用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大9月會否網上授課
樓主: LWLM0804
go

[加拿大] 加拿大9月會否網上授課   [複製鏈接]

醒目開學勳章

【多倫多立法:公共場所一定要戴口罩】

多倫多的朋友們要開始戴口罩了!

市政府在6月30日投票通過暫時法例,在7月7日起任何人在多倫多公共場所都必須帶上口罩,2歲或以下的小孩豁免。

據CBC報導,這項新法律將在下次市議會之前保持生效(9月30日),這個法例不排除會延長。

希望有助減低疫情

ZYM 發表於 20-7-2 15:00
阿囡也是 3/18後才出的study permit , to BC.但是萬一若要online,要就返時區。大家如何選擇?香港這邊會 ...

我校區比我揀defer 半年或取消,我地反而冇online呢個option, 係香港online應該會幾辛苦

回覆樓主:

請問有冇小朋友係讀多倫多校區,agent有冇news俾你地?BC省都已經出左option,多倫多仲係冇了期等

醒目開學勳章

luiling 發表於 20-7-2 22:24
請問有冇小朋友係讀多倫多校區,agent有冇news俾你地?BC省都已經出左option,多倫多仲係冇了期等
...
阿仔會去安省,但要去到多倫多轉機或坐交車去學校,但agent話要係多倫多機場整學生簽證同隔離14日,已家仲等緊學校宿舍、遲D要買書都唔知點算?網上訂再寄香港?

回覆樓主:

LWLM0804, 請問你仔讀boarding school, visa 係 18/3前已出?

醒目開學勳章

luiling 發表於 20-7-2 23:18
LWLM0804, 請問你仔讀boarding school, visa 係 18/3前已出?
Visa係5月先出到,所以已家只能等解封才可以去

回覆樓主:

校區又未有消息,好似冇了期等

LWLM0804 發表於 20-7-2 17:26
【多倫多立法:公共場所一定要戴口罩】

多倫多的朋友們要開始戴口罩了!

只係多倫多市
一街之隔
萬錦市未立法
我同我仔住萬錦
雖然已經重啟第二階段
即商場開返
舖頭有人流限制
食肆室外範圍開返
依家仲未開放比國際遊客入境
但每日都仲有幾百確診
即全部係本地個案
所以除咗買餸
基本上我哋係唔會出去
因為唔計仲有人冇戴口罩
就算有戴
我見到好多都係唔合規格
薄到透明或者只係一般防塵
又或者將口罩拉低露鼻甚至喺下巴
所以就算比國際學生入境
如果唔係父母陪同
我自己就真係唔放心佢自己一個

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13 發表於 20-7-3 03:11
只係多倫多市
一街之隔
萬錦市未立法

唉! 疫情仍然未穩定。

屋企人已經講,點解仍然要8月份飛過去,叫我看看情況再決定。唔好咁心急。

豬仔肥媽咪 發表於 20-7-3 08:14
唉! 疫情仍然未穩定。

屋企人已經講,點解仍然要8月份飛過去,叫我看看情況再決定。唔好咁心急。

呢邊係好唔穩定
有時1xx 確診
有時1xxx 確診
每日都有新確診
政府根本冇方法斬斷
只係不停叫社交距離同留喺屋企
所以小心決定係啱
如果有成年人陪住入境都仲可以
話晒第一次出國讀書
小朋友人生路不熟
始終都會驚驚地
我仔9月入大學
但因為要搬去宿舍
我都好唔放心

今日消息

- 加拿大新增327宗新確診,累積個案104,771宗;

– 安省153宗,卑斯24宗,魁省69宗,亞省94宗,沙省10宗,緬省0宗,紐賓士域0宗,紐芬蘭0宗,新斯科舍省1宗,皇子島0宗,努纳武特出現一宗假定個案,在正式確診前未計算入內;

– 累積死亡數字為8,642;

– 多倫多累積14,468宗確診及懷疑確診個案,188人需要住院,46人需要深切治療,累積死亡人數1,100人

日日見到呢堆確診數字
真係唔知幾時先可以解封

醒目開學勳章

美國已家日日都5萬幾宗新增個案,如果加拿大解封就會淪陷,又如果只放寛留學生入境,我估美國也不少留學生,好似又不行,佢地一日唔戴口罩,已經會好多人中招,香港當年沙士可突然消失,點解已家唔得,如果一直係咁,真係唔洗返學咩,最怕冬天又再來過,真係整整一年時間

我都是BC, 18/3 前已申請了study permit,  剛亦收到authorization letter, 可陪讀入境,  但我校區話學校會如其9月開學, 冇提到可defer.  所以都未知是否會過去!!!

P.S 2個小朋友(小學), 會在爺爺嫲嫲家.

LWLM0804 發表於 20-7-3 10:44
美國已家日日都5萬幾宗新增個案,如果加拿大解封就會淪陷,又如果只放寛留學生入境,我估美國也不少留學生 ...

正正呢個,疫情控制不倒的問題

即使,我仔仔 18/03 出了 Visa 又買埋機票。

我仍然唔知道點算好。

真係烦死

LWLM0804 發表於 20-7-3 10:44
美國已家日日都5萬幾宗新增個案,如果加拿大解封就會淪陷,又如果只放寛留學生入境,我估美國也不少留學生 ...

第一波都未停過
早排已經講緊秋季有可能第二波
安省之前提出3個方案
如冇意外唔會唔洗返學
只係睇吓最後用邊個方案上堂

yy13 發表於 20-7-3 03:11
只係多倫多市
一街之隔
萬錦市未立法

你講得好啱,冇家長陪真係好擔心,所以我都决定就算比國際学生飛過去,阿仔都唔會去住。遲半年或一年先。

醒目開學勳章

随着疫情数据愈发乐观,加拿大各省重启第三阶段指日可待,各所大学秋季学期开学后能够恢复正常教学模式,成了学生们最关注的消息。
然而,就各所高校官网目前发布的信息来看,尽管部分大学和院校宣布采取混合教学,但也只是针对部分小课程开设面对面授课,网课还是最主要的授课模式,极个别学校计划恢复校内教学。

截止6月30日,根据加拿大各地的大学和院校在官网发布的2020年秋季学期重返校园计划,9月开学后的教学模式主要为两种,一是混合教学,即针对不同的课程同时进行面对面课程和网课教学,二是完全转向线上教学,以下是总结列表:
安省(Ontario)
混合教学:多伦多大学,西安大略大学,瑞尔森大学,滑铁卢大学,约克大学,圭尔夫大学,渥太华大学,劳里埃大学,温莎大学,康尼斯托加学院,范莎学院,弗莱明学院,国王大学学院、圣劳伦斯学院。
网课教学:卡尔顿大学(在安全的情况下将提供一些可选的校园活动)、休伦大学学院。

BC省(British Columbia)
混合教学:UBC大学(大课线上教授,部分小课面授),BC省理工学院,昆特兰理工大学,尼古拉谷理工学院,北岛学院,西门莎菲大学,西三一大学,温哥华岛大学。
网课教学:维多利亚大学,北不列颠哥伦比亚大学,加拿大皇家大学,菲沙河谷大学,卡莫森学院。
魁省(Quebec)
混合教学:麦吉尔大学,蒙特利尔大学,康科迪亚大学,道森学院,拉瓦尔大学将为一些无法进行网上教学的课程开设面授。
网课教学:魁北克大学希库蒂米分校,魁北克大学蒙特利尔分校。
阿省(Alberta)
混合教学:阿尔伯塔大学,黄家山大学,卡尔加里大学,埃德蒙顿康考迪亚大学,莱斯布里奇大学,莱斯布里奇学院,加拿大运输学院的大部分课程将在网上授课,小部分诸如需要试验、临床指导的课程将尽以小组的形式提供面对面教学。
网课教学:北阿尔伯塔理工学院,红鹿学院。
诺省(Nova Scotia )
混合教学:达尔豪斯大学(同时宣布计划在2021年1月恢复正常授课),阿卡迪亚大学,
计划恢复校内教学:圣弗朗西斯泽维尔大学计划在秋季恢复校内和面对面教学,目前正在监视情况。校方正在准备采取社交距离措施以及其他与健康和安全有关的协议。
网课教学:圣文森山大学,卡普顿大学,圣玛丽大学,国王学院。
新省(New Brunswick)
混合教学:蒙特爱立森大学,新不伦瑞克大学,蒙克顿大学(取决于学生的选课和注册情况)。
网课教学:红河学院,约克维尔大学。
萨省(Saskatchewan)
混合教学:里贾纳大学,萨斯喀彻温大学,帕克兰学院。
曼省(Manitoba)
混合教学:阿希尼伯因社区学院。
网课教学:三所大学主要为线上授课,极少数课程开设面对面教学:曼尼托巴大学,温尼伯大学,布兰登大学。
纽省(Newfoundland and Labrador)
混合教学:北大西洋学院。
网课教学:纽芬兰纪念大学。
爱德华王子岛省(PEI)
混合教学:荷兰学院,爱德华王子岛大学。
Ref:https://www.cbc.ca/news/canada/t ... -covid-19-1.5632829
https://www.freshdaily.ca/news/2 ... fall-2020-semester/

醒目開學勳章

其實混合式即是也要飛過去加拿大?

回覆 yy13 的帖子

請問點解多倫多仲咁多本地確診?你每天在家有冇悶死?

kk1186 發表於 20-7-3 12:49
回覆 yy13 的帖子

請問點解多倫多仲咁多本地確診?你每天在家有冇悶死?

安省確診數字唔係只係多倫多
但係依家未解封都唔斷尾
如果要本地0確診唔知要幾時
政府冇講點解仲日日幾百確診
我覺得好大原因係仲有人唔戴口罩
加上中咗招除非好嚴重
其他一律冇得入醫院
又冇指定地點隔離
中咗只係返屋企

已經悶到頭頂生菇好抑鬱
3月頭到上星期未正式去過街
之前每星期先出去買餸一次
呢2個月真係頂唔順
每星期出去買1-2次外賣
我仔6月中之前仲要online class
佢係0出門口
依家雖然商場開返
但舖頭人流管制
早幾日去咗屋企附近商場bath & body works 買嘢
喺門口排咗差唔多45分鐘先入到去

‹ 上一主題|下一主題