用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy school - 趙小入讀一年後有感
樓主: zen118
go

Happy school - 趙小入讀一年後有感   [複製鏈接]

個個家長都可以代表學校, 因為我哋係用家.

https://youtu.be/zQs9KGlvxks

https://www.facebook.com/1270277239665809/posts/3053478301345685/

ar_mak 發表於 20-5-31 11:35
煙威禾個先釘住釘住羅!禾傷干渠知,胡巧甘鄭單處梯野,迷低日腥中仙知兜周廚喇~ ...
明显地,特意选此校入读的人,毕竟只是非常非常少数。
被派入,没有离开的,要好好活着,正向思维,是蛮好的。

升中这回事,小学等级是最大因素,相信家长们都清楚。
你个心可以平复d, 不需顶住了。

zen118 發表於 20-5-30 23:55
你都用心良苦, 之前個網友叫我唔使理你明唔明, 你兜咁大個圈話畀我聽其實你唔明或者唔想明.
...

若果你係指我講果句,我估我可能唔係咁嘅意思,又或許,我真係哈皮下求其講咗句無意思嘅嘢~~~

ar_mak 發表於 20-5-31 11:35
煙威禾個先釘住釘住羅!禾傷干渠知,胡巧甘鄭單處梯野,迷低日腥中仙知兜周廚喇~ ...

你咁寫嘢,有辱天朝百姓,間接影響天朝國家安全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 20-6-1 23:15
你咁講野,我有理由去懷疑你係好想睇埋踢加時,然後睇埋射十二碼~!

禾腰替種菜哎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 20-6-1 23:06
特意選擇入讀既家長,我諗應該只以自行小一為準掛?因為插班有時可能都係阿超著褲。然後咪就係睇呢條自行數 ...
是的,一定要好好活着! (真系有机会见你真身,被你揽住锡下又如何?
其实,讲了那么多,到最后即使在这学校只可升读band2/3又如何?人生很多时候,“
迷惘裡永遠看不透。。。尋遍了卻偏失去 未盼卻在手“

只要活得开心,到最后总有出路。

当然,话说回来,其实只是觉得此处hard sell有些碍眼而已, 只要学校能尽了力为学生好,就好了。

原來係寶校,新聞都有報,辛苦老師打手了~

https://hk.appledaily.com/local/ ... RAU2QVREVL5L7ND3AI/

【本報訊】青衣仁濟醫院趙曾學韞小學(下稱趙小)爆校政風波,校長林美霞被指高壓治校逼走教師。本報接獲投訴指林要求教師撰寫大量「異常報告」並負責採購等非教學工作,又藉故向多名資深教師發警告信。去年全校有約三分之二教師離職,包括原副校長在學期中途提早六年退休。教育局稱已接獲投訴,將嚴肅跟進。

Poyau    發表於 20-7-18 13:41

回覆 babyanki 的帖子

我唔係老師打手

zen118 發表於 20-7-18 14:51
回覆 babyanki 的帖子

我唔係老師打手
學校同家教會都發咗聲明
http://ychcthwps.edu.hk/news_file.php?op=news&id=1403

http://ychcthwps.edu.hk/news_file.php?op=news&id=1404

回覆 zen118 的帖子

zen, 我深信你是真家長,我也是真家長,各位留言的都應該係真家長。

你的小朋友現在讀完一年,報導也說走了咁多老師,應要讓小朋友了解真相,了解所處的情況,樓主你的小朋友已二年級,係時候向他講出真相,坦白告知他你給他選了什麼,這間學校派位的(特色)無錯全港平均是band 1, 2,3各佔三分一,或者學校都是說他們也是差不多,混淆家長的語言技巧,貴區有學校取得60% band 1就自然有學校少過33%,想和大家分享一個幼稚園聽過的故事,樓主小朋友已玩左1年,要讓他選擇是繼續開心下去,佛系發展,順其自然,升間happy中學,然繼續快樂,或入到中學才發力?或中六後出社會大學,或拿十幾萬去讀副學士再入大學?

你可在家陪他上勞工處網站,或是南華早報搵工網,向他介紹各類職業,薪金,待遇,前景,學歷要求,二年級小學已問將來夢想職業是什麼,如何實現夢想?行行出狀元,都要有規劃。

做父母,要從小教小朋友計劃將來,要記住當日你的任何選擇(入邊間小學)結果係影響佢一生,而唔係你一生,人各有志是你的志而唔係佢的志。如果在你解釋後,佢決定繼續快樂做蝴蝶,那就可以乜都唔做,也證明你選擇正確,但若你的小朋友唔係咁想,想大些機會入大學,那你就一係幫佢轉校,一係盡所有力量去幫佢考到頭xx%,仲要期望學校的band 1 位唔會被同區強校搶走,即你的子女的師兄師姐會為母校奮力考個唔關自己事的試。間學校係你幫佢選,佢都唔怪你選條咁的路給他,要他咁細個就要面對咁大的挑戰,(每班頭x名才有機會有選擇權)那你花幾多錢和時間也應陪伴他達成願望,做個有承擔的父母。

你千萬不要守株待兔,以為學校會幫你,學校忙著搞特色,未必會顧及到已是池中物的家長。

貴校多蜜蜂定蝴蝶,你最清楚。所以樓主,你要快點和小朋友商量,繼續做蝴蝶,冬天(派位)等運到,還是跟蜜蜂學習,希望冬天可開心過冬?

在花叢中住着一群美麗的花蝴蝶和一群勤勞的小蜜蜂。它們都是好朋友,可是性格卻完全不一樣。

有一天,小蜜蜂正在采蜜。它們非常地賣力,只見豆粒般大小的汗水從它們頭上流了下來。這時,美麗的花蝴蝶飛到了小蜜蜂身旁。花蝴蝶說:“小蜜蜂呀,這麼好的天,為什麼要采蜜呢?快和我們一起玩捉迷藏吧!”“是呀!是呀……”其他蝴蝶們也爭着搶着說。“不!我們還採蜜呢,不然到了冬天就沒有食物了。”一隻小蜜蜂說。“是呀!是呀!要不,你們也和我們一起采蜜吧。”又一隻小蜜蜂說。花蝴蝶們不屑地丟下小蜜蜂,玩捉迷藏去了。就這樣,春天過去了。夏天也過去了。到了秋天花蝴蝶們仍然在一起玩耍、比美。小蜜蜂幾次來勸花蝴蝶,叫蝴蝶和它們一起采蜜。可花蝴蝶們就是不聽。

終於到了冬天,那大大的雪花飄到了地上、大樹上、花朵上……小蜜蜂們坐在蜂窩裡,吃着甜甜的蜂蜜,可舒服了。可花蝴蝶們卻只能找地方躲起來,大風忽忽地地刮著。外面都成了白色的海洋。花蝴蝶們都快被凍死了!

臨死之前,花蝴蝶明白了一個道理。人不能貪圖眼前的享受,應該居安思危。為將來做好充分的準備。

回覆樓主:

其實我唔覺得happy school有問題喎,只係各有所需姐,始終個個小朋友既能力同家庭backup都唔同,父母既期望又唔同.....

最初其實我都有響往happy school....但因為太多孩子已升中既朋友提醒我除非真係要happy到底,佛系心態就讀所謂既happy school都冇所謂,而最後我都係選擇回歸現實,因為冇happy又成绩好既中學

其中一位朋友既小朋友係讀某區內比較普通既小學,年年都係小學级一,派入地區名中,但小學基礎太差,中學跟唔上,成績差...中學點追都好似追唔上其他同學..攪到冇心機讀....

以上係真實例子,仲有D係派位派得唔好而扣門能力亦差既例子.....相信呢D都係各位網友好心提醒既原因

但每個人的人生如何都係有好多因素同際遇影響,讀咩小學同中學都唔等如最後既結果,樓主自己認為學校適合就足夠,希望樓主既小朋健康快樂成長

daisymok07 發表於 20-7-18 15:55
回覆 zen118 的帖子

zen, 我深信你是真家長,我也是真家長,各位留言的都應該係真家長。

多謝你嘅留言, 無意挑戰你或者其他家長對於選校或者將來就業等等嘅諗法.

據我所知今年派得最好嗰個去咗德望, 當然如果你一心諗住中學入名校趙小絕對唔係你嗰杯茶, 今日唔係,將來都唔會係.

愉快學習同埋因材施教係相輔相成, 係需要時間空間耐性, 要學校同家長一齊行, 你唔信呢一套就請你唔好嚟. 我唔會講邊一套更加好, 我亦都唔會講嗰啲谷校點樣burnout啲學生, 正所謂一樣米養百樣人, 如果所有家長學校用同一個方法去教學生, 大家只係喺度變咗工廠去啤罐頭, 如果佢中學畢業已經知道自己想做乜, 當然係等佢出去社會打拼. 如果用錢去衡量一個人嘅成功與否, 咁我想同你講其實你係唔需要得一個大學學位, 因為嚟緊個世界只會愈來愈需要獨特性, 單有學術成績, 其實係幫唔到你. 正所謂銅油酲係要用嚟裝銅油, 做家長與其寄望學校用排山倒海嘅功課,用學校個名聲去幫你個仔女發展. 倒不如問一問你用幾多時間去陪佢成長,去同佢一齊去睇呢一個世界.

如果你有留意到大學生嘅平均月入, 喺過去過十幾年, 幾乎冇增長過. 但係一啲能夠適應社會轉變能投入新工種嘅人. 所搵嘅錢多過佢哋都唔知幾多倍. 舉個例, 如果你小朋友天生有表演慾, 係應該栽培佢嘅才藝發展, 好等佢第二時從事相關類型嘅工作, 有更好嘅發展. YouTubers 就係一個好例子.

我好放心我個仔長大後無論係龍係蛇都唔會怪我, 因為做人如果將自己嘅失敗諉過於人, 咁先至係最大嘅失敗. 父母係小朋友嘅一塊鏡, 你點樣做人佢哋睇得一清二楚.

最後都係嗰句, 我無意過問人哋嘅選擇, 更唔敢教人點樣做父母, 我只係分享我嘅諗法.

回覆 minichopper 的帖子

十分同意,健康成長,也要及早做心理準備。

minichopper 發表於 20-7-18 16:17
其實我唔覺得happy school有問題喎,只係各有所需姐,始終個個小朋友既能力同家庭backup都唔同,父母既期望又 ...
多謝你

ar_mak 發表於 20-6-1 23:06
特意選擇入讀既家長,我諗應該只以自行小一為準掛?因為插班有時可能都係阿超著褲。然後咪就係睇呢條自行數 ...

從來無聽過有人選擇入讀…

反而荃商有人轉校去讀。

搞好學校,好過耍小技倆。有今年升小家長話好難先攞得返張註冊證。
‹ 上一主題|下一主題