用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS 禮賢
go

APS VS 禮賢

我想問大家,APS是否只合適受谷小朋友?如果小朋友不喜歡太多功課,喜歡開心學習,係咪應該去禮賢呢類學校?

回覆 BabyBookBu 的帖子

阿女朋友讀APS幾好呀,又唔覺得好大壓力。可能主要都係取決於小朋友同家長,而且APS好似升中成績亮麗不少。

Raccch 發表於 20-5-23 09:25
回覆 BabyBookBu 的帖子

阿女朋友讀APS幾好呀,又唔覺得好大壓力。可能主要都係取決於小朋友同家長,而且A ...

谷唔谷只係家長心態
學校有功課堂, P1-P3好多時候已經做晒功課回家,
所以不用太擔心做功課問題

九龍塘陳太 發表於 20-5-24 21:39
谷唔谷只係家長心態
學校有功課堂, P1-P3好多時候已經做晒功課回家,
所以不用太擔心做功課問題
對, 谷不谷只因家長心態, 我兒有幸在APS 有 6 年非常開心的小學生活.  感恩APS 給他穩健紮實的訓練, 雖然上到中學成績不算好, 但起碼肯自律學習, 亦能享受愉快校園生活, 感恩.

BabyBookBu 發表於 20-5-23 08:29
我想問大家,APS是否只合適受谷小朋友?如果小朋友不喜歡太多功課,喜歡開心學習,係咪應該去禮賢呢類學校? ...

if not “受谷”style, go 禮賢is better.

BabyBookBu 發表於 20-5-23 08:29
我想問大家,APS是否只合適受谷小朋友?如果小朋友不喜歡太多功課,喜歡開心學習,係咪應該去禮賢呢類學校? ...
APS升中成績亮麗, 有得選投APS, 讀得呢D名牌學校, 讀到小六歷練已經係比其他小學生多,真係讀唔到先中途轉校也可, 完成小學基礎打得好, 去邊間中學都不成問題