用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校? ...
發新帖回覆
go

高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校?

好似好少人提起這間學校, 想問近年學校風氣如何?  BAND幾學校?  

多謝分享

Kikobaby 發表於 20-5-23 15:36
好似好少人提起這間學校, 想問近年學校風氣如何?  BAND幾學校?  

多謝分享

留毛

醒目開學勳章

發表於 前天 09:22 |顯示全部帖子
我對高記認識不多,只知有兩班精英班,成績大約是band 1尾、band 2頭吧,高小每年有約80人上中學部。

發表於 昨天 15:55 |顯示全部帖子
謝謝回覆
我看過學校的網頁, 但都不太找到有關DSE的資訊
而又好少人提起這間學校
所以想看看大家的分享

發表於 昨天 20:12 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我看到bookofschool裡面對書院一堆負評

發表於 昨天 22:23 |顯示全部帖子
Kikobaby 發表於 20-5-30 15:55
謝謝回覆
我看過學校的網頁, 但都不太找到有關DSE的資訊
而又好少人提起這間學校

有冇睇學校Annual report?

發表於 昨天 22:25 |顯示全部帖子
swytca 發表於 20-5-30 20:12
我看到bookofschool裡面對書院一堆負評

剛去看過,評論兩極。有讚到上天的,也有負評。同一天有人讃學生醒目有禮,有人說學生impolite. 只能說此網站評論的人情緒化,有欠中肯。

發表於 昨天 22:26 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我見keep 到band 1C成績,而且收左女生後,成績係有進步

發表於 昨天 22:58 |顯示全部帖子
回覆 lcyesther 的帖子

認同。太兩極,唔能夠持平。

發表於 2 小時前 |顯示全部帖子
cmir 發表於 20-5-30 22:26
我見keep 到band 1C成績,而且收左女生後,成績係有進步

2019年已經系band2成績了,邊會有band1C,band2A都不知有沒

發表於 2 小時前 |顯示全部帖子
swytca 發表於 20-5-31 11:17
2019年已經系band2成績了,邊會有band1C,band2A都不知有沒

你自己睇睇annual report, 每人interpretation 唔同,又或參考高人hkpapa852 資訊

發表於 27 分鐘前 |顯示全部帖子
我都對呢間學校好好奇,因為坊間對高記評語真係唔係咁好,又有好多坊間人士話自己朋友的小朋友唔會揀返上高記。

但由我身邊聽到高小升中既情況,反而都好希望升返上高記,主要係小朋友想同同學一齊,所以每次我同呢班師兄媽媽傾計時,佢哋都好自然話唔覺高記有問題,緊係會升返啦,難道佢哋是但應我?心入面又有另一打算

發表於 24 分鐘前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

3年來都在降級

發表於 50 秒前 |顯示全部帖子
PTL_L 發表於 20-5-31 13:13
我都對呢間學校好好奇,因為坊間對高記評語真係唔係咁好,又有好多坊間人士話自己朋友的小朋友唔會揀返上高 ...

坊間評價大多只看升大學數據,確實一年年差,去讀高記因為沒有其他更保險的選擇,除去那些top的學生,接下來的band1生,想自行進到band1的學校其實挺有風險的,而且抽獎的話就意味著放棄高記,所以大都就自行高記了,這就是龍校的困境
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊