用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KCCIS /KIS 比較?
樓主: bonbon1106
go

[中學] KCCIS /KIS 比較?

bonbon1106 發表於 20-5-24 10:23
是指KIS中學成績不及KCCIS 嗎?謝謝

章太郎 發表於 20-5-24 11:50
其實成績學校有post,但高中唔同考試好難比較...
https://www.kis.edu.hk/is/curriculum_exam_results.asp ...
太好了,感謝分享。

rainy123 發表於 20-5-24 11:12
ESF的中學好似好難入,上年kcis的year 6學生得幾個入到Esf, 我兒子都係來年year 6, 本身KCIS, 考慮直升還是 ...
我們是同學仔嗎?還是隔離班,或許可以詳談。pm u

bonbon1106 發表於 20-5-24 10:23
是指KIS中學成績不及KCCIS 嗎?謝謝

係,亦無其他明顯優勢,所以唔明點解你想轉。

Jane1983 發表於 20-5-24 13:39
係,亦無其他明顯優勢,所以唔明點解你想轉。
明白,謝謝呀

bonbon1106 發表於 20-5-24 09:33
西貢區esf 中學一D都唔近.

噢我仲以為你住港島東,如果西貢跟catchment zone 好似係ESF KGV,KGV唔近而且校外生應該冇乜機會。

係超遠,所以寧願北角Kcis /KCCIS .放學校車唔洗半個鐘。

回覆 bonbon1106 的帖子

如果唔要ESF,呢個價錢,最近都應該係法國

Thank you everyone . I will have a look about KGV info too  .

bighang 發表於 20-5-24 14:49
回覆 bonbon1106 的帖子

如果唔要ESF,呢個價錢,最近都應該係法國

其實FIS中學唔係特別平,都16-20萬一年屬中價,ESF 13-14萬,KIS/KCIS 11萬。

964000 發表於 20-5-24 22:43
其實FIS中學唔係特別平,都16-20萬一年屬中價,ESF 13-14萬,KIS/KCIS 11萬。
係呀中學仲要唔係將軍澳。

964000 發表於 20-5-24 22:43

嘩,原來中學咁貴;不過其實因為人工成本不斷上漲,加學費最終都難免, 有朋友讀平IS, 試過一年換三個老師, 應該比其他IS搶走,太平都唔係好事。

bighang 發表於 20-5-25 08:49
嘩,原來中學咁貴;不過其實因為人工成本不斷上漲,加學費最終都難免, 有朋友讀平IS, 試過一年換三個老師, ...
嘩!咁大鑊

964000 發表於 20-5-24 08:34

ESFmix小朋友有foreign passport又本身巳讀開國際,很大機會 ...

借問CIS喜歡KCIS仔女咩?

Thanks all the information.原來KGV有校車到我樓下.
雖然入到KGV year7應該機會細,但想知校風、成績、中文一星期2小時分程度上,咁FRENCH/SPANISH/GERMAN 一星期幾堂?學校介唔介意小朋友寫繁體字?中文有冇默/測/考?最後2年可否揀ALEVEL/IB?
謝謝

tanchengwu 發表於 20-5-25 22:24
借問CIS喜歡KCIS仔女咩?

CIS喜歡識中文又說native English的mix,

醒目開學勳章

bonbon1106 發表於 20-5-27 10:01
Thanks all the information.原來KGV有校車到我樓下.
雖然入到KGV year7應該機會細,但想知校風、成績、中 ...
睇POST樓主都應該係住TKO我女KINDER時都係讀KCIS但轉左去LOCAL 英小
打算YEAR 8 會轉返IS (我女應大你女一年)
KGV 同 KCIS都係我首選...理由都同你一樣啦
學費同地點.......

KGV 係真係好FULL, 不過你都可以照排
高年級會易有位D

crystalpui 發表於 20-6-4 09:09
睇POST樓主都應該係住TKO我女KINDER時都係讀KCIS但轉左去LOCAL 英小
打算YEAR 8 會轉返IS (我女應大你女一 ...
Hihi 我住坑口。而家仲喺Kcis year 5 .

醒目開學勳章

bonbon1106 發表於 20-6-4 09:12
Hihi 我住坑口。而家仲喺Kcis year 5 .
我住TKO, 如果KCIS收返, 我地應唔搭校車了
到時都大個, 自己搭車都OK

你小朋友係細我女一年啦~~~我女今年LOCAL SCHOOL P5

crystalpui 發表於 20-6-4 09:18
我住TKO, 如果KCIS收返, 我地應唔搭校車了
到時都大個, 自己搭車都OK
你讀完小六先入Kcis . 中文一定好勁。我囡之前讀德望。2 年級入Kcis . 中文仍然好差!