用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大9月會否網上授課
go

[加拿大] 加拿大9月會否網上授課  

醒目開學勳章

有冇JM收到學校通知如何安排9月課程(第一年過去)?
如果真係網上授課,是否不用過去?
香港同加拿大時間不同,又如何安排?
英國劍橋已公佈了全年網上授課

我仔學校未公佈~ 不過已經在3月回來~
都係online上堂~
時間跟返學校~ 咪上堂上到半夜~(emoji)(emoji)
時間岩哂他們, 因為他們都喜歡半夜3更睡又日上三竿先起身...
係星期一至五晚飯要就他們~ 無得出街食飯囉~ (emoji)

醒目開學勳章

燁燁媽 發表於 20-5-21 14:57
我仔學校未公佈~ 不過已經在3月回來~
都係online上堂~
時間跟返學校~ 咪上堂上到半夜~(emoji)(emoji ...
謝謝你回覆,所以機票,保險都唔咁買住,學生宿舍又未覆,如果真的要過去,又要租洒店比佢隔離?

回覆樓主:

真係好麻煩,好多野要考慮

School board send 左可以有deferral options, 一係現在就defer 到時明年九月,一係就等7月2號仲喺咪lockdown, 如仲係,就可以㨂defer 到出年二月

如果網上授課,我就唔想啦

LWLM0804 發表於 20-5-21 14:48
有冇JM收到學校通知如何安排9月課程(第一年過去)?
如果真係網上授課,是否不用過去?
香港同加拿大時間 ...

如果係大學
有幾間已經公佈咗9月/fall 大部分堂會online
而小學/中學
安省昨日先公佈今學年唔洗再返學校
至於9月係點就未知

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

醒目開學勳章

Online 我都唔想,但又唔想等多年
Study permit 又出左,online的話學費應該有得減吧?

大學online ,冇理由小學,中學唔係?我也有朋友囝囝九月第一年入學,但agent 冇同佢講可否延遲,佢上星期在網上做左assessment

chankki127 發表於 20-5-21 22:39
大學online ,冇理由小學,中學唔係?我也有朋友囝囝九月第一年入學,但agent 冇同佢講可否延遲,佢上星期在 ...

大學因為每個lecture 系幾百至二千人一堂。所以要online .小中學廿幾人一班,所以唔同呀

甜思思 發表於 20-5-21 16:47
School board send 左可以有deferral options, 一係現在就defer 到時明年九月,一係就等7月2號仲喺咪lockdo ...

請問係咪public school board? 咁快出咗option?

醒目開學勳章

yy13 發表於 20-5-21 17:08
如果係大學
有幾間已經公佈咗9月/fall 大部分堂會online
而小學/中學
請問如果真是online的話,year 1的不用飛過去,study permit 出左冇去又可以嗎?加拿大封關,但持有學生簽證入境是否不受限制?

UBC已出通知,first semester 全部online ,除咗fine arts music 社工系。國際學生可以不用在加拿大上課。現在仍未開關。

三月十八日後批的study permit 不可入境

醒目開學勳章

lui 發表於 20-5-22 09:58
三月十八日後批的study permit 不可入境
謝謝你的回覆,那即使學校face to face,一直唔解封,都冇得過去,其實好多小班教學的國際學生點算?

LWLM0804 發表於 20-5-22 12:54
謝謝你的回覆,那即使學校face to face,一直唔解封,都冇得過去,其實好多小班教學的國際學生點算? ...

如果學校係online class
你小朋友飛咗去加拿大都冇乜作用
都係對住部電腦
而且冇家長喺身邊
你哋仲擔心
依家加拿大日日都幾百至千幾確診
我同我仔喺多倫多
因為好多人都冇戴口罩
我仔由3月中開始係0出街
如果我唔喺我仔身邊
3月頭一定會叫佢返香港

lui 發表於 20-5-22 09:56
UBC已出通知,first semester 全部online ,除咗fine arts music 社工系。國際學生可以不用在加拿大上課。現 ...

UBC 又幾好
可以咁早已經通知first semester full online
等海外生可以早啲知道
我仔9月都係入u
但學校仲未公佈

daisy17772 發表於 20-5-22 04:59
請問係咪public school board? 咁快出咗option?

係呀,Burnaby school board.

yy13 發表於 20-5-22 13:59
UBC 又幾好
可以咁早已經通知first semester full online
等海外生可以早啲知道

五月十三已通知了。應該BC所有學校都這樣安排。安省大學我見仲有send email 俾我,有online .

lui 發表於 20-5-23 10:24
五月十三已通知了。應該BC所有學校都這樣安排。安省大學我見仲有send email 俾我,有online .
...

我都叫我仔留意住有冇收到學校email
希望快啲有定案