用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 中學 interview
go

[中學] ESF 中學 interview [複製鏈接]

想問如果小朋友現讀沒有中學的國際學校,到時候 interview ESF 考d乜呢?

有沒有媽媽分享一下?

小兒剛考到國際學校,但他有讀寫障礙,怕他上不了中學....

謝謝大家
   2    0    0    0

回覆樓主:

如果心儀esf, 咁會唔會一路讀,一路申請插班,可能呢個方法會容易啲入esf中學。

我也想知道ESF 中學插班生考試會考乜嘢。求其他家長分享。Thanks!

我小朋友前幾年抽班year 10, 有英,數卷要做, 再有GROUP INTERVIEW, 英文卷有LISTENING

vincat 發表於 21-3-9 12:02
我小朋友前幾年抽班year 10, 有英,數卷要做, 再有GROUP INTERVIEW, 英文卷有LISTENING ...

Thanks for sharing! 深嗎?

Dorchu 發表於 21-3-7 02:19
我也想知道ESF 中學插班生考試會考乜嘢。求其他家長分享。Thanks!

請問你小朋友什麼時候去考?考Yr幾呢?

我小朋友報了21/22 Yr8,還沒有收到任何通知。

BHA 發表於 21-3-10 00:50
請問你小朋友什麼時候去考?考Yr幾呢?

我小朋友報了21/22 Yr8,還沒有收到任何通知。

我都未收到通知,只不過想早D準備。我地都係year 8 - 2021/22! 你報邊間?

Dorchu 發表於 21-3-10 03:26
我都未收到通知,只不過想早D準備。我地都係year 8 - 2021/22! 你報邊間?

我哋報IS,跟Catchment Area,無報RC同DC

BHA 發表於 21-3-10 08:51
我哋報IS,跟Catchment Area,無報RC同DC

(emoji)我報了SIS only. 我之前問過,IS 嘅waiting list 比較短,所以有希望㗎!

Writing , reading comprehension
Interview with 2 teachers

Y8, KGV

clyeu 發表於 21-3-10 14:22
Writing , reading comprehension
Interview with 2 teachers

May I ask that is your kid applying for school year 21-22?

Evachan^_^ 發表於 20-5-22 19:44
想問如果小朋友現讀沒有中學的國際學校,到時候 interview ESF 考d乜呢?

有沒有媽媽分享一下?

小朋友有讀寫障礙,可以試試申請ESF Jockey Club Sarah Roe School。

https://www.esf.edu.hk/sen-admissions/

BHA 發表於 21-3-10 15:34
May I ask that is your kid applying for school year 21-22?

No. Year 20-21

clyeu 發表於 21-3-10 20:43
No. Year 20-21

I see.  Thank you for information.

I noticed that you mentioned you had waited for a year and a half for assessment.  In this case, did you need to pay the application fee again after a year from your date of your submission of application?

BHA 發表於 21-3-10 15:46
小朋友有讀寫障礙,可以試試申請ESF Jockey Club Sarah Roe School。

https://www.esf.edu.hk/sen-admiss ...

咪玩啦,Sarah Roe 果啲係非常嚴重殘障(識人讀Sarah Roe)位極少完全唔易入,唔係一般讀寫障礙!

一般讀寫,ESF 中小學有learning support.

Activehealth 發表於 21-3-10 22:17
咪玩啦,Sarah Roe 果啲係非常嚴重殘障(識人讀Sarah Roe)位極少完全唔易入,唔係一般讀寫障礙!

一般讀寫 ...

我小朋友被評估輕度ASD,大小肌及言語落後,中低智能,(讀寫障礙未夠年齡評估),有朋友推廌這校給我,還以為我小朋友不算非常嚴重殘障⋯⋯

還是哪種程度嘅SEN小朋友都先經這個申請程序再由ESF moderation panel評估及決定安排小朋友
1)mainstream placement with support;
2)Learning Support (LS) placement;
3)placement at JCSRS?

BHA 發表於 21-3-10 22:43

我小朋友被評估輕度ASD,大小肌及言語落後,中低智能,(讀寫障 ...

一定要先經educational psychologist 評估,有評估報告正可以報。

除非個小朋友個問題小到normal admission interview 都可以順利通過(同普通小朋友沒兩樣),你可以試吓唔做評估直接報。

BHA 發表於 21-3-10 22:43

我小朋友被評估輕度ASD,大小肌及言語落後,中低智能,(讀寫障 ...

Sarah roe 都唔易入

Activehealth 發表於 21-3-10 22:17

一般讀寫 ...

我以前都以為係,原來不一定,有收不同程度的學生,最近有朋友孩子入了SR Year 2, 他外表完全成常起碼不是嚴重殘障的,但評估過低智能和自理差(詳細不方便問太清楚),他入了之後説support 超好,一對6個學生,全隊物理/職業/語言治療等support.
另外我也認識一個鋼琴老師,最近才知道原來是SR畢業的,是音樂奇才,我估佢係ASD, 因為佢教人講野異常直接,不是人人夾到,但我又幾鐘意,有個樣講個様

‹ 上一主題|下一主題