用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful一問
go

Joyful一問 [複製鏈接]

有用家可以分享一下對joyful 既conment嗎?聽聞讀一年N小朋友英文已進步好多?

4    0    0    0

你聽返嚟冇錯我小朋友上咗三四個月N班, 唔可以話溝通到, 但如果用 簡單嘅英文指令同佢講, 佢基本上都估到佢做啲咩。 好可惜 跟住就停學了。 我覺得如果佢上足一年 英文堂而家應該可以簡單對答。

回覆 stanleymak2006 的帖子

咁你原校升k1嗎?

最後忍痛決定轉校, 我同時間有 st catherine 同培正k1 offer.  最後決定轉校去培正, 因為一條龍唔使再諗小學同中學。

你系joyful邊間分校?可以分享更多about joyful嗎?thanks;)

沙田下午校, 佢一班主打有三個老師, 一個全英嘅net老師, 一個都係可以全英 廣東話 老師, 第三個就係話為母語嘅普通話老師。
小朋友每日就分別同佢哋一齊上堂, 如我冇理解錯佢哋上堂嘅時候最少兩名老師配搭住一齊上。 我下午班 n班 人數唔多最開始嘅時候好似五六個同學仔, 到停課之前 就大概十個左右, 因為 條例規定要滿2歲先可以入學, 有啲11月或者12月嘅小朋友就要等到生咗日之後先可以返學。

其實你覺得N 番pm小班教學 得幾個系米都好似幾好?可以focus d?因我遲報都系收左pm

我覺得非常正, 小班教學老師可以專注幾個小朋友, 小朋友嘅進步真係大好多, 始終當小班教學嘅時候小朋友同老師嘅直接交流同互動一定係會多好多。 特別係內向啲嘅小朋友效果可能更加明顯。

當然啦年年收生情況都唔同, 喺學校嘅角度有學生就冇理由唔收 , 我嘅情況只供參考 ,我上年pm班開學嘅時候大約得五六個小朋友, 之後陸陸續續有小朋友加入大概十個左右。

stanleymak2006 發表於 20-5-26 12:16
當然啦年年收生情況都唔同, 喺學校嘅角度有學生就冇理由唔收 , 我嘅情況只供參考 ,我上年pm班開學嘅時候 ...
我仔讀麗城分校但AM班, 都有聽聞PM班一開始只有6-7個學生

我細仔今年九月都會入Jouful Pm  N 班。

stanleymak2006 發表於 20-5-28 15:03
我細仔今年九月都會入Jouful Pm  N 班。

火炭嗎?你大的讀得好嗎?升小有沒有面試班呢?

回覆 50267612 的帖子

火炭,  大細仔差一年, 今年大仔上咗幾個月PN就開始疫情, 下年會轉去培正, 但大仔喺度讀嘅時候讀得好開心 ,老師又好錫佢, 好有愛心。

未去到升小, 唔知有冇面試班。

stanleymak2006 發表於 20-5-28 19:15

火炭,  大細仔差一年, 今年大仔上咗幾個月PN就開始疫情, 下年會轉去培正, 但大仔 ...

考到培正好叻叻

見咗幾間大部分都有offer, 最後係St Catherine同培正兩間裏面揀一間.
最後揀咗培正。

但我系到煩 到底番下午小人d好,定系番上午好,因我小朋友而家每日都系3點幾4點訓晏教

回覆 Kannyyyyyyy325 的帖子

咁要衡量下收咗你am 同pm 係兩間學校嘅話,你要睇下學校本身嘅分別。
如果係有神校收你am,就對比joyful pm吸引啲嘅!
但如果joyful am 同pm 相比我就覺得人小一定正啲。

Remark:我上年都問過佢哋下午班嘅收生人數嘅,佢哋沒答我,因為未開學前都會有唔同,最後我都係要開學生知。

都系joyful炸,因為開左新校我講左會轉過去咁就可以由pm轉到am,吾知點好,定轉新校都pm好🤦🏻‍♀️

Kannyyyyyyy325 發表於 20-5-22 22:35
有用家可以分享一下對joyful 既conment嗎?聽聞讀一年N小朋友英文已進步好多?

...

囝囝由PN已經讀am班。雖然小朋友會多啲,大約21-22個一班,但英文好好。K1已經可以簡單英語溝通。
‹ 上一主題|下一主題