用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科
go

中三選科

我係band 1A中學既中三女學生,而家為咗選科都好煩惱~成績first in form,除左physics同chemistry 係5-10之外,其他科全部都係first
阿爸阿媽想我讀phy chem bio,將來做醫生,但係我又唔係特別鍾意理科......
又唔係好知自己既興趣同理想,好似好多科都係為讀而讀
咁如果讀文科,即係history and geography 會唔會好D
想請問各位有什麼意見🙏🏻

yuyufish1023 發表於 20-5-21 20:45
我係band 1A中學既中三女學生,而家為咗選科都好煩惱~成績first in form,除左physics同chemistry 係5-10 ...

如果科科都top, 咁一定揀自己興趣

Chem/Phy/Econ
Chem/Bio/Econ
Chem/Geo/History
Chem/History/Econ

唔知你中學有冇呢D組合?以上都學科上到大學都好多選擇,Chem做胆起可以讀醫,最重要自己興趣行先。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

同學你自己想不想做醫生?如果沒有興趣,做醫生其實頗為辛苦。你想揀文科,對理科興趣不大,是否其實比較喜歡文科?中文英文都可以考第一,語文能力應該很強。
如果將來方向暫時無法確定,選科最好兼顧興趣和將來的發展多樣性。

回覆樓主:

如果未知係咪真係想讀醫,咁keep住科Chem,比自己機會再諗。

讀醫一定要有興趣,同埋有心,否則即使能力到,都好難捱。

yuyufish1023 發表於 20-5-21 20:45
我係band 1A中學既中三女學生,而家為咗選科都好煩惱~成績first in form,除左physics同chemistry 係5-10 ...

未有路向嘅又成績好好嘅!不如,考慮文理商都有嘅!geog、chem、econ的組合。如果數學都好嘅又喜歡嘅就揀埋M1。

最重要係你自己想唔想讀醫?讀醫除咗要成績好之外,個人有冇興趣同毅力都不能少,如果冇興趣就唔好揀,讀書果個係你而非你父母,冇興趣會好難捱。若非好喜歡理科,根本不用修全理 phy/chem/bio,若能力高,查實文科一樣可以有好好出路,高中可以選擇文中有理,比自己多一點選擇。

成績禁好都係叻女-名吧,应該有足夠能力去思考自己將來,分析自己興趣。最重要要明白既事係,自己既人生自己負責,自己既決定後果由自己承擔。我两个女成績無你好,但都係自己決定讀咩科。除非係你自己立志做医生,救急扶危,否則係厭惡性工作。為别人期望而活係最痛苦不过。

我細女成績同你望塵莫及,可在校內仍算見得下人,同学间父母都期望佢地讀專業,但我女同你-样,咩都無興趣無所謂,將來亦唔知做咩……佢課餘学韓文日文,話大学讀个language算,同学们唧唧稱奇,问:你阿媽俾你讀?當女覆述同学呢句時,我笑了?你既人生、你既興趣、你既强項,有何不可?

中学揀科,除非將來要讀医,-分都不能少,其他既又有乜所謂?Eliminate左最討厭既科,揀有能力相对有興趣既就得。

YmOra    發表於 20-5-22 08:53

gracelam 發表於 20-5-21 21:11
如果科科都top, 咁一定揀自己興趣

Chem/Phy/Econ
想請問一下, 如果好似樓主所揀 - Chem, Geog, History, 三科中有兩科是文科, 將來會否影響入醫科的機會?  我知 Chem是讀醫的膽, 但其餘兩科, 是否揀什麼都無所謂, 鬥高分而已?  還是要起碼兩科是理科?  

其實我好想知有無人是讀 Chem加兩科文科/兩科商科而成功入到醫科.  

jaycee_mami 發表於 20-5-22 09:01
想請問一下, 如果好似樓主所揀 - Chem, Geog, History, 三科中有兩科是文科, 將來會否影響入醫科的機會?   ...

如果中醫,有一科兩科文科是否有幫助呢?

想請問一下, 如果好似樓主所揀 - Chem, Geog, History, 三科中有兩科是文科, 將來會否影響入醫科的機會?   ...

據我所知係鬥高分。

中大醫科對有修Bio及Chem而有5*以上,入讀時可以豁免部份課程。

不過升中四的學生如果想讀醫,多數會修Chem Bio
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-5-22 09:45
據我所知係鬥高分。

中大醫科對有修Bio及Chem而有5*以上,入讀時可以豁免部份課程。

謝謝你的回覆,thanks a lot.

讀文科,風險其實越來越高,尤其係兩科歷史。到咗考試時,如果有一些具爭議性的話題,你好可能點答都死。Markers 既 discretionary power,可能令你既成績從5**變5*,甚至5;當然亦可能令你既成績從5變5*,甚至5**。
Geography、Economics呢啲半文半理既科目可能會好啲。

2jkidsfather    發表於 20-5-22 10:57

Yanamami 發表於 20-5-22 08:36
成績禁好都係叻女-名吧,应該有足夠能力去思考舟己將來,分析自己興趣。最重要要明白既事係,自己既人生自 ...

我都相信只要小朋友對件事有興趣、有熱情就一定做得好......

我估,讀医係要爆高分,文科相对比理科,科科爆**难吧~

王家爸爸 發表於 20-5-22 10:52
讀文科,風險其實越來越高,尤其係兩科歷史。到咗考試時,如果有一些具爭議性的話題,你好可能點答都死。Ma ...
我覺得中、西史可能會少咗人選。怕影響做答心情,還要擔心後果。
即是來緊學生選科壓力會大咗

回覆樓主:

如果bio考第一可以繼續選,加一科chem再自選一科喜歡的科目,還有三年時間可以想想是否對醫科有興趣。
我仔也是中三,現在也為選科而懊惱。

王家爸爸 發表於 20-5-22 10:52
讀文科,風險其實越來越高,尤其係兩科歷史。到咗考試時,如果有一些具爭議性的話題,你好可能點答都死。Ma ...

Yes, agreed with your point of view.

bbc2018 發表於 20-5-24 10:05
我覺得中、西史可能會少咗人選。怕影響做答心情,還要擔心後果。
即是來緊學生選科壓力會大咗
其實去到大學,有可能讀環境都有危險,所以真係唔知道建議小朋友讀嘜好。

你平日除了温書, 比較平時鐘意做咩架

回覆 bbc2018 的帖子

就係今年嘅政治因素,我個仔由理科轉揀中西史讀,想讀嘅學生係唔會理會咁多架