用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江小學小一後備
go

滬江小學小一後備

現時已經有申請表可下載,但有無人知幾號之前要遞交申請?因為K3仲未有下學期成績表。謝謝!

回覆樓主:

最近兩次成績表 → K2下+K3上學期

小一候補生入學注意事項
https://www.sap.edu.hk/CustomPage/78/2018_19_Index.htm

遞交方式:

親身交回本校/郵寄

遞交以下文件副本:

1. 學生出生證明文件
2. 自行派位表格(如選本校請附上)
3. 統一派位選校表
4. 小一註冊証
5. 最近兩次成績表
6. 學生獲獎紀錄(如適用)

申請表格:

https://www.sap.edu.hk/CustomPage/78/滬江小學_2020年9月入學_後補小一申請表.pdf

回覆樓主:

樓主加油!祝你好運!
經過今次疫症,我更加慶幸當年揀啱左學校!
停課期間功課少,學校全天候支援,video, zoom, 老師依舊好關心學生,冇增加家長負擔。
我好明你感受!我當年抽獎前2星期都瞓唔著,呢個遊戲真係令人癲!祝你成功唔駛再愁!

bugmum 發表於 20-5-22 10:30
樓主加油!祝你好運!
經過今次疫症,我更加慶幸當年揀啱左學校!
停課期間功課少,學校全天候支援,video, ...

呢個遊戲真係玩得好辛苦⋯⋯我對滬江了解不多,但是上次去stem科學展又覺得學校都有俾心機發展讀書之外嘅活動,同埋見學校網頁都有好多課外活動比學生選擇,所以我都好想入去呢間學校讀。
時間帶走一切
唯獨不帶走我

TINACOFFEE 發表於 20-5-22 11:36
呢個遊戲真係玩得好辛苦⋯⋯我對滬江了解不多,但是上次去stem科學展又覺得學校都有俾心機發展讀書之外嘅 ...

滬江係好學校 升中成績亦佳

Poyau 發表於 20-5-22 12:26
滬江係好學校 升中成績亦佳

多謝你,希望可以派到。
時間帶走一切
唯獨不帶走我

回覆樓主:

學校有17x項課外活動,收費十分平, 連Lego 班都只係一百幾蚊一堂,小至電線插頭,sensor, 紅外線都有學到。
我最欣賞學校既係宗旨係: 學校應承擔起絕大部份教學責任。課堂係教得好仔細,不會要家長自己教。
當然人人吸收力唔同,但係滬江,每個小朋友都係有用既人,有自己既亮點同專長,唔會因為成績好壞而自卑或被歧視

bugmum 發表於 20-5-22 13:31
學校有17x項課外活動,收費十分平, 連Lego 班都只係一百幾蚊一堂,小至電線插頭,sensor, 紅外線都有學到 ...

聽你咁講真係唔錯!你小朋友讀幾年班?
時間帶走一切
唯獨不帶走我

回覆樓主:

一路捱過黎(emoji)唸返起都想咸。。。做父母唔易。。
希望你可以抽中,一次解脫(emoji)

回覆樓主:

睇返轉頭,揾到最啱自己既就係最好!希望大家都無悔今日既選擇!

bugmum 發表於 20-5-22 17:14
睇返轉頭,揾到最啱自己既就係最好!希望大家都無悔今日既選擇!

同意,無論國際直私官津只有啱自己才是最好!
時間帶走一切
唯獨不帶走我

回覆樓主:

當年考左starters 15盾,仲以為好勁,結果冇人call 我叩門!後來先知d熱門校收既最少都有movers 15盾(emoji)先發覺自己傻左。。。好彩3條1中左唔洗再玩!
滬江算好friendly, 叩門唔考學術,只係同校長傾下計,唔會考個小朋友。祝你好運!

bugmum 發表於 20-5-22 18:53
當年考左starters 15盾,仲以為好勁,結果冇人call 我叩門!後來先知d熱門校收既最少都有movers 15盾(emoji ...

Movers(emoji)(emoji)⋯⋯
多謝你!我希望中!
時間帶走一切
唯獨不帶走我

做下資料搜集。請問15分自行機會大嗎?
是否只見111?

chancarrie1 發表於 20-5-22 22:35
是否只見111?

我當時15唔中,但我朋友15就中。好似係見111,唔知有無記錯。
時間帶走一切
唯獨不帶走我

chancarrie1 發表於 20-5-22 22:35
是否只見111?

滬江無宗教分 15分有機會

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3801288

TINACOFFEE 發表於 20-5-22 22:41
我當時15唔中,但我朋友15就中。好似係見111,唔知有無記錯。

滬江叩門不用111

Poyau 發表於 20-5-22 22:45
滬江叩門不用111

咁就多D機會!太好啦
時間帶走一切
唯獨不帶走我

TINACOFFEE 發表於 20-5-22 22:51
咁就多D機會!太好啦

剛剛睇到注意事項無寫Portfolio
滬江收Portfolio
校長面見時可能會問家長/小朋友

Poyau 發表於 20-5-22 22:57