專注操練一班精英去比賽?
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 20-6-1 20:59
請問高小學生數學成績好好的結論有什麼理據?學校特別注重整體學生的數學?或是專注操練一班精英去比賽?
...

曾經係用家,所以了解,當然不是全部,但普遍不錯
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

我見阿細數學功課係多要思考,要做中數時又要轉英數,間中有奧數挑戰題做功課。有資優課FOR數學,阿細係其中一員,主要請坊間既人嚟教奧數,要選拔入資優班。

數學課程大致如上,所以又唔見有好操的成份,亦可能因為仔數理係明顯好(我阿細比阿大好好好多,唔駛我咁勞氣),高小多仔,容易搵到有資質既數底人出嚟。

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

補充多少少,數學考試攞100分、99分、98分,比比皆是。

回覆 bobbob 的帖子

高小一向出名谷, 被谷足六年 ,而又大約有2/3高小學生上中學部,但出來的DSE成績仍然不亮麗 ,實在值得考究🤔

回覆 paintmom 的帖子

我就是不明白這點, 我睇過小學的功課, 是好深的, 照計谷咗6年, 中學應該好fit

回覆 Kikobaby 的帖子

這幾年高小考頭30多名以內的學生,大部份考直資的成績都很好,又或者自行有更好Offer,所以很多人都會走。不過亦通常會有三五七位小朋友因為歸屬感而決定直升中學部。
聽返中學部的家長說,中學校服風樸素,學生都幾純品斯文。這兩年DSE的成績是有所下降,希望中學部能夠盡快找到原因並加以改善。

學校的英文功課是深,但是我又不覺得算谷,因為功課不多,我小朋友多半都能在學校完成所有功課。

我最欣賞Rc primary的課程是數學和常識中英版本也要學

回覆 feiji 的帖子

不能同意更多,坊間成日話高主教谷,但可能將「深」同「谷」的概念搞錯左。我認同高主教「深」但唔「谷」,「谷」對於我嚟講係經常做一些無意義的操練,例如詞語抄寫多行,不停操練加減數。
我講一情況,高小有本英數練習,分兩部份為純計算及文字題,老師只需小朋友做文字題,因中數練習已有純計算題,唔駛學生重復再做相似既題型。

其實之前我都有提過,學校放早時間好多同活動都多(如中秋、聖誕、新年、元宵等等),引起部分家長不滿,始終消費者上身,「交左咁多學費,成日放早,學校唔駛做呀」包括我都有同阿大間學校比較過,但久而久之,又接受到喎,反而小朋友覺得返學唔係好大壓力,咁唔好咩?

回覆 PTL_L 的帖子

其實谷係家長谷, 並不是學校谷........
學校係谷咩呢, 呢個疫情我仔響家ZOOM LIVE LESSON就見到喇

老師谷學生......答問題, 反而識果D 老師無叫佢名答 (仲熄左佢個MIC)

叫D 平時唔係好多聲O既學生答, 果D 學生話諗唔到或計緊時 (MATHS)

老師就話好, 我等你.......你慢慢諗到就答

我本人覺得幾好, 起碼防止你發夢啦, 又會有平等機會

唔會為左快D 落堂而搵D 叻人答問題

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

回覆 小艾比 的帖子

咪就係囉!高小功課不多,有些科目工作紙答案老師更 寫在黑板上,但 測驗考試要求高,所以把谷的責任交了給家長, 我認識的高少家長(孩子有考級頭,中或尾的)個個都有group補或私補。 理應孩子被操得很fit,但上到 高中後,DSE成績竟然不亮麗, 就是有問題, 難道是中學的課程和師資出了問題,做成了負增值?🤔

我又覺得將「谷」的責任推俾學校唔太理想,「谷」係家長要求又鍾意比較,我阿細讀左咁多年,都冇俾老師卒過,反而身邊家長係唔輸得,小朋友級名次或成績唔理想,過唔到自己關,惟有自行谷小朋友,呢啲似係家長責任同意願多啲。有啲家長crazy到英文一科分3日補,分英作、英閱、文化,再搭數學,crazy到極

至於高小小朋友fit 唔fit?我覺得fit既,以我阿細為例,我都幾肯定佢起一般津校必定做到前列,但起高小只係班10內,失望

Exactly!  我所認識的家長都是中文卷一,卷二,英文卷一,卷二分開來補的。

所以就是令人費解 ,為何這樣fit,但是上到高中,得出來來的DSE成績不好呢? 這真是負增值

因為如果我係級top 10,我會考慮更上一層樓

我明白! 但是考全級頭35至90大部分同學都上了中學, 為何中學的DSE的成績仍是不好呢!因為我認識高小有同學考級40已不能更上一層樓😅
‹ 上一主題|下一主題