用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大9月會否網上授課
樓主: LWLM0804
go

[加拿大] 加拿大9月會否網上授課   [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問安省是否所有9月份都是online 上堂?
收到學校通知有些fully online,有些 學科就face to face and online,等緊公佈消息

LWLM0804 發表於 20-5-28 15:59
請問安省是否所有9月份都是online 上堂?
收到學校通知有些fully online,有些 學科就face to face and onl ...

我女9月第一年過去,今日agent講左8月summer course 係online, 9月開課安排要等6月尾左右先有消息

https://www.singtao.ca/4319628/2 ... ;appedition=toronto

醒目開學勳章

阿仔學校有講佢選課程是blended,但到已家政府都未公佈9月份留學生可否入境同隔離政策,現在又唔敢訂機票,好似什麼都安排唔到......

回覆樓主:

唔好意思,想借個位問下有冇在安省讀大學之加籍港生的家長在這裡,因想請教是否聽聞Ontario Residency Requirements (ORR) ?

小兒一直在港讀書(他是加籍),準備中六後回多倫多讀大學,但某些大學似有ORR規定,即升讀大學前先要在安省住滿12個月。

謝謝幫忙!

回覆樓主:

到今日加拿大都仲未公布比國際學生入境,係咪要打定輸數冇得去

醒目開學勳章

ing2004 發表於 20-6-27 21:28
到今日加拿大都仲未公布比國際學生入境,係咪要打定輸數冇得去
請問你學校有冇公佈9月份會online上堂?

回覆樓主:

沒有,亦不想

大部份加拿大U都宣佈左online上堂至12月,應該中、小學唔會要返學掛

回覆樓主:

魁省已宣布9月正常上課,其他我不知,可能大學學生人多,所以一定online啩

醒目開學勳章

ing2004 發表於 20-6-28 11:34
魁省已宣布9月正常上課,其他我不知,可能大學學生人多,所以一定online啩
...
如果魁省宣布9月正常上課,因應該有部份海外留學生須要過去,那政府應該都會有新政策,只是幾時公佈掛,你小朋友是第一年過去?

回覆樓主:

我是BC省,第一年過去,就算學校正常上課,都要加拿大比國際學生入境才可以。其實如果可以去,8月下旬要出發,但而家不知去不去到,機票同好多野都未買,真係好烦。

回覆樓主:

係,真的好煩惱。

我仔仔,雖然出咗 Visa / 買埋機票。叫做可以過去開學。

但係,美國現在又爆疫情,美加通關後,情況會怎樣? 我都好擔心,唔知道點算好。

醒目開學勳章

阿仔學校blended課程,開學日期延到9月下旬,我估9-12月應該是online,跟著1月應該是面授,但如果可以早些過去,佢會選擇過去online,反正visa已出,等加拿大話比留學生入境才會買機票,真的好多嘢未攪,連宿舍都未有安排,真係好煩,點解唔可以早點公佈9月份留學生入境的安排?仲要搵地方隔離已經頭都大埋......

豬仔肥媽咪 發表於 20-6-28 17:51
係,真的好煩惱。

我仔仔,雖然出咗 Visa / 買埋機票。叫做可以過去開學。

你係18/3号前出visa嗎?我係3月尾,所以而家咩都做不到,心情好烦燥

回覆樓主:

係呀!18/03出咗 Visa

過多2天,一定有消息,加拿大政府要決定能否批准國際生入境。

我覺得,一定可以批准入境,但要预留14天隔離。

回覆樓主:

真係要last minute先公佈比不比入?等待係最惨的

醒目開學勳章

豬仔肥媽咪 發表於 20-6-28 20:31
係呀!18/03出咗 Visa

過多2天,一定有消息,加拿大政府要決定能否批准國際生入境。
你真好,我5月中先出visa,已家日日留意新聞,又見美國係咁爆,真係好不安,始終最鄰近係美國,我怕加政府會等美國緩和先肯比學生入境

回覆樓主:

我女係加籍, 嚟緊九月轉去oakville區 中學私校,  但係间學校只係話 會保持學校 social distance 保持乾淨 ,有乜打算 offer online 俾overseas overseas students. 機票未買, 而家停咗喺度, 做唔到嘢

daisy17772 發表於 20-6-29 19:19
我女係加籍, 嚟緊九月轉去oakville區 中學私校,  但係间學校只係話 會保持學校 social distance 保持乾淨  ...

為什麼?加籍不是可隨時入境嗎?
‹ 上一主題|下一主題