用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy school - 趙小入讀一年後有感
樓主: zen118
go

Happy school - 趙小入讀一年後有感   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-5-28 23:34
有能力入名校,或B1學校,或英中,咩都好啦,係你有得選擇而唔入,同你根本入唔到而把口話唔志在,呢度係 ...

自己哈皮咪得囉,唔使理人明唔明的~~~

ar_mak 發表於 20-5-28 23:59
你出名係建設大王,我有樣野想問下你意見。最近我搵左份工,老細對我好好,同事又關心我,係衰在冇糧出果下 ...

Ar Mak Sir, 你真係太精驚,太攪笑,妙

語連珠,令我引5住留post推一推,呢

個post太攪笑,我都好欣賞你的

points !你和阿“家長”的對答笑

4我和我老公了,

ar_mak 發表於 20-5-29 00:45
如果你先生搵左呢份工,我睇你仲係咪會笑到卡卡聲

知喇,你又真係好攪笑,留多D言,好

想睇你的箇中見解,又幾有哲學bo   

ar_mak 發表於 20-5-29 00:55
咁我講多一個哲學比你知,不過你聽完就好去訓喇,唔好沉迷去諗埋呢D哲學問題。

’萬一先生真係咁不幸搵左 ...

收到,good night認真的 Mak Sir

ar_mak 發表於 20-5-28 23:17
疫情期間,有間學校就拍左D教學片放上網比學生睇,咁我都要睇過,拍得幾好既,但又係衰在冇咩人睇。於是老 ...

你個邏輯都幾特別, 將開心愉快學習等同為虛度光陰, 荒廢學業. 我估你應該係虎媽啲friend, 以催谷學業為榮.

ar_mak 發表於 20-5-28 23:39
首先,你點知個學生係想領略人生智慧?

拿,我會請佢食雪條,我保證佢會開心過聽你講埋呢D野。

因材施教, 個學生究竟有興趣定冇興趣, 我相信每一位專業嘅老師絕對能夠分辨出來.

如果個小朋友鍾意食雪糕唔鍾意食雪條, 又或者你嗰條雪條唔係佢鍾意食嘅口味, 你憑乜保證佢會開心過聽我講埋呢啲嘢呢?

ar_mak 發表於 20-5-28 23:34
有能力入名校,或B1學校,或英中,咩都好啦,係你有得選擇而唔入,同你根本入唔到而把口話唔志在,呢度係 ...

其實你都前設咗入名校係唯一出路, 彷彿入唔到名校就什麼都做不到. 咁仲有咩好討論落去呢? 一時又話想了解學校, 一時又唔去理解人哋喺度做緊乜嘢. 可能我唔好啦, 畀條英文片你睇, 其實個中文wiki都有解釋㗎, 多元智能.

不如我舉個簡單啲嘅例子去答你: 你同個中菜廚師講, 乜你唔識得煮西餐咁渣架. 大佬人哋精於喺中菜到, 你硬係覺得西菜高級啲, 唔識就係渣, 咁冇辦法㗎喎.

讀書叻就等於乜都叻? 咁你咪睇下我哋個特首囉.

ar_mak 發表於 20-5-28 23:49
定義其實只係要黎防止搬龍門既姐,咁我地而家都唔係辯論大賽,有冇都唔大問題既。

PS:工作狂既例子,老 ...

我真係好有興趣想知你做邊行, 我未做FTM前, 我係做sales, 如果我攞咗啲單返嚟, 冇back office班同事幫我處理, 冇工程部去做工程,冇會計幫我出單叫客找數. 試問我又點會出到commission? 咁公司又點樣賺錢呢? 每個崗位喺唔同嘅公司都有唔同嘅價值, 如果個老細唔識得知人善用, 遲早關門大吉.

仲有我嗰個例子, 你咁講擺明就喺度搬龍門, 我係講嗰個例子你好難定義, 因為係觀點與角度嘅問題, 唔係一個科學嘅問題.

ar_mak 發表於 20-5-28 23:51
而家傾開左洗濕左個頭,咪傾埋落去囉。咁始終係冇辦法證實,到底邊個係阿明???
...

人哋唔係問邊個係阿明...食多啲紅蘿蔔可能幫到你

ar_mak 發表於 20-5-28 23:59
你出名係建設大王,我有樣野想問下你意見。最近我搵左份工,老細對我好好,同事又關心我,係衰在冇糧出果下 ...

其實勞工處幫到你, 僱主喺協定出糧日後七日內必須出糧.

如要舉報欠薪個案,可致電查詢及尋求援助:
僱員權益及福利熱線:2815 2200

但係如果你想隱喻話讀happy school或者基層學生的學校就搵唔到食, 咁我隨便畀個其他同類型的學校嘅例子你.

鮮魚行嘅畢業生:

【一桶金】窮孩子變身物管大王 鮮魚行校友林家駒:「我唔要再窮,我要發奮!」
https://wealth.hket.com/article/2653008/?lcc=aw

ar_mak 發表於 20-5-29 00:25
點樣返學先會開心?就係我地每日會樂意去接受挑戰,唔會貪圖做簡單而重複既工作,勇於搵出方法去解決問題: ...

最怕有啲人睇完呢篇嘢, 就以為讀happy school就係貪圖享樂, 唔知由幾時開始, 係學校令到啲家長變成咁, 定係啲家長令到學校變成咁. 做得多,默得深就代表學到嘢.

家長一邊喺度投訴學校功課多, 另一邊廂卻帶自己小朋友去參加各式各樣嘅補習班學外語學樂器, 呢種咁嘅精神分裂現狀. 我相信不少家長都見識過. 我無意批評人哋嘅選擇. 只係我唔覺得呢種方法啱我小朋友.

如果你好認真咁去睇我哋嘅教育制度, 再去對比其他國家嘅教育制度, 你就明白我哋嘅制度, 只能訓練員工, 不能培養人才和領袖.

吃得苦中苦方為人上人, 我係認同. 只不過我哋應該放在啱嘅地方, happy school唔係淨係玩, 而係根據你嘅需要去助你成長, 畀個跑道你去發展所長. 如果一個人唔能夠自覺地學習, 自覺地力求進步, 力求上進. 而係要靠學校不停俾功課施壓操練, 才能學好, 你覺得你嘅小朋友可以適應到20年後嘅世界?

ar_mak 發表於 20-5-29 00:55
咁我講多一個哲學比你知,不過你聽完就好去訓喇,唔好沉迷去諗埋呢D哲學問題。

’萬一先生真係咁不幸搵左 ...

正路我作為太太嘅, 一方面支持老公快啲搵過份工, 另一方面照顧好頭家等佢無後顧之憂.

不過你個隱喻偏頗, 我喺前邊嘅post都答咗你.

ar_mak 發表於 20-5-29 10:36
咁你夠將’虛渡光陰,荒廢學業’包裝成為愉快學習啦。坐係樹下面抖涼,會有機會發生意外,就係有個蘋果跌左 ...

係樹下等跌個椰子,可以成甚麼?~~~

‹ 上一主題|下一主題