用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy school - 趙小入讀一年後有感
樓主: zen118
go

Happy school - 趙小入讀一年後有感   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-22 12:48
STEM, DreamStarter

其實家長知唔知呢D係乜?

其實津小的電腦堂都有coding education 有scratch mBot App Inventor

Code language 係未來language 在校本課程係必然嘅 又無乜特別要用來做宣傳

mcl203 發表於 20-5-23 18:04
咁學校PTA又幾好喎,統籌埋EK活動~~~
係呀我哋上任主席和新任主席真係好有心, 上任主席今年3月搬咗屋, 跟手到今任主席接任, 之前上任主席, 差唔多朝朝送完小朋友返學, 都會企咗喺學校門口, 同不同的家長傾計. 今任主席則不時會在學校whatsapp群組發信息. 乜你間學校啲家長教師會唔係咁㗎咩?

hotpot_lover 發表於 20-5-23 20:03
飲緊水都噴埋,好想知pta點搵網友,樓主介紹一下流程等大家學下野。我搵左咁多年都未識晒呢度d同校網友
...
我哋小一得兩班, 每班家長各自有WhatsApp group. 全校再有一個大WhatsApp group. 我估主席在group 內找到我的電話, 佢WhatsApp 問我有冇BK account, 我話有之後傾落去就由佢介紹認識到其餘兩位家長.

bj1315 發表於 20-5-23 20:34
其實津小的電腦堂都有coding education 有scratch mBot App Inventor

Code language 係未來language 在 ...

你1真係以為所有人日後必須要認coding嗎?

Coding最需要既條件是甚麼你們又知多少呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-24 13:36

當然知啦 數學 logic multi language 我只係想講 其實好多學校都滲左 唔駛錢有得接觸 唔一定要俾錢去學

正常學科和Coding其實無抵觸,唔通上電腦科仲係教DOS 教下Scratch App Inventor 正常

hkpapa852 發表於 20-5-24 13:36

認識和純熟使用, 甚至以此為謀生技能, 係不同層次的.
讓我哋嘅小朋友接觸coding, 最基本嘅意義係培養佢哋嘅解難能力
以下呢篇文章係阿冼sir分享一啲學生喺上coding嘅時候嘅一啲表現
讓「錯」在課堂出現
https://www.coolthink.hk/cteducationinhk6/

希望可以幫你認識更多.

我反而有興趣想知你認為coding最需要嘅條件係乜嘢呢?

zen118 發表於 20-5-24 13:49
讓我哋嘅小朋友接觸coding, 最基本嘅意義係培養佢哋 ...
不如問下老師需要咩能力
STEM的原意是什麼,又有誰記得呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

zen118 發表於 20-5-24 13:49
讓我哋嘅小朋友接觸coding, 最基本嘅意義係培養佢哋 ...

回覆 zen118 的帖子

1. 出個po 未必 sell 到,然出個po 想sell 其實亦唔係咩問題。

2. 追逐名校,唔只係香港,亦係大部份國家國民心態。不過我無鼓勵或唔鼓勵,所以不必問Are you serious。名校唔係間間一樣,選校亦要考慮孩子個性與能力。

3. 如果樓主揀咗趙小,孩子讀得好,雖說素不相識,我們應恭喜。

4. 至於趙小,學校發展計劃已將優勢與挑戰說得明白。2019/20學年起,葵青區不再納入跨境學童專屬校網,令過去數學年由開一班增至三班的趙小再度面對縮班壓力,加上計劃亦講明,學生在公開考試表現尚待進步,想搞起間學校,令多啲家長知道有趙小,何嘗非與2018/19週年計劃內,"建立學校聲譽,使能成 為本區家長其中一間心儀的學校" 目標異曲同工?

STEM 、學生品行好、顧及學生學習能力差異,ok嘅。相信家長亦希望葵青區多一間有競爭力的小學,然聲譽建立需時,做好未來一兩年各一班升中學生的派位表現,就更滿足學校發展計劃目標及不少家長的期望。

ucw 發表於 20-5-25 09:38

1. 出個po 未必 sell 到,然出個po 想sell 其實亦唔係咩問題。
多謝你, 對我嚟講我真係覺得我揀啱咗.

hkpapa852 發表於 20-5-25 08:57
不如問下老師需要咩能力
STEM的原意是什麼,又有誰記得呢?
學生需要有什麼能力,還是老師需要有什麼能力?
STEM 的原意最基本係有跨學科的融會貫通的學習能力.

我孤陋寡聞地區唔同未聽過趙小的名字,不過小朋友讀得開心係好事。名校畢業也未必註定一定成功。朋友的朋友舊年都係派唔到心儀小學又叩唔到好唔開心,但係依家女女讀得開心成績又好反而爸媽覺得當初派入去現在小學係幸運的。

回覆樓主:

好學校要表楊,支持

ucw 發表於 20-5-25 09:38

講的好好,大家共勉之

zen118 發表於 20-5-25 10:44
學生需要有什麼能力,還是老師需要有什麼能力?
...

妳明白這點就最好了,不過更精準既係,當初STEM(最早期叫METS)提倡既,係要求理科生不要只做個別理科專才,要具備跨學科(不同理科範疇)既智識甚至技能。

現實中,唔一定個個鍾意做理科生,STEM既概念,亦不只局限於理科上。

就如一個專業廚師,亦可有晒STEM/STEAM既能力。

hkpapa852 發表於 20-5-25 12:34
同意, 呢樣亦係未來社會所需要的人材所要具備的條件.

簽名被屏蔽

回覆樓主:

jli008 發表於 20-5-26 17:44
Happy School - 係人都想得一又想二,衹可惜有時候放不下. 睇到好多都想享受HAPPY,但又唔抵得另一些孩子又學 ...
其實學校係受家長影響, 如果它收回來的學生,家長們是支持校方走 happy school 呢條路, 家校合作下才可以行落去. 家長能夠做到信任和支持係十分重要. 常言道, 坐這山,望那山一事無成. 如果未能堅持, 請不要揀 happy school. 只會使小朋友受苦.

swytca 發表於 20-5-26 18:03
這麼好啦?當年這家學校不是雙非學校麼,寶校來的,幾年不見已經甘好
一方面, 新校長呢兩年帶來不少改變, 另一方面, 有不少尋找 happy school 的家長選擇了趙小.
‹ 上一主題|下一主題