用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大9月會否網上授課
樓主: LWLM0804
go

[加拿大] 加拿大9月會否網上授課  

回覆樓主:

多倫多校區都未有消息

LWLM0804 發表於 20-7-7 23:16
睇吓8月情況再決定吧,學校有冇得可以defer到1月?你仔比較細,所以要兩手準備,香港學位要先保住

...

6月初,學校有 e-mail , 可以 defer 02/2021 或者 09/2021.
但,當時我冇選擇,直接回覆  09/2020 照過去開學。

點知,美國完全控制唔到,日日都咁多新增個案,我屋企人就講,唔好咁急過去,睇多1-2個月先。

香港學校,老師已經問,幾時交退學信。

真係好懊惱

回覆 豬仔肥媽咪 的帖子

大家會諗住點? 是會現在要求退學費,還是keep學位交兩邊學費繼續等到八九月?

回覆樓主:

我準備 send email 問

1. defer 02/2021
2. defer 09/2021
3. 續個月,續個月請假,等疫情好D先過去。(但,情況唔樂觀,疫情相信冇咁快搞掂)

我當然唔想兩邊比學費

但係,真係唔知點算

醒目開學勳章

中小學我不清楚,但大學佢可能會跟美國一樣,如果課程係混合的話,會批入境掛,因學校出左張support letter比阿仔,如果入境時要出示給海關,證明是須要到當地的,但始終都要解封才入得境,因阿仔18/3之後先批visa

我今早收到burnaby校區的回覆, 還是和六月初的選擇一樣。 1 和3 都是沒有提到退學費的選項。而且1選了以後除了hope for就沒有其他可做。假如唔好彩等極都去唔到,都冇得退學費。 俾我的感覺是You are totally at your own risk and loss...

You have three options:

(1)
Continue with your enrolment for September 2020 with the hopes that it will be lifted, especially as we do accept late comers, or;

(2)
Apply for a full refund less $600 administration fee by July 17th, 2020, or;

(3)
Request to defer your enrolment for February 2021 intake.

ZYM 發表於 20-7-9 12:33
我今早收到burnaby校區的回覆, 還是和六月初的選擇一樣。 1 和3 都是沒有提到退學費的選項。而且1選了以後 ...

我都係 Burnaby 咁樣情況,你會點樣選擇?

雖然亞仔,已經出了 Visa , 但,我真係選擇困難症發作

回覆 豬仔肥媽咪 的帖子

如果唔可以等到八月先決定,我相信去到7/17之前都唔會有更多的update policy出來。 可能下週request左refund先,然後再看。的確是左右為難。 可疫情太難預測。 年頭剛開始停課時話可能會一直到暑假仲覺得點會咁長時間

回覆樓主:

回覆樓主:

想問學生簽證6月尾出左,咁8月份係咪可以入境加拿大??

醒目開學勳章

灝童媽咪 發表於 20-7-9 14:59
想問學生簽證6月尾出左,咁8月份係咪可以入境加拿大??
不可以,18/3之前出的才可

回覆樓主:

咁點解佢簽發比我?

醒目開學勳章

我都係5月份出左,但入境限制未取消,都冇得入,只有等等等

回覆樓主:

我見佢話持有學習許可證就可以入境???
真係不太明白   

醒目開學勳章

我理解應該是指已經有visa在手的學生,另外有註明獲批信要在18/3之前,就是我們這一批,阿仔獲批的不是正式的visa,因正式visa要入左境係移民局先取到

醒目開學勳章

我們現在只是獲批信吧

回覆樓主:

我應該都揀full refund, 監蘐人要收差不多1000加幣 admin fee,連同之前搞visa,. 验身,都冇左萬幾

回覆樓主:

在加拿大入境處睇到的。
我以為係是但一種都得。
因為我見7月1日出左最新的資訊7/31前不可以入境,8/31前入境的,就要隔離14天,機票原本仲有好多,e+已經冇咩機票賣,有都貴左好多。

醒目開學勳章

ing2004 發表於 20-7-9 15:52
我應該都揀full refund, 監蘐人要收差不多1000加幣 admin fee,連同之前搞visa,. 验身,都冇左萬幾
...
小朋友細,家長真係唔放心,唔揀defer就只有refund,會否等埋這個月再決定?

醒目開學勳章

灝童媽咪 發表於 20-7-9 16:00
在加拿大入境處睇到的。
我以為係是但一種都得。
因為我見7月1日出左最新的資訊7/31前不可以入境,8/31前入 ...

那裏可以看到31/8可以入境?