用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy school - 趙小入讀一年後有感
樓主: zen118
go

Happy school - 趙小入讀一年後有感   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-5-27 11:23
我想知學校係會點去幫助學生應付低潮?個個學生六年來每日都會開心???

PS:例如話咩陽光電話,可唔可 ...

係人都會有低潮, 就係因為有高低起伏, 人先知道乜嘢叫做喜怒哀樂, 先感受到開心同唔開心. 日日都開心, 除非你係天生樂觀豁達, 又或者看破紅塵, 早已超出三界外不在五行間. 小朋友天真無邪, 自然會有開心同唔開心嘅時候.

答返你問題先, 陽光電話係班主任每星期致電家長, 詢問小朋友喺疫情之下在家中入邊嘅情況, 如果學生或者佢嘅家庭有需要, 校方就會喺盡可能嘅情況下提供各種各樣適切嘅幫忙.

ar_mak 發表於 20-5-27 11:05
唔好講到長大成人住先,講番而家有冇令人有美麗的誤會。單係何謂合適,呢度D家長可以同你講幾年啦~!

P ...

何為適合個個家長都唔同定義, 有乜好拗?

同埋冇人講過唔讀係你損失, 點解你會咁樣解讀嘅?

jli008 發表於 20-5-27 11:10
Happy School还要配合Happy Family,Happy这个字,家长真正做好,就算不是真正Happy School,孩子一样都会 ...

同意, 家長嘅取態尤其重要. 不過如果小朋友入讀咗一間傳統注意著重學術嘅學校, 每天疲於奔命進行各種學習嘅活動, 而唔能夠發揮佢嘅天賦. 未免有點可惜. Don't get me wrong, 我唔係話嗰啲學校唔好, 只係適唔適合你嘅仔女. 最後, 青衣區都唔係得趙小一間happy school, 歡迎大家比較下, 自行判斷邊間最適合你小朋友.

ar_mak 發表於 20-5-27 23:18
假設,已知V數低係有多於一個以上既原因,咁點解學校仍然選擇用呢個方式?或者咁講,校長老師積極拍完既片 ...

我冇聽過我個仔話學校會播返學校啲片畀佢哋睇.
我估校方就係覺得學校知名度低, 所以希望拍啲片令到外界嘅人更了解學校,  

ar_mak 發表於 20-5-28 00:24
回覆 zen118 的帖子

希望唔好有太深既誤會,認為我係刻意去批評學校。既然學校同學生都處於劣勢,不如老實 ...

Hahaha, 估唔到有人都好似我咁得閒, 我呢個FTM, 第一次出post就引到咁多迴響, 諗落都幾開心. 與其話不足, 不如話佢唔係走緊主流路線, 要吸引主流家長去報讀, 學之前不同網友話齋, 專心谷學術成績, 做靚個升中派位結果. 之後自自然然就會多人報讀.

搞陽光校園, 多元智能, 資優教育...香港有幾多個家長係會去追求呢啲嘢?

一份功課, 出三個唔同深淺程度嘅版本, 畀班內不同程度嘅學生去做, 淨係呢份心機你好難喺其他學校搵到, 你小朋友嘅才華喺其他智能, 校方就會盡力為你找相關嘅校內外資源並加以栽培, 又有幾多學校能夠做到呢?

都係嗰句, 呢啲嘢主流家長根本就 who cares? 對佢哋嚟講, 最緊要入到英中band one, whatever it takes to win even win at all costs. But is it really what the kids need?

ar_mak 發表於 20-5-27 23:26
我解釋番引用作文呢件事先。我唔係話你作大,或者改成係’你講野都要有多少理據掛?’,咁樣應該可以令你消 ...

你問下你小朋友怎樣才會返學係會開心? 每日有十幾樣功課, 日日好似機械人咁做做做, 跟住好似學咗好多嘢, 係咪你小朋友追求嘅生活?

前文都有講過, 同學嘅功課會因應佢嘅程度有唔同深淺嘅功課, 由難度一星至三星, 學得比較慢嘅同學係會做一星, 掌握得較好嘅同學, 係會做二星難度甚至三星. 老師主動跟家長溝通小朋友喺課堂學習嘅情況和進行家訪等...

資源多少其實係相對, 而且人多唔係一定好辦事. 如果你有幸有朋友讀嗰啲名校, 你就會明白, 佢哋expect你搞掂個小朋友先好送返學, 唔識麻煩你自己出去補習. 再讀唔掂唔該你轉校, 費事影響佢哋升中派位嘅成績.

你想食茶點? 我試下問下家教會主席可唔可以私人贊助你. 屋邨校, 沒有什麼額外資源款待貴賓.

ar_mak 發表於 20-5-27 23:48
學生:老師,我好唔開心。

老師:係人都會有低潮, 就係因為有高低起伏, 人先知道乜嘢叫做喜怒哀樂, 先感受 ...

有人搭嘢嘢鍾意長篇大論, 有人答嘢簡潔有力, 有人答嘢顛三倒四. 一樣米養百樣人, 乜都識就唔使返學. 唔同老師, 會有唔同的答案, 其實你想表達什麼?

ar_mak 發表於 20-5-27 23:50
緊係有定義啦,冇定義我又同你講黎做嘜?
PS:唔係拗,係真誠討論!
唔係凡事都有一個通用嘅定義, 如果係喺科學嘅世界我哋通常都會有定義, 但係一啲牽涉到價值觀人論等等嘅領域, 請問如何有一個定義能夠令所有人都認同呢? 當然我係非常歡迎大家討論, 常言道真理越辯越明.

簡單舉個例, 一個工作狂去到一間啲人懶到出汁嘅公司, 喺個工作狂嘅眼中呢間公司係一個地獄, 但係對於啲懶到出汁嘅人嚟講呢度係個天堂. 對工作狂嚟講佢唔適合呢間公司, 又或者調返轉講係間公識唔識合呢個工作狂. 但係請問如何量度呢個人係工作狂? 又如何量度佢啲同事係懶到出汁呢?

ar_mak 發表於 20-5-28 00:00
呢個真係唔知點樣答你好。。。有時上上下網,個人都會上到痴左線,亂咁講野,見諒!

唔緊要, 都夜啦早啲休息.

ar_mak 發表於 20-5-27 11:12
拿,你地係呢度,組團,搵番二三百個EK家長,去報小一報插班,咁就係一個最實際最有效去提升水平既方案啦 ...
"猴子爸要去到好嬲果陣,講野先最有建設性。"知我者,莫约你,阿麦sir
不过我这次真的没有嬲wor
不知有没有影响留言质素

估不到此post会引起你那么大的兴致

‹ 上一主題|下一主題