用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy school - 趙小入讀一年後有感
樓主: zen118
go

Happy school - 趙小入讀一年後有感  

樓主咁特別
兩年無人提過呢間學校,(之前嘅post都係講派位失敗)
難得突然幾小時內「咁巧合」幾個愛戴學校嘅家長「相遇」。真係難過中六合彩。樓主唔係應該好興奮遇上同路人,去相認打招呼嗎?反而主打問d「塘邊鶴」咩背景咁有趣?

hotpot_lover 發表於 20-5-21 16:01
樓主咁特別
難得突然幾小時內「咁巧合」幾個愛戴學校 ...
我當然特別啦, 在有名的ed 出post 引來咁多回應. 可能我唔做C9, 可以做KOL..hehe..

b3410 發表於 20-5-21 13:29
我覺得邨校如同街坊細鋪,氣氛好,有愛心,要支持的。
大家支持係無用,EDB同制度唔支持就夠死。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

zen118 發表於 20-5-21 15:26
回覆 猴子爸 的帖子

我小朋友讀小一, 我係full time mon...好奇一問, 你做什麼? ...
"我做什么“是什么意思? 我的职业?我在猜测你的动机?我在帮赵小想条出路?

hkpapa852 發表於 20-5-21 14:36
香港升中派位分Banding制度, 就係導致弱者越弱既原兇
要救校除非能連續幾年集中教好一少撮學生, 但太困難了 ...
其实难关也是契机。不够资源,就更需用心,用更多精力,帮助现在手头上的学生。小朋友都有很大潜能,只怕没有好的老师。 不需搞什么花臣,只要肯集中火力加强中英数能力,不是说要达到3私1直水平,但若要提升一个层次,绝对是可行的。

b3410    發表於 20-5-21 21:10

猴子爸 發表於 20-5-21 16:48
"我做什么“是什么意思? 我的职业?我在猜测你的动机?我在帮赵小想条出路? ...
我因為你提出的建議,所以對你的職業好奇

zen118 發表於 20-5-21 17:41
我因為你提出的建議,所以對你的職業好奇
我并非从事教育界,但作为家长,了解香港教育制度,明白遊戏规则,中英数 - 从小学到DSE都是至为重要的科目,特别对于升中,小学实力的评估,都是最为关键的。既然目标这么明确,小学就应该致力提升学生的中英数水平。名校资源+家长资源丰富,学术之外,体艺都可兼顾;但对于弱势的学校,就惟有专攻中英数,各施各法,付出心血,帮助学生进步。只要中英数水平提升,Pre S1成绩上扬,升中改善,又怎会没人愿意入读?过程虽然颇漫长,但始终需要踏出第一步,只要当正向循环出现时,目标就会很快达到。

ceciliatiah 發表於 20-5-21 08:19
學校呢兩年積極推動資優教育, 喺呢方面我係十分認同. 我哋現今嘅教育制度係因應工業時代所設計, 目的基本上 ...
STEM, DreamStarter

其實家長知唔知呢D係乜?

其中一個出名喜歡攪DreamStarter既校長,依家咪又係搵錢至上

至於STEM,太濫亦太無謂。

小朋友需要既,唔係Gimmick既課程,係實在既能力和品德培養。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 20-5-22 10:49
我并非从事教育界,但作为家长,了解香港教育制度,明白遊戏规则,中英数 - 从小学到DSE都是至为重要的科目 ...
養育孩子, 不同嘅家長有不同嘅方法, 而追求嘅事情也不一樣. 香港嘅教育制度的而且確有好多局限性, 但並不代表它是鐵板一塊, 趙小在有限嘅空間, 能夠做到畀唔同嘅同學發揮所長, 呢一點係我十分欣賞. 如果你小朋友本身係精於學習, 在趙小絕對可以更上一層樓. 如果他在其他方面有不同才能, 也有不同嘅空間畀佢發展.

回覆 hkpapa852 的帖子

搞STEAM, 參加dreamstarter, 並不會妨礙學生培養品德, 而當中所能夠給予學生學習嘅技能絕對係實實在在我哋下一代需要嘅技能. 過去嗰20年, 因為科技嘅進步, 有不少行業變得式微甚至被淘汰. 而不少工種被取替又或者大量工人失去職位. 舉例如碼頭嘅吊機手, 以前係需要人爬上吊機上操作, 一架吊機需要一個操作員. 隨著科技嘅進步, 上海嘅碼頭, 已經唔再需要吊機手走進駕駛室, 而係樣吊機手遙控吊機, 而且一個操作員可以同一時間操作六台吊機(因AI嘅出現), 換句話說另外五名吊機手就因此失去咗工作機會. 就算辦公室嘅文職人員同樣面對相同嘅問題, 由於RPA嘅出現, 以前大量由人手要重複性做嘅工作, 全部變得全自動, 令到公司對人力資源嘅需求下降.

STEAM education 係大環境下要有既野,因為香港教育制度無任何自然extension 可以cover創新同科技,STEAM 就好似一個plug-in 咁。當用plug-in 模式時,就會出現implements 不一致既情況,再加上香港啲商業模式,搞到STEAM發揮唔到本意。但我覺得內容同理念都係好,只係執行問題。
Dreamstart program 亦係好好既理念,但都係面對點樣落地問題。同時,本身文化差異亦係在出行上既大阻力,因為呢類program 要有好開放式思想環境,但香港只可以在家庭或一個班房內達成,但講唔上“環境”。
所以,只可能變成一小部份人的高檔野或學校去裝飾自己形象既工具,而發揮唔到本身理念。

而今天作為家長, 能夠遇到有一所學校, 一班有心人肯搞, 絕對係應該支持同埋參與. 20年後世界變成點, 我冇crystal ball, 但係肯定對STEAM嘅人才只會需求越來越大.

究竟你今天想為你嘅小朋友, 找尋佢個紅海, 定係佢個藍海, 就睇你個決定.

最後同你分享多篇文章, 希望你可以有所得著.
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/230952/%E8%B5%B7%E8%B7%91%E7%B7%9A-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E8%83%BD%E6%9C%89-%E5%85%8D%E6%96%BC%E6%81%90%E6%87%BC%E7%9A%84%E8%87%AA%E7%94%B1-%E5%97%8E-%E9%98%BF%E5%BD%BC

ceciliatiah 發表於 20-5-23 09:30

搞STEAM, 參加dreamstarter, 並不會妨礙學生培養品德, 而當中所能夠給予學生學習嘅 ...

大家認真瞭解一下,到底好多人成日講所謂將來要既STEAM係乜嘢?係咪一個小學生已有能力去捉模?
現在四圍攪既所謂STEAM/STEM,又有幾多真係按原意去執行?定係只係另類興趣班?

Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics

每一範疇需要學懂甚麼?現實生活中,大部份人又需要懂得那個水平?

呢度總會有唔同人推銷唔同學校,不必太上心。
推po你就輸了。

ucw 發表於 20-5-23 11:22

見到有人可以將“課程資料”(唔係學生/家長經歷)寫到咁詳盡咁深入,就知唔係一個普通家長啦!
只係睇唔順眼太多人根本唔理解Dreamstarter, STEM/STEAM而去盲目吹虛/追捧啫。

hkpapa852 發表於 20-5-23 11:36
見到有人可以將“課程資料”(唔係學生/家長經歷)寫到咁詳盡咁深入,就知唔係一個普通家長啦!
只係睇唔順 ...
就係因為我係一個FTM, 所以先得閒去參加學校每一個活動,了解每一件事, 呢個世界好大, 唔係你唔知, 其他人唔會知. 學校攪的STEAM 好簡單, 又不用家長錢. 佢那個奇怪紙飛機, 只係兩張紙, 一支飲管就做到. 對小一學生來說, 又好玩, 又可以自己做到. 內裏的流體力學, 佢當然唔會絕對明白, 但係卻比佢可以習慣思考和發問.

ucw 發表於 20-5-23 11:22

人對自己相信和認同的事情特別有興趣和關注, 出個post 就推銷到?唔好玩啦. 你叫香港家長唔好追名校,  are you serious?

hotpot_lover 發表於 20-5-21 16:01
樓主咁特別
難得突然幾小時內「咁巧合」幾個愛戴學校 ...
我哋三個唔相識的家長, 在家教會的協助下相認了, 多謝你哋幫手.

zen118 發表於 20-5-23 12:57
就係因為我係一個FTM, 所以先得閒去參加學校每一個活動,了解每一件事, 呢個世界好大, 唔係你唔知, 其他人唔 ...
紙飛機係我輩兒時必玩的遊戲,只係現今大部分家庭富裕咗,不屑玩呢D玩意,下下要富養孩子。

hkpapa852 發表於 20-5-23 15:25
紙飛機係我輩兒時必玩的遊戲,只係現今大部分家庭富裕咗,不屑玩呢D玩意,下下要富養孩子。
...

如何摺飛機飛得遠係一門學問
摺紙飛機成STEAM課程有比賽

https://www.hk01.com/親子/117884/stem-小學生赴日steam競技-鬥放紙飛機砌模型學團隊合作

zen118 發表於 20-5-23 13:25
我哋三個唔相識的家長, 在家教會的協助下相認了, 多謝你哋幫手.

咁學校PTA又幾好喎,統籌埋EK活動~~~

mcl203 發表於 20-5-23 18:04
咁學校PTA又幾好喎,統籌埋EK活動~~~

飲緊水都噴埋,好想知pta點搵網友,樓主介紹一下流程等大家學下野。我搵左咁多年都未識晒呢度d同校網友