用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校? ...
樓主: Kikobaby
go

高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

UTB 發表於 20-7-4 08:09
高主教的整體校風不會差,因為該校附近就係堅道天主教總部,唔少教區教育部高層都在這裡辦公。在午膳/放學 ...
其實唔關校網強弱事,唔少中西區band 1男仔會考慮入rc(因為無乜得選擇),但始終要收返唔少自家band 2生,成績好難扯高

sunflower2000 發表於 20-7-4 09:38
RC 及 SLS ,邊間好D?

成績兩者差不多(B1c/B2a)。但就觀察所見,SLS  d 男生相對RC就無咁斯文,可能前者係男校。

cmchang0927 發表於 20-6-15 00:13
其實無所謂的我識既入左其他中學(包括入唔番中學個d,中二插去其他)在其他中學都話ok,留係中學部 ...

想請問插班 有冇話最遲幾耐要申請 因為遲遲未有final exam report ? 同埋一班係30人?

pypy405 發表於 20-7-18 22:16
想請問插班 有冇話最遲幾耐要申請 因為遲遲未有final exam report ? 同埋一班係30人?
...

我意思係我識嗰啲係rc college插去另一間中學,eg讀完中一後,中二插去另一間(emoji)

pypy405 發表於 20-7-18 22:16
...
學校係小班教學,有5班,每班平均26-28人左右,雙班主任。

cmchang0927 發表於 20-7-19 19:03
我意思係我識嗰啲係rc college插去另一間中學,eg讀完中一後,中二插去另一間(emoji)
...

明白

請問有冇人知今年考成點?

lochun 發表於 20-7-23 12:59
請問有冇人知今年考成點?

學校網頁未公布

https://www.raimondi.edu.hk/en/our-shining-stars-hkdse-results-0

sunflower2000 發表於 20-7-4 09:38
RC 及 SLS ,邊間好D?

RC

Poyau 發表於 20-7-24 00:11
學校網頁未公布

https://www.raimondi.edu.hk/en/our-shining-stars-hkdse-results-0

出左喇,但係唔識睇,可以分享下嗎?

vvevv 發表於 20-9-21 23:43
出左喇,但係唔識睇,可以分享下嗎?

高主教2020年各主科皆見進步
主科4+平均由約4成升至過5成
希望今次可以持續維持此水平
之前兩次主科4+過5成之後回落

2020年 | 2019年
考生 [···]^ | 113人
中文4+ ~41% | ~35%
英文4+ ~63% | ~37%
數學4+ ~65% | ~52%
通識4+ ~42% | ~37%
主科4+ 52.75% | 40.25%

^ 有待校務報告

Our Rising Stars HKDSE Results

HKDSE Results 2020
https://www.raimondi.edu.hk/sites/default/files/files/hkdse_2020.pdf

HKDSE Results 2019
https://www.raimondi.edu.hk/sites/default/files/files/hkdse_2019_rc.pdf

vincenthocs    發表於 20-9-22 07:11

https://stedu.stheadline.com/sec ... ovH9hF6BeJddwhqQa0o
今年真係第一年小班教學產物

Poyau    發表於 20-10-3 12:51

小班加埋用 flipped classroom,多多少少都有幫助。武漢肺炎疫情之下,可能幫助更大。

王家爸爸 發表於 20-10-2 17:37
小班加埋用 flipped classroom,多多少少都有幫助。武漢肺炎疫情之下,可能幫助更大。 ...

小班加埋多咗女生,效果更顯著~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

希望唔只係一年,往後都可以繼續,另一方面都睇到,中學部好想留小學部班學生,因為學習能力比外校生好,呢個起報道入面都睇到。

mcl203 發表於 20-10-2 17:58
小班加埋多咗女生,效果更顯著~~~
女生應該唔多,所以影響應該唔會太大。

PTL_L 發表於 20-10-2 18:18
回覆 王家爸爸 的帖子

希望唔只係一年,往後都可以繼續,另一方面都睇到,中學部好想留小學部班學生,因為 ...
長遠而言,我睇好高記、港華,應該會有進步,但係起起落落當然難免。

王家爸爸 發表於 20-10-3 21:02
女生應該唔多,所以影響應該唔會太大。

如果仲有20位,咁可能都有某程度嘅影響,RC並非大校~

王家爸爸    發表於 20-10-5 07:57
‹ 上一主題|下一主題