用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 朗思全日k2 vs 君豪LH k2
go

朗思全日k2 vs 君豪LH k2

本身9月會讀朗思全日班k2,3小時英3小時中,如有君豪LH k2插班offer,你地會轉嗎?怕新校考直私無保證同怕LH得3小時,學術吳夠

其實,仼何一間幼稚園,考直私,都要靠家長在後面發功,靠學校一定無可能的。

Think and LH都係好學校。唔應該用上堂時間比較。對我一個4歲小朋,你要考慮一下,上6個鐘頭,小朋友是否真正可以吸收到。

回覆樓主:

如果怕LH學術唔夠,Think在學術方面應該未必滿足到你

wg_ann 發表於 20-5-22 10:24
如果怕LH學術唔夠,Think在學術方面應該未必滿足到你

我係度爭扎think 6個鍾vs LH 3小時,6小時學既野應該多d

回覆樓主:

如果你是Think現讀生,應該大概知道Think的學術程度。
我有朋友讀Think全日班K1, 比起半日班多左的時間主要係食午餐,午睡同做下"projects",感覺像托兒多一點,唔係教學術。
K2全日班應該不用午睡,但多出的3小時是否教學術,最好了解下(如果連續6小時都係教學術,小朋友會否吃不消?)。

wg_ann 發表於 20-5-22 11:37
如果你是Think現讀生,應該大概知道Think的學術程度。
我有朋友讀Think全日班K1, 比起半日班多左的時間主要 ...

k2無午睡啊,4.5學術,1.5project,學校話project學到自我表達同社交

回覆樓主:

通常選讀全日班的都是有照顧需要的家庭,無需要學校照顧小朋友的通常寧願番半日班再另加外補,因較有彈性及可因應小朋友的需要/興趣選擇外補。
如果需要學校幫忙照顧小朋友,就全日班。但全日班和考直私及學術程度其實無大關係。

C831 發表於 20-5-22 10:36
我係度爭扎think 6個鍾vs LH 3小時,6小時學既野應該多d

最後揀邊間?