用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校? ...
樓主: Kikobaby
go

高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-6-1 13:50
NPL/UCCKE始終可以全部自己揀人,都仲有啲啲分別,雖然佢哋都應該有收2仔,但2仔都有分先後~
...
我意思係 UCCKE / NPL 成績同高記有距離, 點解寧揀高記唔揀 UCCKE / NPL

IYY 發表於 20-6-1 13:55
我意思係 UCCKE / NPL 成績同高記有距離, 點解寧揀高記唔揀 UCCKE / NPL

平均成績?讀書都係個人行為~~~

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 20-6-1 13:40
回覆 pauljr 的帖子

佢哋爸爸應該係公務員,又住附近,不過讀書成績好一般,應該係有一技能而入。 ...

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-6-1 13:42
1線尾係咪同RC同級~~~
我當佢2線頭

醒目開學勳章

IYY 發表於 20-6-1 13:55
『名校』情意結

bobbob 發表於 20-6-1 14:25
『名校』情意結

係三斤釘論,讀開咪鬼煩咁多嘢~~~

我識有親人讀UCCKE,畢咗業了,直覺無甚特別~~~

pauljr 發表於 20-6-1 13:30
高記家長又點會考慮呢兩間?
正所謂你揀人時人揀你,考慮咩學校都要睇吓自己既校內排名。
如果級20內,唔諗呢兩間好正常,級20以後都唔諗,我只能話佢地眼高手低。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

『名校』情意結

有幾「名校」...

回覆 triceramum 的帖子

咁要公平啲,唔可以因為近年dse成績抹殺或否定「高主教」係傳統名校,60年歷史唔容易。我同朋友傾計,東九匯基、NPL呢啲新起直資,佢哋大多都唔知,反而高主教,佢哋好多都識。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-6-1 14:31
正所謂你揀人時人揀你,考慮咩學校都要睇吓自己既校內排名。
如果級20內,唔諗呢兩間好正常,級20以後 ...

我明呀,但你睇佢地升中個表都知,我認識不少高記家長,真係只考慮某幾間中學,而唔係考慮個仔成績...

『名校』情意結
名校??  咁高記定港華, 邊間勁D ??

DSE 成績: RC vs WYHK vs UCCKE vs NPL, 邊間過去3 年好D ??

睇一年唔公平, 睇 3 年公平DD.

回覆樓主:

高小學生成繢好吾錯,佢地有資優課程,而且數學成績好好,拎好多學界獎,級頭三十出去都係spcc,cccs,QC級前或頭,SPC 大户,吾走好多都因為好大歸屬感。以前高中,這幾界畢業,係收較少高小生,收返來成績又吾得,所以近這幾年收返好多直屬,原來先知係寶又有保證,dse 成績睇今年年中二那批開始,比時間佢地
妹妹豬 齊來做個好朋友)

PTL_L 發表於 20-6-1 15:29
回覆 triceramum 的帖子

咁要公平啲,唔可以因為近年dse成績抹殺或否定「高主教」係傳統名校,60年歷史唔 ...
我相信你呢D朋友,應該連DSE係乜都唔知囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 zitaeric 的帖子

睇RC Pre-s1 成績走勢,2015/16 入學一屆應會有較好表現。今年中二的一屆(2018/19入學) 可與之相若。

望就咁望啦。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔知佢呀,唔通下下質疑人咩,邊有朋友做?一個小朋友讀小五,一個讀緊中學,起新界讀書。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-6-1 14:28

係三斤釘論,讀開咪鬼煩咁多嘢~~~
何止無乜特別,我識人讀完大鬧間學校添

醒目開學勳章

triceramum 發表於 20-6-1 14:44
有幾「名校」...
我年代都有啲名㗎,不過確實唔係乜嘢傳統名校,但始終有返咁上近年資,多啲人識咁話囉

PTL_L 發表於 20-6-1 18:35

唔知佢呀,唔通下下質疑人咩,邊有朋友做?一個小朋友讀小五,一個讀緊中學,起新 ...

朋友有很多種,而且每人也有不同專長。

只係無必要去聽/信朋友講個D連佢自己都唔善長既事物既意見

回覆 bobbob 的帖子

咁我都識唔只一個畢業生大鬧我阿大間直中,但另一個又大讚但差異係大鬧果一個讀普通班,大讚果一個讀精英班。

所以我咪上EK收料囉先覺得奇怪,點解會有兩極
‹ 上一主題|下一主題