用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy school - 趙小入讀一年後有感
樓主: zen118
go

Happy school - 趙小入讀一年後有感  

ar_mak 發表於 20-5-29 10:36
咁你夠將’虛渡光陰,荒廢學業’包裝成為愉快學習啦。坐係樹下面抖涼,會有機會發生意外,就係有個蘋果跌左 ...

將happy school污名化, 強詞奪理, 偷換概念. 呢一個係一個非常好嘅例子讓人明白.

講咗咁耐你都未同大家講你小朋友讀邊間小學, 等一眾家長, 可以觀摩參詳一下, 貴子弟嘅學校嘅辦學理念.

返咗幾個月就好感動? 唔返學都係停課不停學, 當你發現你揀啱咗, 你小朋友健康快樂成長. 又點會唔感動.

ar_mak 發表於 20-5-29 10:45
錯啦,有冇興趣係基於每個人既自由意志,唔係由老師既專業判斷去分辨出來。再講,培養興趣呢D執好歹都算係 ...

老師授課如果對住一個人, 連佢有冇興趣聽都分唔到, 咁佢同一個人肉錄音機有咩分別.

仲有興趣唔係培養出嚟, 係與生俱來.

ar_mak 發表於 20-5-29 11:07
我曾經同小朋友講過一個問題,就係點解中英數會夾埋係一個主科。首先我地如果就咁話條條大路通羅馬,咁係會 ...

同你傾咗咁耐, 我發現你淨係識得二元分法, 升中資訊, 同條條大路通羅馬根本沒有互相排斥. 究竟你係真唔明定係假唔明, 一般學校一般分為三份一band1三份一band2三分一band3. 學業成績較好可以去到第一組別嘅同學當然佢有佢嘅選擇, 學業成績稍遜嘅同學如果喺六年嘅小學生涯, 發掘咗佢其他嘅多元智能, 其實對佢嚟講係一生受用.

BTW, 特首中學成績差? 咁你睇下佢中學攞咩成績同埋你用咩尺去量度佢啦. 如果冇10a就係差, 咁佢係嘅.
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%9E%97%E9%84%AD%E6%9C%88%E5%A8%A5

從來冇人話放棄唔做中英數, 定係你嘅定義係一日用盡所有時間去做中英數先係為之有用?

唔肯接受新思維究竟係邊個, 我相信眾人心入邊一定有答案. 如果我討論唔係建基於事實, 只係喺度自說自話, 咁討論多一百年又有咩意思呢?

ar_mak 發表於 20-5-29 11:21
你應該明,大家份糧係唔同出法架啦。係香港做後勤,時間愈來愈長,人工愈來愈低,如果做果間係上市公司,睇 ...
正正係因為個價值隨時代改變, 所以課程先要改變, 學習嘅模式都要改變, 家長都要擁抱改變. 讀好書等於有好前途, 真的嗎? 唔好扭曲我嘅說話話叫人唔好讀書, 我只係叫你放開啲眼光. 睇下身邊嘅改變.例如睇下德國人嘅學前教育, 同埋佢個教育理念. 再對比下依家香港嗰啲名牌幼稚園所做嘅嘢.
https://www.thenewslens.com/article/66062

如果學校只係一個單純嘅交通工具, 其實香港政府應該拆曬啲學校, 釋放返啲寶貴嘅土地資源. 叫啲小朋友在家學習, 又或者津貼佢哋去讀私人教育中心咪得囉.

ar_mak 發表於 20-5-29 11:31
哈哈,你又叫阿明咩?你又估,我又估,你又知你一定估中?

PS:以前D人改名,係對小朋友既一個期望。如 ...

你都用心良苦, 之前個網友叫我唔使理你明唔明, 你兜咁大個圈話畀我聽其實你唔明或者唔想明.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

後記: 我想喺呢度多謝一路追post同埋有pm我嘅朋友. 如果你哋對我講嘅嘢有興趣歡迎繼續pm我一齊討論研究下. 如果對趙小有興趣, 我當然樂於回答, 不過聽人講不如自己親身去學校了解多啲, 參加下佢啲活動.

最後, 我會喺六年後我小朋友升中一時, 再出post, 分享下我當時嘅睇法同感受. 謝謝

ar_mak 發表於 20-5-28 23:59
你出名係建設大王,我有樣野想問下你意見。最近我搵左份工,老細對我好好,同事又關心我,係衰在冇糧出果下 ...

咁就要睇吓你係乜嘢境界。
如果本身實力雄厚,返工只為過日晨,聯誼吓,唔收人工,ok wor

P.s. 乜解究你吓吓寫咁多字 (雖則呢個係你嘅style...)